BTC USD 21,190.1 Gold USD 1,827.53
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mahu air percuma? Daftar segera mulai 30 September 2019

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1
O5D4223-960x640.jpg

Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan boleh diperolehi di beberapa saluran termasuk di semua Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) dan laman sesawang Air Selangor. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONALPILIHAN MINGGUANSELANGOR

by Afeeqa AfeeraSeptember 27, 2019 1:54 pm

SHAH ALAM, 27 SEPT: Pengguna Selangor yang berpendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah boleh terus menikmati air percuma melalui pendaftaran antara 30 September hingga 31 Disember 2019.

Pendaftaran baharu ini diperkenalkan dalam usaha penjajaran semula program air percuma, yang dinamakan Skim Air Darul Ehsan, bermula pada 1 Mac tahun depan.
Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, proses itu bagi mengumpul dan mengemaskini data pemohon yang layak melalui semakan dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).
Semakan silang butiran pemohon dengan LHDN bermula tahun depan, selepas tempoh pendaftaran ditutup.

“Pemohon akan dimaklumkan selewat-lewatnya penghujung Februari 2020, iaitu sebelum pelaksanaan Skim Air Darul Ehsan yang akan bermula pada 1 Mac 2020.
“Sehingga tarikh berkenaan, 1.6 juta pemegang akaun yang sedang menikmati Program Pemberian Air Percuma 20 meter padu akan terus menikmati rebat itu sehingga 29 Februari 2020,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Pengguna boleh membuat permohonan secara dalam talian melalui laman sesawang Sistem Smart lnisiatif Peduli Rakyat di http://www.ssipr.selangor.gov.my.

Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan boleh juga dimuat turun atau diperolehi melalui saluran berikut:

• Laman web: http://www.airselangor.com
• Kaunter Perkhidmatan di semua sepuluh pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd
• Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Ahli Dewan Negeri
• Hubungi talian 15300 untuk pertanyaan dan bantuan

Borang permohonan yang diisi dengan lengkap boleh dihantar melalui e-mel kepada [email protected] atau diserahkan di kaunter perkhidmatan pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor.

Amirudin juga berkata Skim Air Darul Ehsan dibuat bagi mencapai matlamat asal untuk membantu golongan berpendapatan rendah.
Dalam belanjawan negeri tahun lalu, tambahnya, Dewan Negeri Selangor meluluskan penjajaran semula program air percuma bagi “meringankan beban kumpulan sasar yang benar-benar memerlukan dan layak.”

“Selain itu, Skim Air Darul Ehsan ini juga akan dapat menyasarkan golongan yang amat memerlukan, di samping menjamin perbelanjaan subsidi bersasar yang tepat.
“Penjajaran ini adalah perlu bagi menjana pembangunan dan kedudukan kewangan yang mampan,” katanya.

sumber - https://selangorkini.my/2019/09/mahu-air-percuma-daftar-segera-mulai-30-september/
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1
PSX_20190927_102813-960x640.jpg

Sebahagian wakil komuniti menyertai taklimat Skim Air Darul Ehsan yang disampaikan pegawai Pengurusan Air Selangor di Dewan Jubli Perak, Shah Alam. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONALPILIHAN MINGGUANSELANGOR

Kekal air percuma khusus untuk isi rumah RM4,000 dan ke bawah

by Afeeqa AfeeraSeptember 27, 2019 12:41 pm

SHAH ALAM, 27 SEPT: Penduduk Selangor dengan pendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah bakal menikmati skim baru air percuma bermula 1 Mac tahun depan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata Skim Air Darul Ehsan dibuat bagi mencapai matlamat asal untuk membantu golongan berpendapatan rendah.

Dalam belanjawan negeri tahun lalu, katanya, Dewan Negeri Selangor meluluskan penjajaran semula program air percuma bagi “meringankan beban kumpulan sasar yang benar-benar memerlukan dan layak.”

“Selain itu, Skim Air Darul Ehsan ini juga akan dapat menyasarkan golongan yang amat memerlukan, di samping menjamin perbelanjaan subsidi bersasar yang tepat.
“Penjajaran ini adalah perlu bagi menjana pembangunan dan kedudukan kewangan yang mampan,” kata Amirudin dalam kenyataan hari ini.

Katanya, skim itu menyasarkan pengguna domestik yang mempunyai meter individu dan meter pukal bagi yang mendiami pangsapuri kos rendah.

