BTC USD 23,135.3 Gold USD 1,927.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Manfaat solat

haudli

CG Top Poster Club
gem
Messages
47,320
Paid Membership
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,320
Reaction score
451
Points
136
Ketika solat, umat Islam wajib sujud, meninggikan punggung dan meletakkan dahi dan kepala ke bumi. Mengikut kajian, kedudukan ini amat baik utk kecerdasa otak. Ahli yoga menyedari hakikat ini melalui 1 senamannya yg dinamakan Adha Mukha Svanasana. Kedudukan yaga ini adalah meninggikan punggung dan merendahkan kepala ke bumi.

Menurut Dr. Roger Cole, pakar fisiolagi dan pusingan biologi, "Kedudukan ini amat baik utk kesegaran badan di samping mampu meredakan tekanan, mengukuhkan otot-otot, menghilangkan sakit belakang dan pening kepala serta mengawal penyakit darah tinggi, asma, sakit saraf dan resdung."

Sebenarnya otak manusia menggunakan 25% oksigen yg terdapat di dalam badan walaupun beratnya hanya 3% drpd keseluruhan badan. Ketika sujud darah akan turun ke otak dgn mudah, dgn itu menambahkan bekalan oksigen ke otak. Peter Russell dlm bukunya The Brain Book berpendapat: " Otak manusia beroperasi 7% lebih cepat dan 14% lebih tepat dlm keadaan kepala manusia dibawah (inverted).

Sujud umat Islam yg dilalkukan paling kurang 34 kali sehari semalam melalui solat fardu tidak memerlukan sebarang alat dan mesin. So, marilah kita bersolat dgn bilangan waktu yg complete.[
 
Top
Log in Register