BTC USD 57,247.1 Gold USD 1,778.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Linux Memang Pun Banyak Kurangnya.

rodaira

Active Member
Messages
1,677
Joined
Apr 13, 2007
Messages
1,677
Reaction score
312
Points
41
Sesiapa kipas susah mati Linux atau baru terjun hendak masuk ke dunia OS sumber terbuka ini. Ada baiknya baca isi artikel yang hendak diceritakan ni. Jika anda tidak boleh menerima kekurangan Linux ini, lebih baik kekal OS yang sedia ada sekarang dan jangan tukar!

Semenjak mengenali Linux dari dulu hingga sekarang. Saya perhatikan banyak kekurang Linux berbanding OS lain terutama jendela yang menjadi buat mulut ramai selepas keluar versi 7. Bayangkan versi 9.10 dari distro Ubuntu Linux ni masih banyak kurangnya dari versi Jendela 7 walhal sepatutuna Ubuntu lah banyak kelebihan kalau ikut dari nombor versi. huh!

Berikut saya senaraikan ketiadaan ciri atau kurangnya Linux secara ringkas….Harap boleh baca hingga habis dan berikan komen.

Tiada butang Start.

Terkejut teman bila guna Ubuntu Linux, tengok-tengok dekat skrin takde butang Start. Jadi macamana nak mula kerja kalu butang Start takde? Lepas picit butang Windows kat papan kekunci tu – ala yang sebelah Alt tu. Pun tak keluar gak Start Menu. Pendek kata, anda tak boleh buat kerja kat Linux.

Tiada CD-Key.

Korang bayangkanlah, berapa banyak saya dah pasang kat PC. Langsung tak minta CD-Key…saya rasa Linux yang saya pakai ni mesti dah kena crack punya!

Tiada Activation.

Ohhh….tidak! Silap-silap hari bulan tak pasal-pasal skrin jadi hitam pasal tak activate lagi. Penah gak cari kat pak cik Google camne nak activate Ubuntu Linux. Tak jumpa gak caranya, ada sapa-sapa yang tahu boleh tinggalkan komen kat sini.

Tiada Internet Explorer.

Duniaku kiamat bila tak dapat guna Internet Explorer. Tanpa IE…tak dapatlah saya nak mengekplore internet.
Tiada Registry.

Apa guna saya dowload Registry Cleaner? Kat Linux takde Registry pun takde.

Tiada Defragmenting.

Ini kes berat ni…kalau korang nak guna Linux dalam waktu panjang….saya nasihat tak usahlah…tak de pun program nak defragmenting nie…berserabut le fail dalam hard disk tu karang.

Tiada Anti Virus.

Linux memang bahaya! Korang pasang le Linux kat PC tu, dia takde pun mintak suruh pasang anti virus, takde pun pop up kata sekuriti anda tahap lemah, dah tu sampai sekarang saya tak pakai anti virus langsung…tak tahu lah berapa lama lagi boleh tahan OS ni.

Tiada Skrin Bebiru.

Katakan komputer anda rosak atau crash macamana korang nak tahu apa masalah yang timbul kalau tiada Blue Screen Of Death? Macamana? Cuba bagitahu! Bila guna Linux tak ada langsung keluar skrin biru-biru ini, lagilah teman risau.

Kredit : www.jomlinux.com
 
Sponsored Post

akuler

Fun Poster
Messages
638
Joined
Nov 13, 2006
Messages
638
Reaction score
13
Points
15
itu pasal aku tak suke linux. byk bender takder.
 

rodaira

Active Member
Messages
1,677
Joined
Apr 13, 2007
Messages
1,677
Reaction score
312
Points
41
hoho...nmpknya pemikiran kita sehaluan... 1Linux 1Malaysia
 

najumi

Active Member
Messages
2,055
Joined
Dec 5, 2009
Messages
2,055
Reaction score
55
Points
30
Sesiapa kipas susah mati Linux atau baru terjun hendak masuk ke dunia OS sumber terbuka ini. Ada baiknya baca isi artikel yang hendak diceritakan ni. Jika anda tidak boleh menerima kekurangan Linux ini, lebih baik kekal OS yang sedia ada sekarang dan jangan tukar!

Semenjak mengenali Linux dari dulu hingga sekarang. Saya perhatikan banyak kekurang Linux berbanding OS lain terutama jendela yang menjadi buat mulut ramai selepas keluar versi 7. Bayangkan versi 9.10 dari distro Ubuntu Linux ni masih banyak kurangnya dari versi Jendela 7 walhal sepatutuna Ubuntu lah banyak kelebihan kalau ikut dari nombor versi. huh!

dari dulu tu bila bro..??
minggu lepas?
bulan lepas?
tahun lepas?

adess..aku tumpang sedih la kat TT nih.. kat siggy tu promote linux. alih2 kat content, duk pelekeh linux..

aku xpaham la....
ada udang di sebalik megi ke nih...:-?
:eek::eek::eek:
 

BasicCX

Super Active Member
Messages
6,223
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Siapa kata tiada semua di atas? TT dah berapa lama dalam linux? ClamAV kan antivirus.
 

taufic

Legendary Member
Messages
14,651
Paid Membership
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
694
Points
161
aku rasa ni reverse psycho nie
 

++_++

Junior Member
Messages
61
Joined
Sep 11, 2009
Messages
61
Reaction score
23
Points
11
hehe. siapa cakap linux x best.
best ma ...
 

najumi

Active Member
Messages
2,055
Joined
Dec 5, 2009
Messages
2,055
Reaction score
55
Points
30
tu la pasal...
mungkin dia baru jumpa ubuntu kot...
tu belum pekene kubuntu lagi tuh..
:eek::eek:
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register