Lazada tak dikenakan cukai import?

Recommended Brokers


kirana

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
404
Reaction score
35
Points
20
Saya nak tumpang bertanya pada yg tau..
Sblm wujud lazada penah juga saya bbrp kali order brg dr overseas online melalui forwarding servis then saya akan guna sama ada dhl ataupun fedex..
bila kena freight shipping ni confirm mesti kena tax kat kastam samada 20%-50% drp harga brg sy order tu..

mungkin saya agak ketinggalan pasal lazada ni agaknya..ada sapa2 tau kenapa order brg dr china thru lazada boleh selamba sampai depan rumah tanpa kena duti import? ada deal business agreement ke lazada dgn kastam malaysia?
 
Sponsored Post

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
Saya nak tumpang bertanya pada yg tau..
Sblm wujud lazada penah juga saya bbrp kali order brg dr overseas online melalui forwarding servis then saya akan guna sama ada dhl ataupun fedex..
bila kena freight shipping ni confirm mesti kena tax kat kastam samada 20%-50% drp harga brg sy order tu..

mungkin saya agak ketinggalan pasal lazada ni agaknya..ada sapa2 tau kenapa order brg dr china thru lazada boleh selamba sampai depan rumah tanpa kena duti import? ada deal business agreement ke lazada dgn kastam malaysia?
baik dhl dari fedex.
 

kirana

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
404
Reaction score
35
Points
20
baik dhl dari fedex.
tq tp jawapan tuan takde kena mengena langsung dgn soalan saya :D..
bagus kalau baca dulu soalan saya betul2..

kamon2 takkan takde warga cg yg celik & sudi share knowledge...:">:">:">
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
cuba dulu fedex & dhl baru tau tax mana yang bagus.

dulu pernah cuba bawa masuk barang. biasa fedex ni ikut rule , silap haribulan kantoi dia bukak, recalculate balik invoice. jadi tax naik le

dhl ikut ja apa di tulis di invoice.

xcelik mana la kita ni, sebab org muda pandai pandai belaka. eak
 

imlo151

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2011
Messages
708
Reaction score
1
Points
10
kalau ikut website lazada, custom fee and duty included in price.

saya order pakai freight forwarder memang kena tax dari kastam,

tapi beli barang ebay US direct shipping ke malaysia tak kena.
 

wataktau

Banned
Joined
Feb 21, 2017
Messages
1,510
Reaction score
423
Points
41
Kenapa bro persoalkan lazada tak perlu bayar tax? Baguslah tu. Kenapa bro macam suka bayar tax plak. Pelik ni.
 

simplest_box

Active+ Member
Joined
May 21, 2012
Messages
4,811
Reaction score
71
Points
40
cun thread ni, aku baru bercadang nk beli basikal kat rakuten jepun. Agak2 kena tax tak. Rega basikal RM3k
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,617
Reaction score
434
Points
81
cun thread ni, aku baru bercadang nk beli basikal kat rakuten jepun. Agak2 kena tax tak. Rega basikal RM3k
kena.. aku beli barang dkt sweeden, usa, italy, semuanya kena cukai import
 
Sponsored Post
Top
Log in Register