BTC USD 54,875.2 Gold USD 1,792.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Panduan memulakan perniagaan(barangan dari China) secara online

epol rider

Active+ Member
Messages
3,381
Joined
Oct 25, 2010
Messages
3,381
Reaction score
37
Points
30
Assalamualaikum rakan-rakan CG sekalian.

Tujuan aku buka thread nie adalah ingin minta tunjuk ajar dari Sifu-sifu CG tentang 'Panduan memulakan perniagaan menjual barangan dari China secara online" seperti T-shirt dan lain-lain..

Antara panduan yang aku nak tau adalah...
1) Modal
berapa ek modal yang kita perlukan untuk memulakan bisnes nie? maksudnya permulaan bisnes nie,aku kira nak buat kecil-kecilan.

2) Stok-stok barang

Kalau nak pergi China untuk beli barang-barang rasanya memang sukarlah. Jadi,aku nak tau la kat laman web mana yang boleh dipercayai dan menawarkan jualan barangan dari China secara borong yang korang rasa berbaloi??
Kalau beli borong dari laman web Nusantaraempire.com,apa pendapat anda?
kalau beli borong dari laman web alibaba.com ?
atau mungkin ada laman web lain yang kita boleh buat pilihan?

3)lain-lain
Dan mungkin ada panduan-panduan lain yang boleh anda kongsikan bersama kat sini.Contohnya macam apa yang kita perlukan untuk memulakan perniagaan ini...

harap ada yang sudi beri tunjuk ajar ye dan harap thread nie boleh la menjadi tempat untuk geng-geng cg mendapatkan panduan untuk memulakan perniagaan ini.:)cgrock

Pandangan / Cadangan / Nasihat dari Member2 CG


aku ada try nie
http://www.dealextreme.com/default.dx/r.69251573
co based hong kong..
ada facebook type dealextreme
blog pun ada ble tgk ofis depa mmg besor

payment guna paypal
ada brg yg murah/ada yg mahal
kdg2 ada brg yg org dah beli dan depa kasi review
so ble baca ok ke tidak

delivery brg free worldwide
delivery dalam 2/3 weeks depend pada stok
aku punye sebulan sbb stok lambat hehehe

nasihat aku..kalo nak beli barang dari website china..kena hati2 jugak..

jangan terus order banyak2..risiko besar woo..

try kuantiti sikit dulu..cakap nak buat sample dulu..

kalo korang dah terima barang seperti dijanjikan..konfident..baru leh order byk2..

aku banyak kali terkena..botak pale woi

lebih baik order dari agen aje..selamat sikit

guna aliexpress bro.. minimum kuantiti pun xbnyk, tp bro bt la research lu brg apa popular

bro kena try2.. xleh teori je, gerak je.. try buat paypal lu. pas2 pg ke alibaba ke, aliexpress ke, try chat dgn seller dia.. kdg2 boleh nego2 lg harga kat situ, try cr amoi2.. laki sush sket nk nego. hehe

boleh bc feedback kat bawah item 2, so leh tau scam ke x. bnda2 cmni jgn riso sgt, nati xbgerak bisnes bro. slalunya kat aliexpress, diorang xtipu sbb byr guna paypal. bayaran hny direleasekan selepas bro terima bayaran. so klo bro kena tipu, bgtau paypal, so diorang xkan dpt bayaran, hehe

bro boleh try di alixpress
careful time pilih supplier...tgk review dan komen2 dari buyer2 terdahulu..
senang citer tgk rekod die ada baik ke takda baik...
for 1st time better borong sikit dulu stok..untuk elakkan kerugian jika scam..peace yooooo..

byk website tempat wholeseller China ni...
Aku listkan di sini setakat yg aku tahu:

1. www.alibaba.com
2. www.dhgate.com
3. www.tradetang.com
4. www.hktdc.com
5. www.lightinthebox.com
6. Yang ni dropshipper... tp aku x pasti la China ke mana: www.monsterdropshipper.com/directory

Bro belek2 la... mcm2 ada kt sana...
Tapi kena hati2 kot2 ada spam...


hati2 dgn alibaba, tradetang & DHgate

aku penah kene scam dgn DHgate, kes pendrive 10 pcs, RM300 sumer
corrupted


dealextreme ok, so far xpenah mengecewakan. tp kalo ko nk carik baju branded2 mmg xde kt DHgate.

yang biasa aku pakai..

dealextreme.com - ok..
wsdeal.com - sangat ok..
focalprice.com - sangat ok..
aliexpress.com - ok tapi kena pandai pilih penjual gak..lagi 1..pastikan jangan buat payment pakai paypal jalan belakang..pakai je escrow tuh..lagi selamat..

nak beli jangan gedebuk..beli sikit2 cam forumer lain cakap..beli 10 item..pastu 10 item..
 
