BTC USD 22,801.9 Gold USD 1,924.07
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Menteri Tak Ada Telur.

Quecha

Active Member
Messages
1,491
Joined
Nov 8, 2017
Messages
1,491
Reaction score
791
Points
81
Mengamuk dah rakyat. Hari tu konpiden je janji telur akan ada dengan harga lebih murah lagi.

Tapi dah 4 hari habuk pun tarak.

Maaf yer ambo x tau cara nak embed video dalam cg ni.

Screenshot_20221208-223532_Facebook.jpg
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,344
Joined
Apr 15, 2012
Messages
34,344
Reaction score
2,935
Points
266
Awards
1
bila raykat digula2kan dgn mcm2 janji sblm pilihanraya... janji2 terus dicapatikan

realiti ialah, menteri2 yg gaji 5 angka & mkn sedap2 tidur lena di rumah besar aircond, deme x kisah pun mslh rakyat yg kais pagi kais petang cari duit utk sara anak bini....

pengalaman den, 10 thn lps duit rm10 blh bli beras 1kg, tepung 1kg, telur 10bjk & sdkt bilis cukup utk msk mkn keluarga kecil dgn ibu ayah & anak kecil 2-3 org, bkln mknn tu blh thn 2-3 hari secara jimat2....

skg rm10 habis sepinggan byr nasi kandar mamak ajo....
 

Quecha

Active Member
Messages
1,491
Joined
Nov 8, 2017
Messages
1,491
Reaction score
791
Points
81
LAWAK TELOR MOHD SABU

Sebutan telor membawa konotasi pelbagai bergantung cara dan frasa Ia di ucapkan. Malah boleh bawa dwi-maksud - double meaning.

Awak ada telor? Banyak telor? Ada, dua.
Kau ni macam tak ada telor! Jangan bodoh macam telor! Di sisi lain bermaksud jelas. Telor dadar dua. Nasi lemak telor goreng, mee rebus telor bulat (rebus) dll.

Di pentas politik seronok lucu bila Mohd Sabu membidas, "KERAJAAN TAK ADA TELOR" Cukup terhibur audien dan penonton tiktok.

Tiba tiba Mohd Sabu di lantik sebagai YBM di Kementerian yang jaga telor. "Mampuih hang kena jawab". Kena urus, kena cari pi mana telor menghilang. Dok raba dalam poket ada 2 biji ja, tu pun lanjut.

Keluar lah kenyataan lawak "IMPOT TELOR", Satu kenyataan yang amat bercanggah dengan prinsip asas "Food Security" tambahan industry telor sudah capai SSL malah di ekspot.

Tulisan awal saya bersifat reaktif dan menarik reaksi ramai. Alhamdulillah rupanya sebagai seorang yang sudah lebih satu dekad bersuara tentang KETERJAMINAN MAKANAN saya tidak bersendirian.

Menghalusi kenyataan YBM Menteri Mohd Sabu, sosok yang sentiasa suka buat lawak, saya menganggap Mohd Sabu membuat satu "practical joke" membaling umpan di ketenangan air kolam.

Hasilnya berkocak air. Macam macam ikan yang menerpa umpan yang ditabur.

Ia berlaku dalam mesyuarat pertama dengan penjawat di Kementerian. Pasti ada yang tidak makan umpan dan menghujah keras. Ada pula yang diam dan ada pula yang angguk angguk.

Dengan muka selamba bodoh POKER FACE Mohd Sabu boleh saja jawab, ini arahan PM. Hujah lagi, dia jawab ini arahan PM. Tanpa disedari dia menilai siapa di kementerianya yang mendokong ajenda food security. Ikan berkocak, air berkelimadak dia balik sengih. Sampai hari ini senyap.

Secara lojik, tidak masuk akal Mohd Sabu mahu mengulang cara lama rejim terdahulu yang dia sendiri labuh dalam siri ceramah nya.

Tidak masuk akal lah jika dia masuk mesyuarat semata mata nak bagitahu, kena impot. Tak masuk akal Mohd Sabu merosak kan imej dan popularitinya "on the very first day as a minister of agriculture and food security. Tak masuk akal.

Tetapi Jika itu satu practical joke to test the water, it's genius.

Umum tahu telor bahan parish, nak impot dari negara yg dekat dari Siam atau Indon. Kalau dari India atau Amerika, mana mungkin telor tahan tekanan tinggi. Jika masuk CHILLER waktu sampai dia akan berpeluh, meresap telor dan cepat rosak. Yang tak jejas naik kapal terebai ialah telor lanjut.

Kecuali telor cair dalam container.

Tidak masuk akal jika dia terlalu NAIF tanpa sedikit pengetahuan atau sedikit HOMEWORK. Waktu sekolah dia belajar Food Technology, main masak masak. Pengalaman sebagai MP bukan satu penggal. Keluar masuk sebagai opisisi dan kerajaan.

Tak masuk akal Jika dia tiba tiba jadi bodoh macam telor.!

Adios.

Next.. Loopholes dan petualang industri
 
Sponsored Post

Top
Log in Register