Pengecualian cukai keuntungan hartanah CKHT mulai 1 Jan 2019

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 18 20.0%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 8.9%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 39 43.3%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 24 26.7%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 28 31.1%

Latest Threads

zari83

Active Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
1,567
Reaction score
276
Points
0
duit yang diperah tu in the end di guna untuk rakyat juga kan..nak bagi bantuan sara hidup lah, subsidi minyak lah, pendidikan, perubatan dan segala macam lagi..


tu satu..

yang keduanya..kalau kau pandang dari sudut lain..investor property akan kurangkan invest pada property sebab terlalu banyak tax..bila ramai orang stop invest pada property..kenaikan harga akan terkawal dan rumah semakin mampu milik untuk rakyat marhein..ianya sesuatu yang baik..

dan bagi genuine buyer..contohnya bro mampu beli 1 rumah jer..bila dah bersara nak jual rumah tu dan beli rumah lain di kg..setiap orang layak dapat exempted sekali seumur hidup untuk real property gain tax ni..

so tax ni sebenarnya tak target pada kebanyakan rakyat marhein..tapi target kepada investor and speculator yang menyebabkan harga property naik melampung selama ni..
ckht tu utk rumah yg dijual.. bkn rumah yg dibeli.. investor nk jual rumah kena cukai dah tentu akan masuk siap2 dlm harga rumah.. tentu harga akan lebih tinggi berbanding tanpa ckht.. takda kesan pada investor utk terus beli rumah, dan pastinya mereka takkan nk tanggung kos ckht semasa jual rumah tu nanti.. pusing2 kos tu semua akan dipindahkn pada pembeli.. agak2 harga rumah akan naik ke turun dgn tambahan kos ckht ni..hehe..

Komen pasal perah cukai tu, aku rasa semua penyokong ph berfikiran mcm tu skrg.. cuma masa gst dulu tak terfikir plak mcm tu kan, mungkin ada sel2 baru berhubung.. tahniah..
 
Sponsored Post

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,108
Reaction score
346
Points
0
ckht tu utk rumah yg dijual.. bkn rumah yg dibeli.. investor nk jual rumah kena cukai dah tentu akan masuk siap2 dlm harga rumah.. tentu harga akan lebih tinggi berbanding tanpa ckht.. takda kesan pada investor utk terus beli rumah, dan pastinya mereka takkan nk tanggung kos ckht semasa jual rumah tu nanti.. pusing2 kos tu semua akan dipindahkn pada pembeli.. agak2 harga rumah akan naik ke turun dgn tambahan kos ckht ni..hehe..

Komen pasal perah cukai tu, aku rasa semua penyokong ph berfikiran mcm tu skrg.. cuma masa gst dulu tak terfikir plak mcm tu kan, mungkin ada sel2 baru berhubung.. tahniah..
Aku jawab point ke 2 dulu..dulu kita tahu najib rompak duit rakyat..sebab tu x pikir mcm tu..tengok lah berapa byk duit 1mdb pergi ke jho low..

Xcukup dengan tu sign lak agreement xmsk akal mcm pipeline n ecrl untuk bailout 1mdb..

Point ke 2..

So lepas ni xyah lah investors masukkan kos untuk real property gain tax kan..so makin rendahlah patutnya harga jualam..so benefit pada buyer..
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,108
Reaction score
346
Points
0
Mengapa RM200,000 dan ke bawah dan bukan lebih dari harga itu. Kebanyakan harga hartnanah (seperti condominium) di bandaraya sudah mencecah RM500,000.
Sebab yang beli harga 500k bukan b40..
 

zari83

Active Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
1,567
Reaction score
276
Points
0
Aku jawab point ke 2 dulu..dulu kita tahu najib rompak duit rakyat..sebab tu x pikir mcm tu..tengok lah berapa byk duit 1mdb pergi ke jho low..

Xcukup dengan tu sign lak agreement xmsk akal mcm pipeline n ecrl untuk bailout 1mdb..

Point ke 2..

So lepas ni xyah lah investors masukkan kos untuk real property gain tax kan..so makin rendahlah patutnya harga jualam..so benefit pada buyer..
Ooo.. patut la semua anak2 najib jadi org terkaya di malaysia, hasil rompakan rupanya... tak macam mahathir yg anak2nya kaya sebab hasil usaha sendiri, tak bergantung pada kontrak2 kerajaan kan.. hebat anak2 mahathir menabung dari kecik utk run projek juta2..

