Perbincangan~Bagaimana nk dapatkan minimum OD?

CG Sponsors




ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
Salam,

Memandangkan cikgu faizal_bulat ada mengetengahkan bagaimana untuk membantu newbie bagi memulakan OD.

-minimum OD 11K
-bagaimana nak growth up to 20K
-dan bagaimana nak dapatkan target sehingga 30K

di sini meh kita bincangkan bagi membantu mereka2 ini..

next perbincangan
 
Sponsored Post

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
Waduh.. Sampai buka thread..

Aku bukan cikgu.. So mcmana nk tolong mereka2 ni.. Yg gaji x besar.. yg ada minimum OD dan hutang yg terpaksa diselesaikan..

Any idea?

Adakah OD untuk byr hutang? so hutang OD ni mcmana?
Start OD untuk investment?
Start OD untuk bisnes?

dan mcm2 lagi.. sama2 kita membantu..
 

asmara

Fun Poster
Joined
Feb 6, 2010
Messages
192
Reaction score
6
Points
15
berminat jugak..so sesapa nk share mehla...
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
cadangan kawan...yg takde modal tu....kuaq kan KWSP...

dan klu kluarkn kwsp...dumpkan beli umah..next 5 year...leh refikan..kendian wat OD...amacam?

next perbincangan...
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
Waduh.. Sampai buka thread..

Aku bukan cikgu.. So mcmana nk tolong mereka2 ni.. Yg gaji x besar.. yg ada minimum OD dan hutang yg terpaksa diselesaikan..

Any idea?

Adakah OD untuk byr hutang? so hutang OD ni mcmana?
Start OD untuk investment?
Start OD untuk bisnes?

dan mcm2 lagi.. sama2 kita membantu..
selalunya...kita bincangkan pasai hutang CC...mungkin ada hutang lain....meh sama2 kita bincangkan...
 

kroviken

Freshie
Joined
Feb 17, 2009
Messages
37
Reaction score
0
Points
6
ya,ya...aku pun nk tau gak permainan od yg betul cmne sblm aku menceburi bidang nih..dan supaya bleh menambah jumlah od mcm ayip ckp...
thanx semua yg sudi membantu..moga Allah mmberi ganjaran sebaiknya
 

anuarul

CG Top Poster Club
Joined
Jan 9, 2009
Messages
26,151
Reaction score
104
Points
133
cadangan kawan...yg takde modal tu....kuaq kan KWSP...

dan klu kluarkn kwsp...dumpkan beli umah..next 5 year...leh refikan..kendian wat OD...amacam?

next perbincangan...
camane nak keluarkan duit kwsp ni ye bang Ayip,,,,ako tak tau la prosedur² nyee....aisehh
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
mcm mana nk dapatkn minimum OD?

wat loan asb easyRHB..

amik amaun 200K..

katakan monthly 700

dividen 200K~7%=14K

cukup untuk wat minimum OD 14K
setahun pastu...u dah ada OD...and monthly loan asb..bayar gunakan OD

so...after than...mana yg u byr 700 pd tahun pertsma...pas2...thn ke-2..u dah ada extra 700 setiap bulan (sbb gunakan OD tuk wat byran loan asb)...dn dapat allocate 700...ke tempat yang leh generatekan lagi income u...
 
Last edited:

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
camane nak keluarkan duit kwsp ni ye bang Ayip,,,,ako tak tau la prosedur² nyee....aisehh
nak keluarkan kwsp beli umah..kena rujuk website kwsp..atau kena call org sana,,

tp konsep nya..

1) carik rumah..
2) dealing dengan seller umah..
3) dapatkan aggrement lawyer + SNP tuk wat loan..
4) submit SNP jua pada KWSP tuk pengeluaran akaun ke-2
 

kroviken

Freshie
Joined
Feb 17, 2009
Messages
37
Reaction score
0
Points
6
camane nak keluarkan duit kwsp ni ye bang Ayip,,,,ako tak tau la prosedur² nyee....aisehh
bg gov servant yg tggu kemasukan skim pencen,tgu surat jelah utk pengeluaran semua (mcm aku..hehe..)
bg yg selain tu,xtaule plak aku..leh check kt site kwsp rasenye,aku ade tebaca gak aritu.reg m-akaun senang nk check psl akaun kwsp tuh.
ade sesape leh bantu,silakan... :)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register