BTC USD 64,283.2 Gold USD 4,481.21
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PC Tips & Tricks Memilih SSD / FLASH MEMORY Yang betul

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
73,458
Joined
Nov 23, 2012
Messages
73,458
Reaction score
7,735
Points
916
Syarikat - syarikat pengeluar cakera (HDD / SSD FLASH MEMORY) sering menggunakan istilah yang mengelirukan, maklumat penting, atau menggunakan helah untuk menjual produk yang lebih rendah berbanding persaingan. Di sini, saya akan menyiarkan perkara paling penting yang perlu dicari semasa membeli SSD. Anda harus mencari metrik ini sebelum membuat pembelian (banyak yang selalunya tidak diiklankan pada halaman produk).

Dalam susunan ini:

1. Jenis memori denyar: SLC > MLC (atau idealnya DLC) > TLC > QLC > PLC
2. SLC Cache (atau Intelligent TurboWrite Cache (Samsung), Dynamic Write Acceleration Technology (Crucial), dsb.)
3/ DRAM
4. Endurance in Terrabytes Written (TBW)
5. Min Time Between Failures (MTBF)
6. Penggunaan kuasa
7. Puncak kelajuan (READ& WRITE)

Seperti yang anda lihat, kelajuan read / write berstatus puncak sebenarnya adalah yang terakhir dalam senarai, tetapi ini adalah metrik yang diserlahkan oleh setiap syarikat untuk menjadikan produk mereka kelihatan setanding dengan yang terbaik dalam industri. Semua imej yang digunakan untuk tujuan ilustrasi adalah milik pemilik masing-masing, dan kredit penuh kepada mereka. Mohon maaf kerana tidak memetik sumber.

20211208_195525.png


Tidak seperti cakera keras tradisional (HDD), SSD mempunyai komputer mikro di dalamnya dan disertakan dengan cache dan RAM mereka sendiri yang diuruskan secara dinamik untuk mengoptimumkan prestasi.


1. Jenis FLASH MEMORY ialah metrik yang paling penting.

word-image-24.png

Screenshot_20211209-012532.jpg


Contohnya, Samsung QVO berorientasikan bajet/nilai mempunyai kelajuan read / write puncak yang sama seperti siri Samsung EVO julat pertengahan. QVO menggunakan QLC manakala EVO menggunakan TLC (Samsung mengelirukan pelanggan mereka dengan memanggil julat TLC mereka sebagai MLC 3-bit; MLC 3 bit = TLC). TLC mempunyai ketahanan dan jangka hayat yang jauh lebih tinggi daripada QLC, dan juga kurang terdedah kepada kehilangan data.


2. Cache SLC - (berhati-hati dengan terminologi berbeza yang digunakan oleh syarikat yang berbeza) pada asasnya flash digunakan sebagai SLC semasa operasi fail. Ia digunakan dalam peranti TLC/QLC/PLC. Ini boleh menjadi saiz tetap (seperti yang digunakan dalam SSD Samsung) atau dinamik (seperti yang digunakan dalam Crucial SSD). Di sini, apabila anda menulis / pindah fail ke SSD, operasi fail sebenarnya berlaku dua kali: sekali ke dalam sel denyar bertindak sebagai SLC (cache) dan kemudiannya ia diturunkan dari cache ke storan flash (pada kelajuan lalai yang jauh lebih rendah), yang boleh TLC atau QLC atau PLC. Ini dilakukan untuk membuat operasi fail pantas dan kebanyakan pengguna akan mendapati ini sangat berguna kerana kelajuannya sangat baik sehingga saiz pemindahan fail tertentu.

2018-02-1413-38-4202.jpg


Seperti yang anda boleh lihat dalam gambar di atas, cache SLC meningkat dengan saiz SSD, dan maksimum pada 78 GB untuk varian 4 TB dalam kes model Samsung EVO/ QVO. Maksudnya ialah apabila anda memindahkan fail ke SSD, ia mula-mula ditulis ke cache SLC (yang mempunyai kelajuan maksimum 550 MB/s) dan kemudian dipindahkan ke storan flash (ini berlaku secara automatik). Ini bagus sehingga pemindahan fail 12GB/ 22GB/ 42GB/ 78GB bergantung pada saiz SSD. Jika pemindahan anda lebih besar daripada itu, anda akan melihat kelajuan menurun setelah cache SLC penuh.