Last edited:
Sponsored Post

epol rider

Active+ Member
Messages
3,381
Joined
Oct 25, 2010
Messages
3,381
Reaction score
37
Points
30
Adakah rakan-rakan CG yang sudi kongsi panduan utk bisnes nie??? :D
tunjuk ajar ku sifu :D
 

ammar_adni

Fun Poster
Messages
530
Joined
May 27, 2009
Messages
530
Reaction score
2
Points
20
klu nk beli barang cina secara borong bleh beli kat alibaba.com...mcm2 ade dlu aku nk beli stunt gun..tp dornag jual pukal...
x jd beli...
 

mud ajer

Fun Poster
Messages
538
Joined
Apr 16, 2011
Messages
538
Reaction score
1
Points
15
alibaba.com yg femes...tp better beli kt iklan alibab yg ada website..
n pastu tel manager kedai or kilang tu nk tahu btol2 wujud @ x
 

sunnyfx

Super Active Member
Messages
7,802
Joined
Jan 6, 2008
Messages
7,802
Reaction score
73
Points
70
Aku ada try beli barang harga 0.78 usd..sampai setelah 10 hari...belian pertama dari China..kat sampul surat siap ade cop kastam DILEPASKAN.
 

epol rider

Active+ Member
Messages
3,381
Joined
Oct 25, 2010
Messages
3,381
Reaction score
37
Points
30
Aku ada try beli barang harga 0.78 usd..sampai setelah 10 hari...belian pertama dari China..kat sampul surat siap ade cop kastam DILEPASKAN.

beli melalui laman web mana ni?
 

golden_user2006

Active+ Member
Messages
3,329
Joined
Feb 19, 2007
Messages
3,329
Reaction score
176
Points
33
Assalamualaikum rakan-rakan CG sekalian.

Tujuan aku buka thread nie adalah ingin minta tunjuk ajar dari Sifu-sifu CG tentang 'Panduan memulakan perniagaan menjual barangan dari China secara online" seperti T-shirt dan lain-lain..

Antara panduan yang aku nak tau adalah...
1) Modal
berapa ek modal yang kita perlukan untuk memulakan bisnes nie? maksudnya permulaan bisnes nie,aku kira nak buat kecil-kecilan.

2) Stok-stok barang

Kalau nak pergi China untuk beli barang-barang rasanya memang sukarlah. Jadi,aku nak tau la kat laman web mana yang boleh dipercayai dan menawarkan jualan barangan dari China secara borong yang korang rasa berbaloi??
Kalau beli borong dari laman web Nusantaraempire.com,apa pendapat anda?
kalau beli borong dari laman web alibaba.com ?
atau mungkin ada laman web lain yang kita boleh buat pilihan?

3)lain-lain
Dan mungkin ada panduan-panduan lain yang boleh anda kongsikan bersama kat sini.Contohnya macam apa yang kita perlukan untuk memulakan perniagaan ini...

harap ada yang sudi beri tunjuk ajar ye dan harap thread nie boleh la menjadi tempat untuk geng-geng cg mendapatkan panduan untuk memulakan perniagaan ini.:)cgrock


panduan nak beli ke nak jual secara online brg2 china? kalu nak jual, beli je brg2 yg dah ado kat sini....... tp kalu bagaimana nak beli online terus dr china, hambo blum try lg, ado dgr2 jugok khabor angin web ali tu, web xde masalah cuma seller2 tu je yg kena siasat dlu

slamat membeli & menjual
 

epol rider

Active+ Member
Messages
3,381
Joined
Oct 25, 2010
Messages
3,381
Reaction score
37
Points
30
panduan nak beli ke nak jual secara online brg2 china? kalu nak jual, beli je brg2 yg dah ado kat sini....... tp kalu bagaimana nak beli online terus dr china, hambo blum try lg, ado dgr2 jugok khabor angin web ali tu, web xde masalah cuma seller2 tu je yg kena siasat dlu

slamat membeli & menjual

ada ke yang jual barang china secara borong d sini? bleh minta link dia tak?nak tengok juga produk apa yang ditawarkan.hehe

Saya nak tahu tentang Panduan membeli(mendapatkan stok barang made in China secara borong) dan seterusnya menjual semula secara online... maksudnya beli borong dan kemudian jual semula secara online :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register