BTC USD 65,617.5 Gold USD 4,434.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Malaysia Ku...

pion

Active Member
Messages
2,015
Joined
Nov 21, 2006
Messages
2,015
Reaction score
1
Points
25
Perbandingan Tahap Pencapaian Akademik Antara Para Menteri Malaysia Dan Singapura

sarafen1.png


Analisis


1. Daripada statistik diatas menteri-menteri Malaysia (BN) memang tidak dapat menandingi barisan menteri Singapura dari aspek pencapaian akademik.
2. Hampir kesemua menteri Singapura memiliki ijazah “Master” berbanding kebanyakan menteri Malaysia berstatus “Education Unknown”.

Rumusan​

Teruknya tahap akademik menteri Malaysia (BN). Adalah jelas menteri-menteri Malaysia secara umumnya hadapi masalah mengurus tadbir negara. Macamana hendak capai “good governance”. Ada yang tidak memiliki keupayaan ilmu untuk memimpin dan mengurus. Cubalah anda fikirkan satu projek/industri strategik negara, (bukan jenis industri keselesaan / seronok)? Industri yang perlukan “brain power”, hampeeh saja. Patutlah Malaysia tidak dapat membangunkan industri sains dan teknologi macam Korea Selatan sekarang ini, yang satu masa dulu tahap industrinya sama dengan kita. Industri S&T memerlukan ramai para menteri terlibat tetapi kalau ramai menteri kategori “Education Unknown” maka hasilnya setelah 50 tahun kita berada jauh ketinggalan berbanding Korea Selatan. Formula mudah untuk bangunkan negara adalah rakyat mesti memilih pemimpin yang mempunyai ilmu pada tahap tinggi tapi kalau pilih jenis “Education Unknown”, maka rakyat memilih kemunduran malah rakyat perlu bersedia hadapi berbagai masalah dan gejala. Apatah lagi menteri “education unknown” ini bila terdesak suka menunding jari pada rakyat. Pak Lah tahu masalah ini. Maka dia segera bawa masuk Khairy Jamaluddin sebab menantunya Cambridge. Boleh ke seorang sahaja Cambridge? Cubalah tengok statistik menteri Singapura. Malulah…


saraf2fw6.png
 
Last edited:
ahli-ahli mensa kebanyakan jadi pemandu lori walaupun IQ lebih 200.

tapi MP umno memang macam kambing pun.
 
Yang Amat Berhormat Dato' Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (lahir: 26 November 1939; juga dikenali sebagai Pak Lah) merupakan Perdana Menteri Malaysia ke-5, mewarisi Tun Dr. Mahathir bin Mohamad. Beliau juga merupakan Presiden UMNO, parti politik yang paling besar dalam Malaysia. Sebelum menjadi Perdana Menteri, beliau dilantik pada beberapa jawatan tinggi dalam kerajaan Malaysia. Namun, beliau dipecat sebagai Menteri kerana menyokong 'Team B' dalam Majlis Agung UMNO pada tahun 1987. Beliau tidak menjadi anggota kabinet lagi sehingga 1991. Anwar Ibrahim, yang pada masa itu Timbalan Perdana Menteri, dipecat oleh Tun Dr. Mahathir pada tahun 1998. Pada tahun 1999 Abdullah dilantik sebagai Timbalan kepada Tun Dr. Mahathir, dan pada tahun 2003, Abdullah akhirnya mewarisi jawatan Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO.


Biodata peribadi

Dilahirkan dalam keluarga yang warak di Kampung Perlis, Bayan Lepas, Pulau Pinang, beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Tinggi Bukit Mertajam dan di Penang Methodist Boys School, Pulau Pinang. Abdullah memulakan kerjayanya sebagai guru. Beliau pada mulanya ingin belajar Ekonomi di Universiti, namun setelah gagal dalam kertas Statistik, beliau tidak dibenarkan melanjutkan kursus kepujian (continue to do all my honors course in economics) dalam bidang ekonomi dan memilih untuk belajar Pengajian Islam[1]. Selepas menerima Sarjana Muda Sastera dalam bidang Pengajian Islam daripada Universiti Malaya pada tahun 1964, beliau menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai Penolong Setiausaha di Jabatan Perkhidmatan Awam. Pada tahun 1969

hui mcm nie rupanyer http://ms.wikipedia.org/wiki/Abdullah_bin_Haji_Ahmad_Badawi
 
YB Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak (lahir 23 Julai, 1953) merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia terkini sejak 7 Januari 2004, selain menjadi ahli parlimen Pekan, Pahang. Beliau adalah anak lelaki kepada bekas perdana menteri Malaysia yang kedua, Tun Abdul Razak Dato' Hussein.

Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. John, Kuala Lumpur, dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern di Worchestershire, England. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham, England pada tahun 1974.
Yang Berhormat Menteri Datuk Seri Samy Vellu s/o Sangalimuthu
Samy Vellu dropped out and took odd jobs while attending night classes. After his mother's death in 1950, he left to Kuala Lumpur with his father. There, he began work as a bus conductor with G.T.C. transport company (now Syarikat Sri Jaya).His fortunes took a turn for the better when he met Teo Philips, a construction engineer who got him work as an office boy with the then well-known architectural firm of Vethavanam and Co. For RM9 a month, he also had to clean Vethavanam's house, wash his car and water the garden. But Vethavanam encouraged him to take up architecture. He began to seriously study English and attend night classes in draughtsmanship.
ok mcm nie ruper nyer :-?
 
Ini merupakan satu sebab yg kuat untuk mengubah coreak pemerintahan...

Mcmana ler ... meysia nak maju...
Harapkan hasil negara jer... untuk jalankan pembangunan...

Modal insan aper? Insan pun x berpendidikkan setanding ngan negara lain...

Inilah budaya kita... kesian rakyat meysia...

asik kena tipu jer... lg & lg...
 
Datuk Mohd Shafie Apdal (lahir 20 Oktober 1957) ialah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Malaysia.
Dilahirkan di Semporna, Sabah, Mohd Safie memperoleh Diploma dalam Pengurusan dan dalam Perkapalan dari Kolej Perniagaan London, dan Ijazah Sarjana Muda dalam Ekonomi dengan Kepujian daripada Universiti Staffordshire di England.
mana kau dpt maklumat form 5,fail english tuh :-?
http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohd_Shafie_Apdal
Y.B. Dato' Seri Mohd. Radzi bin Sheikh Ahmad telah dilantik Setiausaha Agung UMNO Malaysia yang ke-20 pada bulan Jun 2004 bagi menggantikan Tun Khalil Yaakob yang dilantik sebagai Yang Dipertua Melaka.

Dilahirkan pada 24 Februari 1942 di Jalan Pegawai, Kangar, beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kangar pada 1948. Beliau kemudian meneruskan pendidikan menengah di Sekolah Inggeris Derma pada tahun 1952 sebelum memasuki Maktab Tentera Diraja Malaysia, Port Dickson 1957.

Y.B. Dato' Seri Mohd. Radzi Sheikh Ahmad merupakan seorang pengamal undang-undang sebelum dipilih mewakili Parlimen Kangar pada tahun 1982. Beliau yang memiliki Ijazah Perundangan dari Middle Temple, London
mana lak dpt maklumat kolej islam nie:-? http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohd._Radzi_bin_Sheikh_Ahmad
nampak sangat banyak yg tak betul tuh..anyway saya tak kisah akedemik tinggi ker rendah asalkan ahli politik tuh betul2 jadi pemimpin dan bukan pencacai jer..then bijaksana dengan ertikata yang lain menggunakan akal sebelum bertindak...:)paid :)cgrock
 
hehe.. neh jenis tangkap muat jek neh.. ada info men letak jek.. x selidik dulu kot.. hehe.. x pe laa.. dosa fitnah ? pepaham la kan..
 
hehe.. neh jenis tangkap muat jek neh.. ada info men letak jek.. x selidik dulu kot.. hehe.. x pe laa.. dosa fitnah ? pepaham la kan..

yer ker..ok, aku ubah.
maafkan aku..:">

P/S: mana yang salah, tolong betulkan.aku bersedia menerima teguran:">
 
akademik tu penting... tapi yg lebih penting lagi akhlak,kejujuran & keimanan. kalau ada degree tapi rasuah, makan duit rakyat PPRT tak guna gak....
 
Back
Top
Log in Register