Amirudin berkata, untuk meter pukal, pengguna perlu mendapat pengesahan dari Badan Pengurusan Bersama atau Perbadanan Pengurusan.
“Setiap pemohon hanya layak memohon untuk satu akaun air atau premis sahaja,” katanya.

Bermula 1 Jun 2008, Selangor melaksanakan program air percuma sebanyak 20 meter padu pertama, atau bernilai RM11.40, setiap bulan kepada semua pengguna di negeri itu.

Pendaftaran Skim Air Darul Ehsan bermula Isnin ini (30 September) sehingga 31 Disember 2019.
Menteri Besar juga berkata pendaftaran ini akan disemak dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi menentukan mereka yang layak.

“Pemohon akan dimaklumkan berkenaan status permohonan mereka selewat-lewatnya pada penghujung Februari 2020, iaitu sebelum pelaksanaan Skim Air Darul Ehsan yang akan bermula pada 1 Mac 2020,” katanya.
Seramai 1.6 juta pengguna yang sedang menikmati program sedia ada sejak 2008 akan terus menikmati subsidi sehingga 29 Februari 2020.

Pengguna yang memenuhi syarat boleh membuat permohonan secara dalam talian melalui Sistem Smart lnisiatif Peduli Rakyat (SSIPR) www.ssipr.selangor.gov.my atau mengisi Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan yang boleh dimuat turun atau diperolehi melalui saluran berikut:

• Laman web: www.airselangor.com
• Kaunter Perkhidmatan di semua sepuluh pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd
• Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Ahli Dewan Negeri
• Hubungi talian 15300 untuk pertanyaan dan bantuan

Borang permohonan yang diisi dengan lengkap boleh dihantar melalui e-mel kepada [email protected] atau diserahkan di kaunter perkhidmatan pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor.

sumber - https://selangorkini.my/2019/09/kekal-air-percuma-khusus-untuk-isi-rumah-rm4000-dan-ke-bawah/
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1
AIR-PERCUMA-960x480.jpg

BERITA UTAMAPENDAPATPILIHAN MINGGUANRENCANA

Air Percuma hanya untuk yang benar-benar layak
September 27, 2019 11:34 am

Berikut adalah kenyataan penuh Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berhubung pengumuman pelaksanaan Skim Air Darul Ehsan:


Pada 23 November 2018, Dewan Negeri Selangor meluluskan supaya penjajaran semula Program Pemberian Air Percuma dilaksanakan bagi mencapai matlamat sebenar lnisiatif Peduli Rakyat (IPR) iaitu untuk meringankan beban kumpulan sasar yang benar-benar memerlukan dan layak.

Bermula 1 Jun 2008, Kerajaan Negeri Selangor melaksanakan Program Pemberian Air Percuma 20-meter padu pertama bersamaan RM 11.40 setiap bulan kepada semua pengguna domestik bermeter individu di Selangor.
Selain itu juga, penghuni rumah pangsa yang menggunakan meter pukal yang layak turut menikmati program air percuma ini bermula dari Jun 2010.

Program Pemberian Air Percuma ini telah dapat dinikmati oleh semua peringkat pendapatan walaupun tujuan asalnya adalah untukmengurangkan beban kos sara hidup rakyat Negeri Selangor, khususnya kepada golongan berpendapatan
rendah.

Sehingga 31 Disember 2018, sebanyak RM 1.8 billion telah dibelanjakan bagi melaksanakan Program Pemberian Air Percuma ini. Manakala, bagi sepanjang 2019 pula, kos pelaksanaan Program Pemberian Air Percuma ini dijangka akan terus meningkat sehingga mencecah RM220 juta.

GRAF-BELANJA-AIR-PERCUMA-500x345.jpg


Keputusan menjajarkan semula skim air percuma ini diambil oleh Kerajaan Negeri atas faktor peningkatan jumlah penduduk saban tahun yang memberi kesan besar kepada jumlah kewangan yang dibelanjakan bagi menampung perbelanjaan skim air percuma ini.

Selain itu, Skim Air Darul Ehsan ini juga akan dapat menyasarkan golongan yang amat memerlukan di samping menjamin perbelanjaan subsidi bersasar yang tepat.
Penjajaran ini adalah perlu bagi menjana pembangunan dan kedudukan kewangan yang mampan.

Bagi memastikan program ini menepati objektif perlaksanaannya dan sejajar dengan hasrat Kerajaan Negeri ke arah perbelanjaan yang berkualiti penjajaran semula Program Pemberian Air Percuma akan dikuatkuasakan bermula pada 1 Mac 2020 dan dijenamakan sebagai “Skim Air Darul Ehsan”.