Byk sgt dgr ceramah...hahaha

Nk kawal harga rumah bkn dgn menekan pemain hartanah sbb modus operandi mereka mmg utk kaut untung buat subsale.. apa juga kos akan dipindahkn pada pembeli.. yg perlu diberi perhatian patutnya rumah baru.. takkan harga rumah baru level mampu tgk pun salah pemain hartanah..haha

Nak jatuhkn mereka senang je, tak payah nk perah mcm2 cukai, cukup sekadar buat rumah baru murah2 yg rakyat mampu beli, dah tentu rakyat tak layan beli rumah subsale dari pemain hartanah ni lg..
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,108
Reaction score
346
Points
0
Ooo.. patut la semua anak2 najib jadi org terkaya di malaysia, hasil rompakan rupanya... tak macam mahathir yg anak2nya kaya sebab hasil usaha sendiri, tak bergantung pada kontrak2 kerajaan kan.. hebat anak2 mahathir menabung dari kecik utk run projek juta2..

Byk sgt dgr ceramah...hahaha

Nk kawal harga rumah bkn dgn menekan pemain hartanah sbb modus operandi mereka mmg utk kaut untung buat subsale.. apa juga kos akan dipindahkn pada pembeli.. yg perlu diberi perhatian patutnya rumah baru.. takkan harga rumah baru level mampu tgk pun salah pemain hartanah..haha

Nak jatuhkn mereka senang je, tak payah nk perah mcm2 cukai, cukup sekadar buat rumah baru murah2 yg rakyat mampu beli, dah tentu rakyat tak layan beli rumah subsale dari pemain hartanah ni lg..
Xde sape nk marah sape jd kaya..mukhtar bukhari, robert kwok, ananda krishnan, lim goh tong, sultan johor, khairuddin at takiri, anak mahathir, anak paklah, anak najib..kaya lah..org marah merompak je mcm kes 1mdb n segala projek dengan china tu..

Nak buat baru murah murah..kerajaan kena bg subsidi..mn nk dapat duit kalau xkenakan tax???

Rather than kerajaan spent byk duit utk buat rumah mura n kena subsidi lg yg mn xkan sustain..utk rendahkan harga rumah..

Baik kerajaan kenakan tax yg boleh dapat effect sama..income tu leh guna utk mcm mcm lg..
 

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,081
Reaction score
67
Points
48
makin banyak kena bayar ke gov.. alasan x munasabah juga digunakan... negara tenat banyak hutang...
 

zari83

Active Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
1,567
Reaction score
276
Points
0
Xde sape nk marah sape jd kaya..mukhtar bukhari, robert kwok, ananda krishnan, lim goh tong, sultan johor, khairuddin at takiri, anak mahathir, anak paklah, anak najib..kaya lah..org marah merompak je mcm kes 1mdb n segala projek dengan china tu..

Nak buat baru murah murah..kerajaan kena bg subsidi..mn nk dapat duit kalau xkenakan tax???

Rather than kerajaan spent byk duit utk buat rumah mura n kena subsidi lg yg mn xkan sustain..utk rendahkan harga rumah..

Baik kerajaan kenakan tax yg boleh dapat effect sama..income tu leh guna utk mcm mcm lg..
ada jugak rakyat yg tak setuju dgn pembinaan rumah murah oleh kerajaan.. kepelikan apekah ini..haha.. rumah murah tak semestinya perlukn subsidi, inisiatif penjualan rumah pada harga kos pembinaan takkan merugikan kerajaan.. atau sekurang2nya pengambilan untung yg minima..

Kalau kerajaan nk kira untung rugi dlm memberi kemudahan pada rakyat, jln raya kat malysia ni masih jalan tanah merah kot..haha
 
Joined
Jan 2, 2019
Messages
34
Reaction score
1
Points
0
Hartanah murah (RM200,000 dan kebawah) memang jauh di luar kawasan bandaraya Klang Valley
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,108
Reaction score
346
Points
0
ada jugak rakyat yg tak setuju dgn pembinaan rumah murah oleh kerajaan.. kepelikan apekah ini..haha.. rumah murah tak semestinya perlukn subsidi, inisiatif penjualan rumah pada harga kos pembinaan takkan merugikan kerajaan.. atau sekurang2nya pengambilan untung yg minima..

Kalau kerajaan nk kira untung rugi dlm memberi kemudahan pada rakyat, jln raya kat malysia ni masih jalan tanah merah kot..haha

Kita memang ada pun rumawip, selangorku, prima..xlaku pun..:p
 
Sponsored Post
Top
Log in Register