Masalah PC tak boleh power on

CG Sponsors




Mrpanda

Freshie
Joined
Sep 12, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
3
Hai, pc kawan sy ada masalah tak boleh on. Last time pc crash sbb gpu tak compatible dgn Windows 10. Jadi terpaksa off pc guna button. Seminggu kemudian nk on pc tiba2 tak hidup. Sy cuba test psu guna cable/wayar connect pada 24pin hidup kipas psu pusing. Tp bila sambung 24pin pd Mobo tak hidup pula. Apa lg masalah selain daripada tu?
 
Sponsored Post

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
11,272
Reaction score
2,224
Points
236
Hai, pc kawan sy ada masalah tak boleh on. Last time pc crash sbb gpu tak compatible dgn Windows 10. Jadi terpaksa off pc guna button. Seminggu kemudian nk on pc tiba2 tak hidup. Sy cuba test psu guna cable/wayar connect pada 24pin hidup kipas psu pusing. Tp bila sambung 24pin pd Mobo tak hidup pula. Apa lg masalah selain daripada tu?
Hardware Testing
a. cabut semua hardware (PSU / RAM / HDD / Graphic Card / CDRom / Floppy Drive) dari mainboard
b. sambung PSU dan cuba ON .. sekiranya boleh masukkan satu per-satu hardware dan ON (pastikan HDD dipasang pada masa akhir)
c. jika ada RAM lebih dari satu unit, pasang satu per-satu

P/S: Kalau boleh, keluarkan mainboard sepenuhnya dari casing dan cuba, jika tiada xper .. :) moga berjaya
 

Mrpanda

Freshie
Joined
Sep 12, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
3
Hardware Testing
a. cabut semua hardware (PSU / RAM / HDD / Graphic Card / CDRom / Floppy Drive) dari mainboard
b. sambung PSU dan cuba ON .. sekiranya boleh masukkan satu per-satu hardware dan ON (pastikan HDD dipasang pada masa akhir)
c. jika ada RAM lebih dari satu unit, pasang satu per-satu

P/S: Kalau boleh, keluarkan mainboard sepenuhnya dari casing dan cuba, jika tiada xper .. :) moga berjaya
Sy dah cuba satu persatu, masih tak hidup. Pasang processor dgn fan saja tak hidup. Masuk ram pun tak hidup. Boleh jadi motherboard rosak ke?
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
11,272
Reaction score
2,224
Points
236
Sy dah cuba satu persatu, masih tak hidup. Pasang processor dgn fan saja tak hidup. Masuk ram pun tak hidup. Boleh jadi motherboard rosak ke?
tak mungkin mainboard KO macam tu je, ada powersupply lain?

sebelum tu, power supply 20 pin atau 24 pin? .. kalau 24 pin tanggalkan yang 4 berpaut pada barisan 20 tu dan cuba lagi .. masuk processor dengan fan sahaja cukup masa nak test, RAM xperlu :)

 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
11,272
Reaction score
2,224
Points
236
andaikan PSU bro dah kaput, nak dapatkan PSU baru dan fikir untuk "long-term" .. guna laman kat bawah untuk pengiraan Load Wattage dan Recommended UPS / PSU Wattage, jadi boleh beli yang bersesuaian :)



 

2iquelo

Junior Member
Joined
Dec 26, 2018
Messages
88
Reaction score
4
Points
11
Very nice picture of power supply here with nice explanation even for old power supplies, topic starter you really should take a look into your instruction book over time and that's really it. How do you plan to go there totally and completely anyway.
 

afshaman

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2013
Messages
2,695
Reaction score
129
Points
33
mostly rasanya PSU problem...cuba test guna PSU lain...kalau boleh beli yg berkualiti skit....tahan lama
 

Majind

Junior Member
Joined
Apr 25, 2019
Messages
69
Reaction score
2
Points
11
You should buy hardware from good brands anyway. No matter how you look at it there should be something to make it all possible anyway. For example my 500W ASUS serves me more than 11 years. How do you plan to go there anyway ? Buy quality next time.
 

Poinwan

Fun Poster
Joined
Dec 28, 2018
Messages
108
Reaction score
4
Points
15
Like last person said - only quality brands please otherwise it's all not worth it on any level there, why do you even plan to go with something like that anyway. Do you have something in mind hidden for me ? They do not provide enough power needed.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register