Skim ini menyasarkan kepada kumpulan penduduk di Selangor dengan pendapatan isi rumah RM 4,000.00 dan ke bawah bagi pengguna domestik yang mempunyai meter individu.

Manakala, bagi pengguna di pangsapuri kos rendah yang mempunyai meter pukal, syarat kelayakannya adalah sama, namun permohonan mereka perlulah mendapat pengesahan dari Badan Pengurusan Bersama (JMB) atau Perbadanan Pengurusan (MC). Setiap pemohon hanya layak memohon untuk satu akaun air atau premis sahaja.

Pengguna yang memenuhi syarat boleh membuat permohonan secara atas talian melalui laman web Sistem Smart lnisiatif Peduli Rakyat (SSIPR) www.ssipr.selangor.gov.my atau mengisi Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan yang boleh dimuat turun atau diperolehi melalui saluran berikut:-

• Laman web: www.airselangor.com
• Kaunter Perkhidmatan di semua sepuluh (10) pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd.
• Pusat Khidmat Masyarakat (PKM)
• Hubungi talian 15300 untuk pertanyaan dan bantuan

O5D4223-500x333.jpg


Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan boleh diperolehi dibeberapa saluran termasuk di semua Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) dan laman web Air Selangor.-Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Borang permohonan yang telah diisi dengan lengkap boleh dihantar melalui emel kepada [email protected] atau diserahkan di mana-mana Kaunter Perkhidmatan pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor.

Air Selangor akan bekerjasama dengan pejabat Ahli Dewan Negeri, Pejabat Daerah, Penghulu, Ketua Kampung, Badan Pengurusan Bersama dan Persatuan Penduduk bagi memberikan penerangan berhubung pelaksanaan Program Skim Air Darul Ehsan ini.

Pendaftaran Skim Air Darul Ehsan ini akan bermula pada 30 September 2019 sehingga 31 Disember 2019. Proses pendaftaran ini adalah untuk mengumpul dan mengemaskini semua data pemohon Skim Air Darul Ehsan dan bagi proses pengesahan pemohon yang layak melalui semakan silang dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Proses semakan silang hanya akan bermula selepas tarikh tutup permohonan, dan pemohon akan dimaklumkan berkenaan status permohonan mereka selewat-lewatnya pada penghujung Februari 2020, iaitu sebelum pelaksanaan Skim Air Darul Ehsan yang akan bermula pada 1 Mac 2020.

Sehingga tarikh tersebut, semua pengguna yang dianggarkan berjumlah 1.6 juta akaun yang sedang menikmati Program Pemberian Air Percuma 20-meter padu akan terus menikmati rebet 20-meter padu sehingga 29 Februari 2020.

sumber - https://selangorkini.my/2019/09/air-percuma-hanya-untuk-yang-benar-benar-layak/
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1
Yeahhhhhhhh marrrreeyyyyyyyyyyy
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,415
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,415
Reaction score
4,410
Points
296
Awards
1
Skim Air Darul Ehsan Susahkan Rakyat, UMNO

27.09.2019 - Shah Alam, Pembangkang menyifatkan Skim Air Darul Ehsan yang diumumkan kerajaan Selangor untuk mengehadkan pemberian air percuma kepada isi rumah berpendapatan RM4,000 ke bawah lebih daripada menyusahkan rakyat.

Ketua Pembangkang DUN Selangor, Rizam Ismail, berkata skim berkenaan bukan saja menyukarkan kehidupan orag ramai, malah boleh mengakibatkan berlaku keciciran dalam kalangan golongan sasaran.

Katanya penjajaran baru pemberian air percuma itu bukanlah perkara baru kerana telah dinyatakan dalam pembentangan Belajawan Selangor 2019 pada tahun lalu.

Lebih dikesalkan, kata Rizam, mereka yang layak tidak dapat menerima bantuan tersebut secara automatik sebaliknya perlu membuat permohonan terlebih dulu.

"Tindakan ini bukan sahaja akan menyukarkan rakyat, malah boleh menyebabkan berlakunya keciciran bagi isi rumah yang tidak mengetahui tentang proses permohonan itu," katanya dalam satu kenyataan, petang ini.

Terdahulu, kerajaan Selangor akan menjenamakan semula program pemberian air percuma sebagai subsidi bersasaran mulai Mac tahun depan dengan memperkenalkan kriteria pendapatan untuk kelayakannya.

