BTC USD 38,831.6 Gold USD 1,822.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pengertian Islam

fantaghiro

Fun Poster
Joined
Aug 30, 2010
Messages
755
Reaction score
80
Points
20
Salam semua.. Untuk pengetahuan rakan2 CG sekalian, sy bukannya seorang Islam, tapi sy ingin mengenali Islam ini secara mendalam :)

Sy kongsikan bersama rakan2 CG sebagai ingatan kita bersama apa itu pengertian Islam :)

Maksud Islam dari sudut bahasa adalah ''aman'' (salam). Ia juga bermaksud serah (submit); dalam konteks ini, seseorang Muslim menyerahkan dirinya kepada mematuhi kehendak dan larangan dari tuhannya (ALLAH). Perutusan Islam telah diwahyukan (diturunkan dari ALLAH) kepada Nabi Muhammad SAW 1,400 tahun yang lalu. Ia diwahyukan melalui Malaikat Jibrail a.s dan disimpan dengan baik sehingga kini melalui kitab yang dinamakan Al Quran. Al Quran, yang merupakan kitab suci yang paling lama berada di dunia ini telah mendapat jaminan Allah bahawa ia terpelihara dari kecacatan maklumat atau penyelewengan. Seruan utama Islam adalah bahawa hanya ada Satu Pencipta alam ini dan DIA lah yang layak disembah serta Nabi Muhammad SAW merupakan hamba dan pertusanNYA di muka bumi. Pengikut agama ini digelar Muslim (orang yang menyerah diri kepada ALLAH). Kepercayaan Muslim turut meliputi keyakinan terhadap kewujudan Malaikat, kewujudan Kitab-kitab suci terdahulu, kewujudan Hari Pembalasan dan kewujudan ciptaan ALLAH. Seseorang Muslim dikehendaki menyempurnakan lima ibadah utama; bersyahadah, bersolat, berpuasa, berzakat dan menunaikan haji.Islam mengajar bahawa semua manusia lahir dalam keadaan suci. Manusia diberi pilihan memilih jalan kebaikan atau jalan kejahatan. Manusia boleh berusaha memohon petunjuk dari Tuhannya melalui keyakinan aqidah, solat beserta doa dan usaha-usaha kebajikan.


Oleh sy sendiri, fantaghiro @ Rachelina Matthew
 
Sponsored Post

maibee71

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2008
Messages
6,785
Reaction score
17
Points
65
Salam semua.. Untuk pengetahuan rakan2 CG sekalian, sy bukannya seorang Islam, tapi sy ingin mengenali Islam ini secara mendalam :)

Sy kongsikan bersama rakan2 CG sebagai ingatan kita bersama apa itu pengertian Islam :)

Maksud Islam dari sudut bahasa adalah ''aman'' (salam). Ia juga bermaksud serah (submit); dalam konteks ini, seseorang Muslim menyerahkan dirinya kepada mematuhi kehendak dan larangan dari tuhannya (ALLAH). Perutusan Islam telah diwahyukan (diturunkan dari ALLAH) kepada Nabi Muhammad SAW 1,400 tahun yang lalu. Ia diwahyukan melalui Malaikat Jibrail a.s dan disimpan dengan baik sehingga kini melalui kitab yang dinamakan Al Quran. Al Quran, yang merupakan kitab suci yang paling lama berada di dunia ini telah mendapat jaminan Allah bahawa ia terpelihara dari kecacatan maklumat atau penyelewengan. Seruan utama Islam adalah bahawa hanya ada Satu Pencipta alam ini dan DIA lah yang layak disembah serta Nabi Muhammad SAW merupakan hamba dan pertusanNYA di muka bumi. Pengikut agama ini digelar Muslim (orang yang menyerah diri kepada ALLAH). Kepercayaan Muslim turut meliputi keyakinan terhadap kewujudan Malaikat, kewujudan Kitab-kitab suci terdahulu, kewujudan Hari Pembalasan dan kewujudan ciptaan ALLAH. Seseorang Muslim dikehendaki menyempurnakan lima ibadah utama; bersyahadah, bersolat, berpuasa, berzakat dan menunaikan haji.Islam mengajar bahawa semua manusia lahir dalam keadaan suci. Manusia diberi pilihan memilih jalan kebaikan atau jalan kejahatan. Manusia boleh berusaha memohon petunjuk dari Tuhannya melalui keyakinan aqidah, solat beserta doa dan usaha-usaha kebajikan.


