Sifu786
Legendary Member

- Messages
- 12,325
Paid Membership
- Joined
- Feb 18, 2007
- Messages
- 12,325
- Reaction score
- 154
- Points
- 123
Salam sahabat traders...
Apa yang saya faham..ada beberapa sebab mengapa hedging tu dikatakan "HARAM"..saya tak berilmu luas,jadi saya tak menjatuhkan hukum..cuma memberi pendapat saja![]()
Apa-apa saja perniagaan dalam Islam,mesti penuhi syarat2:
1) Tiada unsur riba
2) Tiada unsur judi
3) Tidak Gharar (ketidakpastian)
Gharar ni yang orang kurang beri perhatian..
Maksud ketidakpastian ni...kita tak yakin hasil dalam pencarian kita..Contoh yang mudah,seorang pembeli ingin membeli kereta,tapi tidak melihat kereta itu walaupun wang telah dibayar..Pembeli tidak tahu ttg keadaan kereta itu,jadi wujud ragu2..so unsur gharar sudah ada dalam urusniaga tu..
Dalam konteks forex,sama gak..traders masuk market,tapi tidak pasti ttg trend market..ragu2..maka membuat posisi hedge..MUNGKIN sbb tu hedging dikatakan "HARAM"..
maaf sekali lagi saya TAK MENJATUHKAN HUKUM..saya hanya memberi pendapatterpulang penerimaan masing2...
![]()
p/s: dengar lagu nasyid yang HALAL pun leh jadi HARAM kalau melalaikan kita dalam solat...
warna biru tu yg lebih CANTIK untuk difikirkan sebenarnyer..terutama dalam bulan Ramadhan ni...fikir2kan maksudnyer tersirat dalam menjalani kehidupan seharian kita..Wallahualam..semoga kita di golongkan di dalam org2 yg bertakwa..Insyalla Amin!!!