Pendapat tentang kad kredit Maybank Islamic PETRONAS Ikhwan

CG Sponsors




thesunraising

Active Member
Joined
Feb 2, 2013
Messages
1,048
Reaction score
1
Points
25
Semalam sy ada pergi shopping complex kt NSK Klang. Agent kt sana promote credit card dan bgtahu 15% petrol cash back dgn free gift.
Bila promote manis mulut dia, sy mengambil business card dia dan terus pulang.


Bila sy check kt internet dia bgtahu cash back tu ada limited amount dan limited period dier.

Means agent tu x bgtau details (Sy pun x tanya).


Soalan yg sy nk tanya

Credit card mana yg sesuai dan dpt pulangan...

Kalau mcm sy cuma guna utk isi minyak, beli brg rumah.


Diharap boss2 @ agent2 tlg beri komen anda...


CONCLUSION

Selepas sy menganalisis credit card, walaupun ada byk jenis mcm saudara2 komen ia haruslah digunakan dgn was2.

Selepas berfikir panjang sy mengambil keputusan utk mengambil kad kredit Petronas Maybankard Ikhwan.

KELEBIHAN :


Dpt 5x point (weekdays)
Dpt 8x point (weekend)


Jika sesiapa yg guna kad kredit ni tlg share info2.


kelebihan guna cc ni
isi petrol takyah g kaunter
cucuk kt pam je...kecuali terminal kt pam tu rosak/offline..:D

point yg dikumpul oleh cc maybank ikhwan dinamakan treat point
manakala point dikumpul oleh mesra card adalah mesrapoint
2-2 ni akaun yg berbeza

lg bagus gunakan cc ikhwan ni bersama² mesracard kerana masing² ada offer/kelebihan tersendiri...

yang penting gunakan secara berhemah...

p/s: setakat ni dah reedem RM200 baucer Tesco guna treatpoint. bleh la cover blanje dapor...sapa nak bagi..:)cgrock:)paid
 
Last edited:
Sponsored Post

VertiLo

Active+ Member
Joined
Apr 20, 2009
Messages
3,613
Reaction score
31
Points
30
guna maybank 2 card..

amex charge 8.88%
rebet max rm50
5x treatpoint..

berbaloi kalo pandai guna.. :D
 

VertiLo

Active+ Member
Joined
Apr 20, 2009
Messages
3,613
Reaction score
31
Points
30
Yg ni charge ape? utk setahun @ sebulan...?:)
tu caj utk setahun.. so monthly caj 0.74% je.. termurah di pasaran.. 8.88% tu kene bayar ikut schedule dlm statement cc laaa.. kalo tak kene gak caj 18% tu... :))

nk pki cc nie senang.. tp nak kawal nafsu tu yg payah.. kalo pakai cash beli barang rugi skit laaa... benefit pada rebet dgn point tu je..
 

kenoi

Fun Poster
Joined
Nov 23, 2007
Messages
962
Reaction score
83
Points
20
kalo nak guna utk petrol
elok amik cc yg join dgn kompeni² minyak ni
petronas: meibeng+siaiembi
shell: sitibeng

kalo beli brg rumah (brg dapor?)
amik la cc yg join dgn pasaraya terdekat ngan umah
mcm saya guna cc aeon (aeon dkt je ngan umah)
sonang den nak banje beli brg dapor sambil collect point...

kalo nak 1 cc utk 2-2 kegunaan..bleh la rajin window soping kt web cc yg anda suka...then buat pilihan terbaek
 

thesunraising

Active Member
Joined
Feb 2, 2013
Messages
1,048
Reaction score
1
Points
25
tu caj utk setahun.. so monthly caj 0.74% je.. termurah di pasaran.. 8.88% tu kene bayar ikut schedule dlm statement cc laaa.. kalo tak kene gak caj 18% tu... :))

nk pki cc nie senang.. tp nak kawal nafsu tu yg payah.. kalo pakai cash beli barang rugi skit laaa... benefit pada rebet dgn point tu je..

Thanks bro, rasanya ok jugak kalau mbb cc ni...:D
 

thesunraising

Active Member
Joined
Feb 2, 2013
Messages
1,048
Reaction score
1
Points
25
kalo nak guna utk petrol
elok amik cc yg join dgn kompeni² minyak ni
petronas: meibeng+siaiembi
shell: sitibeng

kalo beli brg rumah (brg dapor?)
amik la cc yg join dgn pasaraya terdekat ngan umah
mcm saya guna cc aeon (aeon dkt je ngan umah)
sonang den nak banje beli brg dapor sambil collect point...

kalo nak 1 cc utk 2-2 kegunaan..bleh la rajin window soping kt web cc yg anda suka...then buat pilihan terbaek
Thanks bro...

Cadangan yg baik
beli brg dapur join dgn pasarraya t'dekat...
nk isi minyak join dgn bank2 yg support stesen minyak....
 

kenoi

Fun Poster
Joined
Nov 23, 2007
Messages
962
Reaction score
83
Points
20
Ada apa2 suggestion lg ttg credit card...yg saudara2 guna..
kes 1

meibeng ikhwan petronas
pastu dah tukar nama meibeng ikhwan

weekday point 5x
weekend point 8x
** 1 liter=1 point (bukan RM1=1point)

dah semak penyata
rupa²nya bukan sekadar isi petrol je
kalo shopping/atau pembelian apa saja pon kiraan RM1 adalah sama spt di atas:D




kes 2

cc aeon

biasa: setiap RM1=2point
soping member's day: setiap RM1=2.5point
kalo guna bersama aeon card member: setiap RM1= 1+2=3point

malangnya point cc & point kad member tidak disatukan
hanya boleh reedem secara berasingan plak..aduiyaii~X(
 
Last edited:

thesunraising

Active Member
Joined
Feb 2, 2013
Messages
1,048
Reaction score
1
Points
25
kes 1

meibeng ikhwan petronas
pastu dah tukar nama meibeng ikhwan

weekday point 5x
weekend point 8x
** 1 liter=1 point (bukan RM1=1point)

dah semak penyata
rupa²nya bukan sekadar isi petrol je
kalo shopping/atau pembelian apa saja pon kiraan RM1 adalah sama spt di atas:D









kes 2

cc aeon

biasa: setiap RM1=2point
soping member's day: setiap RM1=2.5point
kalo guna bersama aeon card member: setiap RM1= 1+2=3point

malangnya point cc & point kad member tidak disatukan
hanya boleh reedem secara berasingan plak..aduiyaii~X(
Setakat komen ramai yg rekomen cc meibeng petronas...:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register