Oleh sy sendiri, fantaghiro @ Rachelina Matthew

am speechless..... benar lah tu fantaghiro. :D
 

maibee71

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2008
Messages
6,785
Reaction score
17
Points
65
Cuma satu saya ingin pesan. Jika ingin mengetahui tentang Islam, perlu ada yang memberikan penerangan. Boleh utk mengambil tahu dengan berbincang dan membaca akan tetapi untuk mempelajarinya, wajib berguru. Harap faham ya nong!
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,724
Reaction score
851
Points
171
bagus jika minat utk mendalami Islam..tiada salahnya malah di galakkan..Islam bukan untuk satu2 kaum jer tapi utk semua..

cuma tak semua umat Islam kini yg peribadi betul2 mencerminkan Islam itu sendiri..jadi carilah contoh terbaik..

apa2 pun niat saudari sy sokong..:)cgrock
 

skillway

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
1,692
Reaction score
214
Points
33
bagus jika minat utk mendalami Islam..tiada salahnya malah di galakkan..Islam bukan untuk satu2 kaum jer tapi utk semua..

cuma tak semua umat Islam kini yg peribadi betul2 mencerminkan Islam itu sendiri..jadi carilah contoh terbaik..

apa2 pun niat saudari sy sokong..:)cgrock


Betul tu... kalau merembes tengok avatar saudari maksudnya blm baik la tu :(:)(:)((
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
Hai, Fanthagiro..

Selamat belajar mengenai Islam.. Perlu diingatkan, jika berforum kita perlu faham pelbagai perangai dan ragam manusia.

Saya pasti ramai muslim yang akan respond pada thread anda. Tapi saya mohon janganlah saudari menilai setiap komen mereka sebagai cermin kepada ajaran Islam. Tidak semua muslim adalah muslim yang benar2 hidup berlandaskan ajaran Islam yang sebenar.

Carilah yang benar2 beramal dgn Islam untuk memahami Islam dgn lebih baik. Bukan ape, takut Fantaghiro salah faham.

Kepada muslim CGrian yang lain, harap2 kita semua dapat berikan fakta2 yang betul pada Fanthagiro ye. Jagalah tatasusila kita terutama dalam thread ni bila orang bukan Islam berminat tentang Islam. Tambahan pula kita dalam section Religious Talk.

Wassalam..
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,724
Reaction score
851
Points
171
Hai, Fanthagiro..

Selamat belajar mengenai Islam.. Perlu diingatkan, jika berforum kita perlu faham pelbagai perangai dan ragam manusia.

Saya pasti ramai muslim yang akan respond pada thread anda. Tapi saya mohon janganlah saudari menilai setiap komen mereka sebagai cermin kepada ajaran Islam. Tidak semua muslim adalah muslim yang benar2 hidup berlandaskan ajaran Islam yang sebenar.

Carilah yang benar2 beramal dgn Islam untuk memahami Islam dgn lebih baik. Bukan ape, takut Fantaghiro salah faham.

Kepada muslim CGrian yang lain, harap2 kita semua dapat berikan fakta2 yang betul pada Fanthagiro ye. Jagalah tatasusila kita terutama dalam thread ni bila orang bukan Islam berminat tentang Islam. Tambahan pula kita dalam section Religious Talk.

Wassalam..

betul2..sy setuju gak dgn pendapat nih..:)
 

Pulau Tenggol

Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
2,258
Reaction score
11
Points
25
kami amat sukacita kiranya tt nak tau lebih mendalam tentang agama islam...:)paid
kiranya dah terbuka pintu hati tt nak masuk islam kami sambut dengan tangan terbuka...:)cgrock
 

kaYaIlmu

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2010
Messages
7,918
Reaction score
29
Points
70
TT,cari ustazah yang dapat bimbing TT..

good luck TT... Islam sentiasa menerima saudara/saudari yang baru...
 

fantaghiro

Fun Poster
Joined
Aug 30, 2010
Messages
755
Reaction score
80
Points
20
Hai, Fanthagiro..

Selamat belajar mengenai Islam.. Perlu diingatkan, jika berforum kita perlu faham pelbagai perangai dan ragam manusia.

Saya pasti ramai muslim yang akan respond pada thread anda. Tapi saya mohon janganlah saudari menilai setiap komen mereka sebagai cermin kepada ajaran Islam. Tidak semua muslim adalah muslim yang benar2 hidup berlandaskan ajaran Islam yang sebenar.

Carilah yang benar2 beramal dgn Islam untuk memahami Islam dgn lebih baik. Bukan ape, takut Fantaghiro salah faham.

Kepada muslim CGrian yang lain, harap2 kita semua dapat berikan fakta2 yang betul pada Fanthagiro ye. Jagalah tatasusila kita terutama dalam thread ni bila orang bukan Islam berminat tentang Islam. Tambahan pula kita dalam section Religious Talk.

Wassalam..



sy amat tersentuh dengan kata2 awk, terima kasih :)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register