Port Forward

Recommended Brokers


aduhaiya

Fun Poster
Joined
Feb 27, 2012
Messages
558
Reaction score
2
Points
15
Assalamualaikum CG Forumers...

Saya nak minta talong. Saya masih noob dalam bidang Internet Server.

Sekarang ni saya nak buat ftp localhost saya boleh diakses dengan internet dan saya dapat tahu ia boleh dilakukan dengan cara Port Forward.

Boleh tunjuk ajar kepada saya daripada awal hingga ke akhir?

Sekian.
 
Sponsored Post

ismailperak

Permanently Banned
Joined
Dec 19, 2018
Messages
415
Reaction score
50
Points
20
cuba try belajar kat youtube.

sekarang youtube adalah cikgu segera yang banyak membantu.
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
671
Reaction score
10
Points
15
Assalamualaikum CG Forumers...

Saya nak minta talong. Saya masih noob dalam bidang Internet Server.

Sekarang ni saya nak buat ftp localhost saya boleh diakses dengan internet dan saya dapat tahu ia boleh dilakukan dengan cara Port Forward.

Boleh tunjuk ajar kepada saya daripada awal hingga ke akhir?

Sekian.
Bergantung pd router yg digunakan. Contoh...



Setengah2nya mungkin under caption Port Forwarding, dlm cth nih Virtual Server...

Internal/External port = 21, nih default bg kebanyakan ftp server, kalau port lain update nombor port itu kat sini

Internal IP = IP address utk ftp server tuh, guna local IP address dlm range yg dah ditentukan dlm network tersebut
 
Last edited:

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
26,856
Reaction score
555
Points
161
Bergantung pd router yg digunakan. Contoh...



Setengah2nya mungkin under caption Port Forwarding, dlm cth nih Virtual Server...

Internal/External port = 21, nih default bg kebanyakan ftp server, kalau port lain update nombor port itu kat sini

Internal IP = IP address utk ftp server tuh, guna local IP address dlm range yg dah ditentukan dlm network tersebut
mohon jgn lakukan port forward tampa software tambahan... yg diboldkan adalah ip pc server ftp anda
 

aduhaiya

Fun Poster
Joined
Feb 27, 2012
Messages
558
Reaction score
2
Points
15
Bergantung pd router yg digunakan. Contoh...



Setengah2nya mungkin under caption Port Forwarding, dlm cth nih Virtual Server...

Internal/External port = 21, nih default bg kebanyakan ftp server, kalau port lain update nombor port itu kat sini

Internal IP = IP address utk ftp server tuh, guna local IP address dlm range yg dah ditentukan dlm network tersebut
Oic kena set dekat router. Br faham... port yg saya guna 21.

Kalau guna macam portmap.io / ngrok / tunnelhost tu macam mana ya.
 

aduhaiya

Fun Poster
Joined
Feb 27, 2012
Messages
558
Reaction score
2
Points
15
Ada jgk saya search, tp banyak kepada minicraft / games. Saya nak yg buat ftp.
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
26,856
Reaction score
555
Points
161
ya bole juga.. tapi ada byk yg free version.. cume nye bro nak share ape sampai gune pc jadi ftp server? klu setakat nak share file2 google driver ada.. byk lagi option lain utk share file
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
7,923
Reaction score
1,839
Points
146

Majind

Freshie
Joined
Apr 25, 2019
Messages
46
Reaction score
1
Points
11
All that information should be located in your network router/hub or something like that like in that pictures for sure. I do not understand your language much but wanted to help anyway for real. Maybe next time it will be all more detailed anyway.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register