BTC USD 61,304.0 Gold USD 4,252.13
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ohhh..rupanya begini melayu islam.

jimie lee

Permanently Banned - Multiple ID
gem
Messages
5,244
Joined
Jul 1, 2011
Messages
5,244
Reaction score
839
Points
111
baru saja menonton rancangan 'Cubaan' di Astro Oasis dibawah kendalian ustaz akhil kay..

dalam ramai2 melayu dan india lelaki dan wanita yg beragama islam yg di interviewnya dikawasan membeli belah Jalan Masjid India dan Jalan Tuanku Abdul Rahman...hampir separuh drp mereka tak tahu menjawab antara soalan2 berikut :

- siapakah Nabi pertama yg diturunkan di atas dunia.
- siapakah Nabi yang bersuara merdu.
- siapakah malaikat penjaga neraka
- siapakah malaikat pencabut nyawa
- dll

disamping itu juga terdapat orang2 malayu yg begitu mudah percaya pada tahyul dan khurafat melalui cubaan seorang pelakon yg menyamar menjual minyak dagu...dan yg mengherankan bila ditanya adakah khurafat itu di larang keras oleh Islam..dan pandai pula menjawab 'ya' !


kesimpulan :

rupanya masih lagi ramai umat melayu Islam di negara ini yg masih lagi kekurangan pengatahuan agama walaupun hanya untuk menjawab soalan2 yg basic dan membuat perkara2 yg basic yg dilarang dalam islam. Jika yg basic masih lagi kelabu, bagaimana pula kuatnya iman mereka..?

amat menyedihkan sistem pendidikan agama di negara selama ini begitu diabaikan oleh pihak2 yg bertanggung jawab. Salah siapa ?
 
bagi pandangan aku lah , kes kes semacam ini tiada penekanan dari pihak keluarga ..
 
juga disebabkan faktor kbnyakan masyarakat juga mngamlkan khurafat sperti pelaris,tangkal,dan sbgainya tanpa mggunakan sumber Al-Quran..
 
aku teringat dalam satu hadis yang mengatakan bahawa keluarga itu adalah pemimpin,para suami atau bapa atau ketua yang membiarkan anak isteri mereka hanyut ..masing masing akan dipertanggungjawabkan ..naudzubillah
 
best program akhil hayy ni.. utube mana mau carik ekk..

aku ada tengok episod yang dia saja provok togok arak depan budak2 melayu, nasib ada bro tu tegur.. ehehe
 
masih rendah dibandingkan dgn negara jiran ..:">:p
 
biarkan lah dia terjun bersama sama dengan labunya

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 
selalu x amik peduli,,,:D

ms 2 amat berharga,,,:D

xkn nt smp d ujung nyawa br nak sadar,,,:-?

moga kita semua tidak terlalai,,,,
 
Back
Top
Log in Register