Microsoft Corp tamatkan Windows Vista

Recommended Brokers


TT

CG Super Hardcore Club
Gold Member
Joined
Jan 13, 2009
Messages
149,296
Reaction score
20,666
Points
1,661


Washington 12 April – Microsoft Corporation akan menamatkan sistem operasi Windows Vista berikutan tidak mendapat sambutan di seluruh dunia sejak ia mula diperkenalkan pada tahun 2007.

Menurut Microsoft, pihaknya telah menyediakan sokongan kepada Windows Vista selama 10 tahun dan kini telah tiba masa untuk menghentikannya.

“Pemberhentian tersebut membolehkan sumber-sumber yang ada digunakan bagi tujuan pelaburan dalam teknologi terkini dan menyampaikan pengalaman baharu kepada pengguna,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sejak dilancarkan bagi menggantikan sistem operasi Windows XP, Windows Vista telah menerima kritikan daripada pengguna seluruh dunia kerana terdapat banyak kelemahan.

Selain itu, Windows Vista hanya mengusai 0.78 peratus pasaran operasi sistem komputer manakala Windows XP yang telah dihentikan pada 2014 mempunyai lapan peratus penguasaan.

Walaupun beberapa pembaharuan dibuat seperti mempertingkatkan visual yang disambut baik oleh pengguna, namun sistem operasi berkenaan tidak berfungsi dengan baik.

Dan kini telah tiba masanya pengguna Windows Vista untuk memilih sistem operasi yang lebih baik. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/bisnes/korporat/microsoft-corp-tamatkan-sistem-windows-vista-1.468813#ixzz4e561AV1X
 
Sponsored Post

fms

Legendary Member
Joined
Feb 10, 2007
Messages
19,756
Reaction score
188
Points
123
Vista ni saje dibuat utk pastikan user beli komputer baru yg lebih power..
klu x, mesti x ramai nak beli komputer baru selepas windows xp terbukti sgt stabil berbanding ngan windows me..
 

Lobey

Active+ Member
Joined
Feb 25, 2008
Messages
4,085
Reaction score
60
Points
30
kejap kejap keluar version baru. bazir duit jer. kt opis aku byk license version lama yg dh tk guna. license windows & MS office, win exchange & cal license.
skrg ni keluar ver baru lg mahal rege.
 

naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
kejap kejap keluar version baru. bazir duit jer. kt opis aku byk license version lama yg dh tk guna. license windows & MS office, win exchange & cal license.
skrg ni keluar ver baru lg mahal rege.
Aku dengar, Microsoft buat virus, lepas tu dia pun buat antiviris sendiri. Supaya pengguna tetap beli produk terbaru daripada mereka.

Make sense juga..
 

naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
Vista ni saje dibuat utk pastikan user beli komputer baru yg lebih power..
klu x, mesti x ramai nak beli komputer baru selepas windows xp terbukti sgt stabil berbanding ngan windows me..
Windows xp. Memang legend.

Tak payah cantik sangat, asalkan semua berfungsi dengan pantas.

Vista masuk, semuanya lawa. Tapi startup pun slow...
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141
slmt tinggal windows vista.. :))
 

ajey_05

Active Member
Joined
Mar 12, 2012
Messages
1,039
Reaction score
45
Points
30
Aku dengar, Microsoft buat virus, lepas tu dia pun buat antiviris sendiri. Supaya pengguna tetap beli produk terbaru daripada mereka.

Make sense juga..
cerita syarikat buat virus pastu diorng juga yg buat antivirus.. dah lama sgt viral dah.. tp yg pernah ialah syarikat buat anti virus..bknnya microsoft..

skrg ni windows 10.. sapa2 yg selalu upgrade tahu yg windows 10 ada bersamanya 'windows defender'... kuat detect virus.. smp kompeni yg buat anti virus dah nak saman microsoft sb tk de peluang cari makan... ni dipanggil monopoly bisnes.. konon katanya antivirus lain tk blh nak install ke dlm windows 10 ni... tp aku tk pernah try la... dah puas hati dgn windows defender yg ada..
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,367
Reaction score
874
Points
161
mmg die kena slalu kluarkan produk baru... sampai satu ketika, kene henti support produk2 lama... skill bisnes... windows ni selang seli... windows XP stabil, ramai peminat.. diperkenal vista, agak kurang smbutan.. lepas tu win7 ramai suka.. lepas tu win8 xdapat sambutan sangat... win10 ramai orang suka pulak... selang seli
 
Sponsored Post
Top
Log in Register