BTC USD 63,476.2 Gold USD 4,482.88
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kopitiam tiada sijil halal

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,650
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,650
Reaction score
1,896
Points
591
KUANTAN: Umat Islam yang gemar menjamu selera di kopitiam seluruh negeri ini dinasihatkan supaya meneliti tahap kesucian makanan atau minuman yang disajikan kerana ia diragui status halalnya.

Ini kerana, setakat ini tiada satu pun premis kopitiam beroperasi di negeri ini yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal daripada Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip).

Lebih membimbangkan, kebanyakan kopitiam berkenaan diusahakan golongan bukan Islam yang turut terbabit dengan proses penyediaan makanan atau minuman termasuk masakan panas yang dimasak terus di dapur premis.

Timbalan Pengarah Jaip, Mohd Ghazali Abdul Aziz, berkata kebanyakan pengguna Islam di negeri ini yang gemar menjamu selera di kopitiam, beranggapan bahawa makanan dihidangkan adalah halal kerana kebanyakan pengusaha menggunakan khidmat pekerja berimejkan Islam.
 
Yang brand lain yang ala ala Kopitiam pun sama ke...
 
Kat Kuantan aje ker?
 
kalau syubhat,tak payahla makan....bukan mati pun tak makan mende kat tempat2 camni..
 
jadi yang Bangi Kopitiam tu terlibat sama ke??
 
bahaya ni..
berita ni ade sumber rasmi ke??
 
kena tgk pengusaha..

tp aku tgk skang byk pengusaha cina je pastu pekerja byk indon dan bangla..
 
kopitiam dgn kedai kopi sama tak (kalau cine tokei die)
 
Back
Top
Log in Register