Minta idea / bimbingan utk majukan biz beras saya

Recommended Brokers


momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
10,828
Reaction score
318
Points
141
Assalamualaikum...

Sy nk minta idea...pendapat...bimbingan dr warga cg sekalian..

Bagaimana boleh sy upkan sales beras saya..

Sy fokus pd beras basmathi..

Tq in advance...😎
 
Sponsored Post

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,795
Reaction score
1,027
Points
196
Ade jg plan nk buat camni..

repack semula & jual online..tp plastik kosong je cuma tampal sticker je
Ok tu. Klu den, den akan buat blog/website promo item tu. Pastu buek link di sosmed. Buek video channel di video sites. Buek iklan di free ads Malaysia yg rank tinggi 1st page google. Smuo ni sumber iklan free, kecuali website kna beli domain name produk dan byr hosting.
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,795
Reaction score
1,027
Points
196
Klu nk dpt trafik/viewers sehari ribu2, jual kt Lazada n shopee je. Target keywords utk tajuk iklan spt beras basmathi murah etc
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,573
Reaction score
130
Points
48
Assalamualaikum...

Sy nk minta idea...pendapat...bimbingan dr warga cg sekalian..

Bagaimana boleh sy upkan sales beras saya..

Sy fokus pd beras basmathi..

Tq in advance...😎
ada dua segment First segment dealer ( main market dealer )
-Cth Mydin. Speedmart . EconSave . Tesco tapi yang jadi masalah deal dengan diorang ni modal nak kena kuat. pasal deal adalah dalam bentuk "terms" boleh jadi 30 hari boleh jadi 90 hari. tu pun kalau terjual dalam 90 hari kalau slow je. next month x leh letak barang dah. kalau barang tu laku senyum je.
alternatif lain deal dengan Kedai runcit acheh. tapi deal dengan diorang kena mintak payment cash.
Biasanya kedai kecil2 ni payment recomended cash. barang sampai terus take payment.

Segment ke dua. Direct End User. tapi yang jenis ni kena tahan sikit la dengan perangai diorang. kena hantar la. kena berjanji langit bulan dan bintang matahari baru diorang beli. part yang best untung direct. 100% dari customer ke tangan kita. payment cash. tapi kalau yang membeli tu bujang. dia beli 10kg beras basmathi. 3 bulan baru habis... so kena tahan la 3 bulan tu .

jenama beras biar pendek . ada bau macam malay / islamik sikit . biar nama tu senang nak ingat.
kalau rajin buat macam beras jasmine bubuh gambar jalaluddin hassan. pakai baju kot.
saya bukan peniaga beras. tapi kalau saya seorang peniaga beras . saya akan perhati brand brand beras yang lain. tengok rupa beras dia. tengok kualiti beras dia baru saya start meniaga.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register