Lazada tak dikenakan cukai import?

Recommended Brokers


Sponsored Post

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
21,711
Reaction score
206
Points
123
aku beli safety bot kat rakuten..

macam tak kena..tak tau la kalau tax include dalam delivery

tapi bos aku orang jepun..beli kasut gak. barang kena tahan kat post..huhu
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
26,926
Reaction score
568
Points
171
ada jenis brg yg kene cukai dan ada yg tidak.. ada gak kene cukai bile kastam buka cek item dalam.. ada gak kastam tgk kt DO brg ape dlm tu.. klu kene tax kastam akan hantar bil.. byk benda kene rujuk
 

Pak Awang

Fun Poster
Joined
May 20, 2013
Messages
420
Reaction score
0
Points
10
saya pernah beli barang dlm kuantiti yg banyak dari lazada, kmudian dapat makluman dari lazada, pembelian ini tidak dibenarkan untuk akan datang, kerana melibatkan pihak kastam. yang dah order ni lazada proses jer.. selamat sampai dengan baik, nilai barang hampir 2k.
.
kesimpulannya, jika ada pertanyaan, better call CS lazada dhulu sebelum buat pembelian, sebab, jadi apa2 susah .
 

adamrao

Active Member
Joined
Mar 1, 2017
Messages
1,141
Reaction score
84
Points
30
cerita orang ada ada nie.. barang xda dkasi nak bagi ada juga..
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,556
Reaction score
122
Points
38
saya pernah beli barang dlm kuantiti yg banyak dari lazada, kmudian dapat makluman dari lazada, pembelian ini tidak dibenarkan untuk akan datang, kerana melibatkan pihak kastam. yang dah order ni lazada proses jer.. selamat sampai dengan baik, nilai barang hampir 2k.
.
kesimpulannya, jika ada pertanyaan, better call CS lazada dhulu sebelum buat pembelian, sebab, jadi apa2 susah .
dulu sebelum 2015 mmg takde masalh nak import guna lazada ni. Kastam tak perasan kerana waktu kotak tu di seal akan ada nama lazada kat situ. tapi semenjak ada GST dan di bubar di ganti SST so situ tak syok dah. SST mmg sesiapa yang RM 500k keatas tahunan jualannya mmg kena bayar.

yang tuan dok bayar rm2k beli barang tu sebenarnya duit tu lalu lazada akaun dulu baru transfer ke seller. so bukti pembayaran yang tuan bayar tu akan wujud di Bank statement Lazada. dan di bank statement tu declare as income atau sales yang masuk ke akaun lazada. so kalau di total campur dengan lain lain mau tinggi cukai SST yang di bayar. Bussiness unlimted macam Lazada tu seminggu kacang jer RM 100k
 

Pak Awang

Fun Poster
Joined
May 20, 2013
Messages
420
Reaction score
0
Points
10
dulu sebelum 2015 mmg takde masalh nak import guna lazada ni. Kastam tak perasan kerana waktu kotak tu di seal akan ada nama lazada kat situ. tapi semenjak ada GST dan di bubar di ganti SST so situ tak syok dah. SST mmg sesiapa yang RM 500k keatas tahunan jualannya mmg kena bayar.

yang tuan dok bayar rm2k beli barang tu sebenarnya duit tu lalu lazada akaun dulu baru transfer ke seller. so bukti pembayaran yang tuan bayar tu akan wujud di Bank statement Lazada. dan di bank statement tu declare as income atau sales yang masuk ke akaun lazada. so kalau di total campur dengan lain lain mau tinggi cukai SST yang di bayar. Bussiness unlimted macam Lazada tu seminggu kacang jer RM 100k

betul tue... skrg dah x guna lazada dah, terus alibaba lagi syokk.. tp kene beli borong lah. harga pun boleh dibincang dgn seller. nak post jgn declare tinggi, bincang dgn seller dhulu... nnti lain status clearence delay.. mati otak nak pelepas barang...
 

tukangjawab

Freshie
Joined
Jan 10, 2019
Messages
22
Reaction score
2
Points
8
special betul Lazada... maybe Lazada under Alibaba dan Khazanah ada share dalam Alibaba
 
Sponsored Post
Top
Log in Register