Bila minda sudah diwarnai dengan kegelapan,maka inilah hasil dari pemikiran generasi anak2 muda yang hanyut dan mengangguk kepala bilamana KEMUNGKARAN dan KESALAHAN pemimpin dalam kerajaan tidak menjadi satu isu berbangkit.
Fitnah mengenai agama yang menjadi mainan media massa yang mencanaikan isu berbangkit bermula sejak zaman Tun M.Anda lihat dan baca sejarah terdahulu.Tidak berbangkit soal yang begitu serius dalam polemik sejarah negara sejak dari zaman Tunku sehinggalah Tun M mengambbil tampuk pemerintahan.
Sejak dari peristiwa Memali sehinggalah kepada sekarang,saya masih YAKIN dan PERCAYA Tun M masih menjadi DALANG utama dalam memastikan cita2 dan hajatnya tercapai walaupun tidak lagi memegang tampuk kekuasaan.
Tidak dinafikan,Tun M adalah orang yang bertanggungjawab 'menjual' nama Malaysia ke persada antarabangsa,sehinggakan org luar negara yang mendengar nama Malaysia pasti tidak memikirkan bahawa rakyat yang mendiami negara ini sudah tidak lagi memakai cawat,malahan lebih bergaya dari orang luar negara dalam bab berfesyen.Hakikatnya,menjual nama Malaysia tanpa memikirkan apa 'akidah' yang ditunjangi oleh kerajaan Malaysia,menimbulkan pelbagai persepsi.
Memisahkan politik dalam konteks kehidupan adalah satu perkara yang amat menyesatkan jika diperhalusi.Ia termasuk dalam soal syirik kecil yang tidak disedari oleh kita.Perumpamaan,syirik kecil yang dilakukan tanpa sedar

i waktu malam yang gelap,di atas dinding hitam ada semut hitam sedang merayap.Adakah anda nampak semut hitam di atas dinding yang hitam di waktu yang gelap gelita???Tentulah tidak,hakikatnya ITULAH Syirik Kecil yakni memisahkan agama dari politik dengan atau tanpa iktikad di dalam hati.
Saya minta anda semua membaca sirah perjuangan Rasulullah dalam konteks menubuhkan Madinah sebagai negara yang mengguna dan mengaplikasikan segala aspek akidah Islam dalam pemerintahan.Dunia undang2 umumnya mengakui bahawasanya PIAGAM MADINAH adalah satu perjanjian bertulis mengenai penubuhan negara Islam di bawah pimpinan Rasul SAW yang pertama dan seumpamanya di dunia.
Maaf TT jika perbahasan ini menyimpang dari topik asal.