Perkhidmatan internet TM terganggu

CG Sponsors




BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Perkhidmatan internet TM terganggu

Perkhidmatan internet Telekom Malaysia Berhad (TM) hari ini mengalami gangguan berikutan kerosakan sirkit pada kabel dasar laut yang menghubungkan Malaysia dan Amerika Syarikat (AS) di Asian American Gateway (AAG) yang terletak di Lantau, China.

Menurut kenyataan TM hari ini, berikutan masalah itu, pelanggan akan mengalami sambungan internet yang perlahan ketika melayari laman-laman web yang dihoskan di Hong Kong dan AS.

Mereka yang menggunakan perkhidmatan Protokol Internet (IP) lain seperti Rangkaian Persendirian Maya (VPN) serta aplikasi perniagaan kritikal yang dihubungkan ke Hong Kong dan AS juga mungkin mengalami gangguan perkhidmatan.

Untuk mengatasi masalah itu, beberapa laluan internet dialihkan ke sambungan alternatif bagi mengurangkan kesesakan, tambah kenyataan itu.

Menurut TM berikutan kerja membaik pulih itu, trafik ke Amerika Utara dan Hong Kong dijangka mengalami gangguan manakala trafik ke negara lain adalah seperti biasa.

Para pelanggan TM boleh menghubungi syarikat itu di talian 100 dan pilih "perkhidmatan internet" atau menghantar e-mel di [email protected] untuk membuat laporan mengenai sebarang masalah perkhidmatan internet berkaitan.

- Bernama
 
Sponsored Post

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
patut la cam siput jek tenet aku
 

montelo

Active Member
Joined
Jul 25, 2009
Messages
1,662
Reaction score
1
Points
25
patutla tenet stimix aku rs mcm beroookbeng..hehehe
 

alonso

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
62,520
Reaction score
426
Points
531
bunguk tol la..huhu
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,287
Reaction score
103
Points
73
ni kalo nak enter trade nak kena SL n TP sesiap..beringat siap2..
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
patut la beberapa hari nih nk surf CG pn lembap gile load... adakah server CG bkn di malaysia?:-?
skrg pn lembap nk load CG
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
setakat suh lapor je wat pe... tp bila tang minta rebate ..dok senyap.. suh gi TM point plak~X(.. ape TM point leh wat...
 

polong

Active+ Member
Joined
May 22, 2008
Messages
3,818
Reaction score
17
Points
25
kabel bwah tanah rosak rupenya..
kali nie kes pe,ikan gigit ke..
 

mrlan09

Legendary Member
Joined
Nov 10, 2009
Messages
10,661
Reaction score
183
Points
923
patutlaaaa....berdenyut-denyut jer line ternet aku dua tiga menjak ni....:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register