Walaupun saiz 1TB dan lebih tinggi terus menawarkan 500 MB/s walaupun selepas cache SLC penuh, kelajuan berkurangan kepada 300 MB/s untuk saiz di bawah 1 TB untuk siri EVO. Untuk siri QVO, kelajuan ini menurun secara drastik kepada di bawah 80 MB/s sebaik sahaja cache SLC penuh. SSD QVO akan menjadi sepantas HDD tradisional sebaik sahaja cache SLC mereka penuh. Anda perlu menunggu cache dikosongkan sebelum prestasi dipulihkan. Memandangkan ini diuruskan secara automatik, anda tidak mempunyai kawalan ke atas fungsi ini.

Untuk Crucial SSD, cache SLC diurus secara dinamik dan boleh meningkat sehingga 10% daripada jumlah kapasiti (tertakluk kepada ruang kosong yang tersedia) atau 180 GB berdasarkan apa yang saya baca di internet (walaupun tidak disahkan). Jadi melainkan anda secara rutin membuat pemindahan fail yang begitu besar, QLC adalah sama baik untuk sebahagian besar daripada SSD TLC dari segi kelajuan/prestasi.


3. DRAM - SSD mempunyai RAM terbina dalam yang disediakan kepada sistem untuk digunakan. Lebih tinggi RAM, lebih cepat operasi. SSD dengan DRAM akan berfungsi lebih pantas daripada SSD tanpa DRAM dengan spesifikasi yang serupa. DRAM lebih tinggi untuk SSD berkapasiti lebih tinggi. Ia biasanya 512 MB untuk saiz di bawah 1 TB, 1 GB untuk 1 TB, 2 GB untuk 2 TB dan 4 GB untuk 4 TB.


4. Ketahanan TBW - Diukur dalam Terrabytes, ini ialah berapa banyak (terra) bait data yang boleh ditulis ke SSD sebelum ia bermula (atau dijangka bermula) gagal. Lebih tinggi nombor ini, lebih panjang usia cakera. Saya telah menemui Seagate Firecuda untuk menawarkan ketahanan tertinggi antara pertandingan. Samsung EVO/ QVO juga sangat baik dalam pengiraan metrik ini. "Crucial" ketinggalan dalam pengiraan metrik ini dengan margin yang besar. Jika penggunaan utama anda hanyalah untuk membuat sandaran fail (yang bermaksud operasi fail yang jarang berlaku), TBW yang lebih rendah mungkin baik. Tetapi jika anda kerap menulis fail, penstriman, dsb. anda harus memilih satu dengan TBW yang lebih tinggi.

Screenshot_20211208-215145.jpg



5. Masa Min Antara Kegagalan (MTBF) - Diukur dalam jutaan jam, ini menunjukkan berapa jam operasi sebelum SSD boleh dijangka gagal. Lebih tinggi lebih baik. Walaupun TBW dan MTBF adalah metrik yang agak serupa, TBW ialah metrik yang lebih penting kerana anda akan melihat lebih banyak variasi dalam metrik ini antara produk pesaing. MTBF lebih kurang setanding pada kebanyakan masa.


6. Penggunaan Kuasa - Ini mempunyai kesan langsung pada hayat bateri anda dan merupakan metrik penting untuk komputer riba. Lebih rendah lebih baik.

7. Kelajuan READ / WRITE - Semua syarikat mengiklankan hanya kelajuan baca/tulis puncak mereka yang menggunakan cache SLC. Saya tidak pernah melihat sesiapa mengiklankan kelajuan mereka selepas cache SLC telah habis. Jika cache SLC tidak cukup tinggi, ia akan memberi kesan langsung kepada prestasi. Jadi bergantung pada kekerapan anda membuat pemindahan fail yang besar, ini boleh memberi impak yang ketara pada penggunaan anda. Jika anda kerap membuat pemindahan fail yang besar, jauhi QLC atau PLC.

8. Ruang Kosong - SSD mula perlahan sama seperti HDD apabila cakera kekurangan ruang. Adalah lebih baik untuk mempunyai 25% atau lebih ruang kosong yang tersedia dalam setiap partition yang anda buat. Ini bukan sahaja meningkatkan prestasi, tetapi juga membantu meningkatkan usia cakera / SSD.

Sumber tambahan untuk rujukan https://www.techpowerup.com/review/samsung-870-qvo-1-tb/
 
Back
Top
Log in Register