tip mengelak masalah "ON" di panel depan openbox....
sebaik saja anda menerima decoder openbox/skybox/yumi....pada ketika di switch ONkan pertama kali, terus anda check dia punya chip ID.....jangan sesekali di switch offkan openbox anda itu. perkara lain yg anda perlu pertimbangkan adalah, apakah yg anda beli itu openbox s10 atau skybox s10? jika ia adalah openbox s10, anda perlu, perlu check 2 perkara ini, iaitu chip id nya dan sw versionya. jika chip inya "FFFF" dan sw versionya bulan july 2011 keatas. ada baiknya terus saja anda upgrade ke sw lain yg terbukti selamat digunakan. baru2 ini aku dapati 8 biji openbox s10 menggunakan chip id bukan "FFFF" (seperti ini: 10AA, 015B dan lain2...) tetapi sw version yg digunakan adalah version bulan september 2011. kesemua 8 biji openbox itu terkena masalah "ON" di panel depan. Sebaiknya anda upgrade atau downgrade swnya by usb sebelum anda switch offkan openbox.
klu dah telambat, cari lah null modem cable yg sesuai utk process pemulihanya. Usahakan membeli skybox s10 daripada openbox s10. Belum ada kes yg sama terdengar berlaku di s11 mahu pun s12. kebetulan s10 ni ramai penggunanya banding s11 dan s12. S9 juga boleh terjadi masalah ini jika sw nya tidak sesuai.
Bagaimana pun sekarang kita sudah ada sw yg diperbaik dari masalah ini, boleh guna tanpa was-was walaupun chip idnya tertulis "FFFF" atau "COPY" atau "CLONE", sudah lebih 4 bulan saya menggunakan sw ini, setakat ini tiada sebarang masalah.
swnya: "HDS2_S10_by_anonymouSX" dan "HDS2_Openbox_by_anonymouSX_V2_New_Red_GUI".