BTC USD 60,736.0 Gold USD 4,328.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mari Kita Kenali Ensefalitis

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
459,502
Paid Membership
Joined
Mar 15, 2010
Messages
459,502
Reaction score
38,198
Points
2,836
IMG_20220222_220432_840.jpg

🧠 Ensefalitis adalah keradangan otak yang disebabkan oleh jangkitan kuman atau virus atau apabila sistem imun yang menyerang otak.
Sesiapa sahaja boleh terkena ensefalitis, tanpa mengira umur, atau jantina.

Dikongsikan cara penularan ensefalitis yang biasanya disebabkan oleh jangkitan virus.
Dikongsikan juga gejala kegagalan fungsi otak akut dan separa akut. Gejala-gejala lain adalah seperti fotofobia, kegagalan deria rasa dan kekejangan otot leher.

Dapatkan rawatan segera kerana gejala akut ini boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang.
Ambil langkah pencegahan kerana sesetengah kumpulan virus penyebab ensefalitis boleh dicegah dengan vaksinasi, seperti MMR, Japanese encephalitis dan rabies. Kawalan vektor seperti nyamuk juga dapat mengawal jangkitan.
 
IMG_20230223_234607_243.jpg


🩺Apakah itu ensefalitis?
Kami kongsikan jawapannya di sini.

📢Sesiapa sahaja boleh terkena ensefalitis, tanpa mengira umur, atau jantina.

‼️Jadi segera dapatkan rawatan sekiranya mengalami gejala akut kerana ia boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang.

📌Sesetengah kumpulan virus penyebab ensefalitis juga boleh dicegah dengan vaksinasi seperti MMR, Japanese encephalitis dan rabies.

🧠Kawalan vektor seperti nyamuk juga dapat mengelakkan jangkitan.
 
1000571130.jpg


🩺 Apakah itu ensefalitis?

Kami kongsikan jawapannya di sini.

📢 Sesiapa sahaja boleh terkena ensefalitis, tanpa mengira umur, atau jantina.

‼️ Jadi segera dapatkan rawatan sekiranya mengalami gejala akut kerana ia boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang.

📌 Sesetengah kumpulan virus penyebab ensefalitis juga boleh dicegah dengan vaksinasi seperti MMR, Japanese encephalitis dan rabies.

🧠 Kawalan vektor seperti nyamuk juga dapat mengelakkan jangkitan.

#KKMPrihatin
#MalaysiaSihat
#IhsanMADANI
#SkuadIhsanMADANI
#TaatSetia
#HarungiBersama
 
Back
Top
Log in Register