BTC USD 84,484.3 Gold USD 4,274.18
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mandi Bogel

Anda mandi bogel?


  • Total voters
    0
Status
Not open for further replies.
alhamdulillah.... sama2 mengingati :)
 
MANDI BOGEL makruh hukumnyer..pakailah kain basahan..
 
Biasalah tempat x der orang leh bogel..tempat ada org x leh bogel...

napa ekk...

bogel dengan zaujah leh la bro tapi dlm selimut..:D
nih untuk orng dah kahwin yng lum sila ignore...
 
thread ni utk laki ke pompuan???... kurang dpt sambutan dari kaum hawa la... :)
 
mandi bogel hanya ketika kt umah..tp bile kt umah org lain ke, kt hotel ke..mandi pakai boxer..hehe..ade rase malu jugak :">
 
Abu Ya'la Ibn Umaiyah r.a menerangkan :

Bahawa Rasulullah SAW terlihat seorang lelaki mandi di tempat terbuka ( bertelanjang ). Maka naiklah Rasulullah SAW ke atas mimbar lalu memuji Allah SAW serta bersabda : Bahawasanya Allah SWT itu sangat pemalu dan sangat menyembunyikan diri ( menutup diri ). Maka Allah menyukai orang yg pemalu dan menutup diri ( di kala mandi dgn tidak bertelanjang ), kerana itu apabila sesaorang dari kamu mandi hendaklah ia menutup dirinya ( memakai kain basahan ) dan menyembunyi ( melindungkan ) diri dari pandangan orangramai dgn membuka aurat.
( Hadis Saihih Riwayat Abu Daud, An-Nasa'i dan Al-Muntaqa )

* Jumhur ulamak menjelaskan bahawa memakai kain basahan di kala mandi itu lebih utama ( dituntut ) manakala meninggalkannya adalah makruh. tetapi meninggalkan ( tidak memakai apa2 ) di kala mandi itu bukan wajib.
* Membuka aurat ketika mandi ( atau pada bila2 masa ) lebih2 lagi ditempat terbuka dalah haram.
* Maksud Allah SWT itu "pemalu" tidaklah boleh disamakan spt sifat malu manusia. Bahkan Allah SWT itu Maha Mengetahui apa setiap yg hambaNya lakukan pada bila2 masa dan di mana sahaja mereka berada.
* Maksud Malaikat Allah itu tidak memasuki rumah yg mempunyai gambar atau patung atau anjing dlm hadis2 Nabi SAW yg lain adalah Malaikat yg membawa Rahmat. Tidaklah bermakna Malaikat spt Raqib dan Atiq ( mencatit amal manusia ) atau pun Malaikat Maut tidak menjalankan tugas mereka ke atas manusia yg seumpama ini.

Wallahu A'lam.

macam mana bila mandi ditempat tertutup dan telanjang?
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top
Log in Register