Berkuat kuasa pada 1 Mac 2020, hanya pendapatan isi rumah berdaftar sebanyak RM4,000 dan ke bawah layak menerimanya bantuan tersebut, berbanding subsidi menyeluruh yang diberikan kepada semua rumah di Selangor ketika ini.


Patutnya Lebih Mudah

Program pemberian air percuma sebanyak 20 meter padu pertama - bersamaan RM11.40 setiap bulan - kepada semua pengguna domestik bermeter individu di Selangor diperkenalkan sejak 1 Jun 2008, iaitu sejurus selepas BN dikalahkan di Selangor.

Program itu kemudiannya diperluas kepada pengguna meter pukal yang tinggal di flat pada Jun 2010.

Rizam juga mendakwa kerajaan Selangor menjadikan pemberian air percuma untuk 20 meter padu pertama itu sebagai modal politik.

"Pemberian air percuma di negeri Selangor yang kononnya akan menjadi model kepada pentadbiran negeri lain akhirnya kini diterhadkan kepada kumpulan rakyat tertentu sahaja.

"Lebih menghairankan, perkara ini terjadi apabila kerajaan negeri mengambil alih semua syarikat dan aset berkaitan pembekalan air di negeri ini dengan harga yang sangat tinggi.

"Apabila kesemua aset ini menjadi milik negeri, seharusnya lebih mudah untuk kerajaan untuk meneruskan pemberian air percuma," katanya lagi.

Tambah Rizam rakyat Selangor akan berdepan dua kali bebanan selepas ini, iaitu berakhirnya pemberian 20 meter padu air percuma dan kenaikan tarif air seperti dicadangkan Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli.

b9a777b674da4e7e230e1cd172549eb6.jpeg


Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/493554
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,449
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,449
Reaction score
2,545
Points
266
Awards
1
WhatsApp-Image-2019-10-01-at-9.31.31-PM-960x720.jpeg

AGENSIBERITA UTAMASELANGOR

Taklimat Skim Air Darul Ehsan hingga 31 Disember
by Nadiah ZamlusOktober 2, 2019 9:16 am

SHAH ALAM, 2 OKT: Penduduk di negeri ini berpeluang mendengar secara langsung taklimat pelaksanaan Skim Air Darul Ehsan daripada Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) sehingga akhir Disember, tahun ini.

Ketua Jabatan Perhubungan Pelanggan & Komunikasi Air Selangor, Abdul Raof Ahmad berkata, program itu bagi membolehkan orang awam mengetahui skim berkenaan dengan lebih lanjut, selain berpeluang menyertai sesi soal jawab jika terdapat kemusykilan.

Katanya, sesi jelajah taklimat itu akan dilaksanakan di seluruh negeri dan akan dimaklumkan melalui pusat khidmat masyarakat, badan pengurusan bersama (JMB), persatuan penduduk, pejabat daerah dan tanah serta ketua kampung masing-masing.

“Justeru, kami amat menggalakkan orang ramai untuk turut bersama menyertai sesi taklimat ini dan pada masa sama, mereka boleh membuat pendaftaran Skim Air Darul Ehsan ketika acara berlangsung.

Poster-Promo-Banner-IPR-03-353x500.jpg


“Air Selangor turut akan membuat hebahan melalui pelbagai saluran dan di tempat awam lain seperti pusat membeli-belah dan masjid,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Program pemberian air percuma yang dilaksanakan Kerajaan Selangor sejak 1 Jun 2008 dijenamakan sebagai Skim Air Darul Ehsan, berkuat kuasa 1 Mac 2020.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, keputusan itu ekoran peningkatan jumlah penduduk setiap tahun yang memberi kesan besar kepada kedudukan kewangan negeri.

Skim Air Darul Ehsan akan menyasarkan kumpulan penduduk dengan pendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah, bagi pengguna domestik yang mempunyai meter individu.

Manakala, bagi pengguna di pangsapuri kos rendah yang mempunyai meter pukal, syarat kelayakannya adalah sama, namun permohonan mereka perlulah mendapat pengesahan daripada JMB atau Perbadanan Pengurusan (MC).
Skim itu juga akan dapat menyasarkan golongan memerlukan selain menjamin perbelanjaan subsidi bersasar yang tepat.

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui laman sesawang Sistem Smart lnisiatif Peduli Rakyat di www.ssipr.selangor.gov.my atau mengisi Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan.

sumber - https://selangorkini.my/2019/10/taklimat-skim-air-darul-ehsan-hingga-31-disember/
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register