BTC USD 62,662.0 Gold USD 4,292.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pelarian Islam tukar agama?

  • Thread starter Thread starter TT
  • Start date Start date

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,601
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,601
Reaction score
22,873
Points
1,831
Paderi ambil kesempatan kristiankan pendatang Islam terdesak mahu masuk Eropah

baptis2.jpg.transformed.jpg

Paderi Gottfried Martens menyalakan lilin ketika upacara mengkristiankan pendatang Islam dari Iran.
Tiga dari kanan ialah Mohammed Ali Zanoobi yang memohon suaka politik di Jerman. - Foto AP

baptis1.jpg.transformed.jpg

Paderi Gottfried Martens membaptiskan pendatang Islam dari Iran yang memeluk Kristian di Gereja Trinity, Berlin, Ahad lalu. - Foto AP

Berlin: Paderi Kristian mengambil kesempatan mengkristiankan pendatang Islam yang mahu memasuki Eropah dan sehingga kini ratusan pendatang dari Iran dan Afghanistan sudah dibaptiskan di Gereja Trinity, di bandar raya ini.

Antaranya, Mohammed Ali Zonoobi dari Syiraz, Iran, yang menundukkan kepala apabila Paderi Gottfried Martens merenjis air suci ke atas rambutnya sambil berkata: “Adakah kamu akan berpisah daripada syaitan? Adakah kamu akan berpisah daripada Islam?”

“Ya,” jawab Mohammed Ali lalu Martens membaptiskan lelaki itu dan kini nama tukang kayu itu ialah Martin, beragama Kristian, tidak lagi umat Islam. Dia tiba di Jerman bersama isteri dan dua anaknya lima bulan lalu. Isterinya, Afsaneh juga memeluk Kristian dan kini bernama Katarina.

Tidak dapat dipastikan sama ada mereka menukar agama kerana percayakan Kristian atau mahu meningkatkan peluang mendapat suaka politik dengan alasan akan dihukum, termasuk kemungkinan hukuman mati kerana murtad jika kembali ke negara asal.

Paderi Martens menyedari ada yang sanggup memeluk Kristian bagi meningkatkan peluang tinggal di Jerman namun apa saja sebab mereka tidak penting kepadanya.

“Ramai yang yakin Kristian akan mengubah kehidupan mereka dan saya jangka hanya 10 peratus tidak akan ke gereja selepas dikristiankan.

Menjadi Kristian tidak menjamin mereka dibenar tinggal di Jerman namun, dengan hukuman mati atau penjara yang lama di Iran dan Afghanistan untuk mereka yang murtad, tidak mungkin Jerman akan menghantar pulang pelarian yang memeluk Kristian.

Tiada yang mengakui kesediaan memeluk Kristian itu akan meningkatkan peluang mendapat suaka politik kerana ia akan menyebabkan permohonan mereka ditolak.

Menurut Martens jumlah pelarian yang memeluk Kristian dengannya meningkat mendadak dalam tempoh dua tahun daripada 150 orang kepada 600 orang kini kerana terpengaruh dengan cerita Martens boleh membantu mempercepatkan proses permohonan suaka politik mereka.

Gereja Lutheran di Hannover dan Rhineland juga melaporkan peningkatan pelarian Iran memeluk Kristian dan menurut Martens, ada 80 lagi pelarian, sebahagian besarnya dari Iran dan sebilangan kecil dari Afghanistan menunggu untuk dibaptiskan.

Jumlah pelarian yang mahu tinggal di Jerman tahun ini meningkat empat kali ganda berbanding tahun lalu kepada 800,000 orang dari Syria, Iraq, Afghanistan dan Pakistan yang memohon suaka politik.

Pelarian dari Syria yang diancam perang saudara berpeluang besar dibenar tinggal di Jerman berbanding mereka dari Iran atau Afghanistan yang stabil. - AP/Metro
 
macam2 lah dorg ni pegangan agama tak kuat
 
betul ker dr islam atau sebenarnya dr agama syiah?? kalau syiah tak heranlah sbb syiah pun m'dewa'n manusia. kalau dr kalangan aswj mmg halal darahnya.
 
agama syiah adalah ajaran sesat
 
Yup.Mmg betul pun.Mmg kadang kala dari persepsi kita tgk bagusnya ramai org Islam kat Eropah.

Tp,ramai yg kelihatan mcm org Arab/Parsi/Pakistan ja sebenarnya.Hakikatnya,dari segi agama bukanlah Islam.

Sbb tu di Eropah,kalau kat kedai yg owner/pekerjanya nampak mcm Arab/Parsi/Pakistan,jgn main taram makan ja.

Tak semestinya diaorg tu org Islam dan tak semestinya makanan yg diaorg sediakan tu Halal.
 
Yup.Mmg betul pun.Mmg kadang kala dari persepsi kita tgk bagusnya ramai org Islam kat Eropah.

Tp,ramai yg kelihatan mcm org Arab/Parsi/Pakistan ja sebenarnya.Hakikatnya,dari segi agama bukanlah Islam.

Sbb tu di Eropah,kalau kat kedai yg owner/pekerjanya nampak mcm Arab/Parsi/Pakistan,jgn main taram makan ja.

Tak semestinya diaorg tu org Islam dan tak semestinya makanan yg diaorg sediakan tu Halal.

setuju..ada 1 restoran mknan arab kat KL milik org iran..offer buffet ramadhan. belek2 website dia bole plak hidang wine. :o
 
Ulama dan yang mengaku Ulama kat Malaysia buat apa?Tak de keinginan ke nak Islamkan pendatang bukan Islam kat Malaysia?Jangan dok Syok Sendiri aje.Kalau tengok cakap...masing2 hebat sangat.
 
Back
Top
Log in Register