kipas laptop bunyi bising

CG Sponsors




keropokgotel

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2007
Messages
128
Reaction score
1
Points
15
Salam ,
otai cg naka tanya apa masalahnya bunyi kipas laptop saya berbunyi kuat dan bising terutamanya bila nak on laptop? Harap dapat menolong tq...:((
 
Sponsored Post

rijal2009

Marked as Scammer, (until issue resolved)
Joined
Jul 8, 2009
Messages
9,169
Reaction score
286
Points
81
antara puncanya:-

1. processor fan mempunyai banyak habuk & kuman2.
2. processor fan dah longgar, cuba buka n tukar fan baru.
3. processor fan dah rosak, dia suruh anti yang baru.

p/s: kalau lambat repair akan punca overheating dan akan boleh merosakkan mobo. :)
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,690
Reaction score
361
Points
131
antara puncanya:-

1. processor fan mempunyai banyak habuk & kuman2.
2. processor fan dah longgar, cuba buka n tukar fan baru.
3. processor fan dah rosak, dia suruh anti yang baru.

p/s: kalau lambat repair akan punca overheating dan akan boleh merosakkan mobo. :)
Setuju, memang kipas akan bunyi bising sebab habuk banyak :)cgrock

TS dah berapa lama guna laptop? Pernah servis? :-?

Pergi je mana-mana kedai servis/repair laptop. Suruh mereka servis :)paid

Tak mahal pun dalam RM100 ke bawah. Keluar duit sikit sebelum mobo rosak ~X(
 

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
antara puncanya:-

1. processor fan mempunyai banyak habuk & kuman2.
2. processor fan dah longgar, cuba buka n tukar fan baru.
3. processor fan dah rosak, dia suruh anti yang baru.

p/s: kalau lambat repair akan punca overheating dan akan boleh merosakkan mobo. :)
jawapan tepat :)cgrock :)cgrock .. no. 1 tu adalah punca utama :)cgrock
 

trigger_86

Active Member
Joined
Nov 23, 2007
Messages
1,428
Reaction score
6
Points
25
Setuju, memang kipas akan bunyi bising sebab habuk banyak :)cgrock

TS dah berapa lama guna laptop? Pernah servis? :-?

Pergi je mana-mana kedai servis/repair laptop. Suruh mereka servis :)paid

Tak mahal pun dalam RM100 ke bawah. Keluar duit sikit sebelum mobo rosak ~X(
penah anta g kedai, tak sampai 100 pun. servis laptop. cuci kipas etc. dalam 30 jer. TT go pegi anta kedai sebelum terpakse beli laptop baru.
 

Staffstatic

Active Member
Joined
Jul 17, 2009
Messages
2,265
Reaction score
28
Points
30
a ah
takat service laptop aku ingat dlm 60 je klu
tp bergantung jugak la jenis apa klu acer murah skit
klu compaq mahal skit...skit ja la hehe

baik tt p anto cepat sbb lappy tt kna sindrom auto shutdown(overheat)
lama2 bleh effect board
kos mahal kot repair board(300~600)ikut kedai hehe
 

keropokgotel

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2007
Messages
128
Reaction score
1
Points
15
tq.. atas pandangan dan nasihat... saya dah pergi servis tadi .. slain habuk terkejut jugak ada sticker sangkut kat situ nasib baikkkkkkk ......tak bertangguh-tangguh... isu dah selesai tq gang cg yang amat prihatin that why i like cg .......
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
antara puncanya:-

1. processor fan mempunyai banyak habuk & kuman2.
2. processor fan dah longgar, cuba buka n tukar fan baru.
3. processor fan dah rosak, dia suruh anti yang baru.

p/s: kalau lambat repair akan punca overheating dan akan boleh merosakkan mobo. :)

kalau tak bunyi ? mcm slow je .. mcm mana ya
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
tq.. atas pandangan dan nasihat... saya dah pergi servis tadi .. slain habuk terkejut jugak ada sticker sangkut kat situ nasib baikkkkkkk ......tak bertangguh-tangguh... isu dah selesai tq gang cg yang amat prihatin that why i like cg .......
ganti baru ke ? atau cuci je ? bape kena cas ?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register