BTC USD 50,738.1 Gold USD 1,784.35
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai kenapa??

apiez_85

Active+ Member
Messages
4,975
Joined
Dec 4, 2008
Messages
4,975
Reaction score
104
Points
43
td aku pegi stadium shah alam..saje jln..
pastu ada expo pertanian kat sana
aku tgk punya la byk produk bumiputera yg ada kat pasaran..
pertanian ada, ternak kud, kambing, arnab, rusa pun ada...
mantop2 plak tu...
aku rasa kalo produk ni bole masuk pasaran..
da lama org kita maju...
persoalan nya kenapa susah nak pasarkan???
org kita x suka ke produk kita sendiri???
ke sbb org kita xtau kat mana nak dptkan???
xde ke org2 bumiputera yg nak bukak kedai runcit utk jualkan sume barang2 ni kat merata2 tempat???
~X(~X(~X(~X(
 
Sponsored Post

S.Y.E.D

Banned
Messages
18,685
Joined
Jun 6, 2008
Messages
18,685
Reaction score
588
Points
161
minded orang kite yg suke barang luar sbb ape.. sbb barang luar ni kan quality tp dorang x tahu yg wat kuality tu sbb ade campuran PIGgy~ sekian
 

clorox_bersih

Legendary Member
Messages
18,906
Joined
Jul 2, 2008
Messages
18,906
Reaction score
43
Points
120
td aku pegi stadium shah alam..saje jln..
pastu ada expo pertanian kat sana
aku tgk punya la byk produk bumiputera yg ada kat pasaran..
pertanian ada, ternak kud, kambing, arnab, rusa pun ada...
mantop2 plak tu...
aku rasa kalo produk ni bole masuk pasaran..
da lama org kita maju...
persoalan nya kenapa susah nak pasarkan???
org kita x suka ke produk kita sendiri???
ke sbb org kita xtau kat mana nak dptkan???
xde ke org2 bumiputera yg nak bukak kedai runcit utk jualkan sume barang2 ni kat merata2 tempat???
~X(~X(~X(~X(

salah satunye strategi pemasaran..
kalau strategi tak betul,produk susah nak market..
then mungkin birokrasi jugak menyusahkan..
takpun mungkin orang kita sendiri
yang masih kurang kepercayaan terhadap produk baru ni..
mungkin,kerajaan kene perkenalkan akta,
hyper2 market ni kene pasarkan 50% produk2 diorang adalah jenama
tempatan..kalau setakat buatan tempatan,memang banyak yang buat kat sini..
tapi brand dari luar
 

K.E.Y..kuchi

Active+ Member
Messages
3,354
Paid Membership
Joined
Jul 14, 2009
Messages
3,354
Reaction score
8
Points
25
cara promosi yg tidak berapa berkesan...

buktikan kehebatan produk anda...

baru orng leh bukak minda..
 

hazirah

Super Active Member
Messages
6,907
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
102
Points
73
akak aku kje as officer kat bhg retail ni..


slah stu sbb akak aku ckp knp produk bumiputera susah nak jumpa dlm pasaran ialah sbb diskriminasi oleh company2 retailing ni.. tambah2 company retail malaysia punya, kalau yg tesco suma tu oversea punya x susah sgt.. mksd aku yg cina pgg.. mmg macam2 syarat tinggi2 dorg letak..

bkn takat produk pertanian jer, ubat2an dan produk health industri yg besar2 pun susah nak msuk... cth: produk halagel, pengeluar produk gelatin halal tunggal kt asia, produk dia cam ubat gigi je yg baru bleh tembus kt syarikat retail msia cam giant jusco suma.. aku buat final project on this company, apa yg au dpt produk2 ubatan yg mmg compirm berasaskan gelatin halal cam kpsul2 ubat dan murah + high quality product pun susah nak masuk retail pharmacy besar2 cam guardian, watsons, dll farmasi besar psal diskriminasi.
 

apiez_85

Active+ Member
Messages
4,975
Joined
Dec 4, 2008
Messages
4,975
Reaction score
104
Points
43
salah satunye strategi pemasaran..
kalau strategi tak betul,produk susah nak market..
then mungkin birokrasi jugak menyusahkan..
takpun mungkin orang kita sendiri
yang masih kurang kepercayaan terhadap produk baru ni..
mungkin,kerajaan kene perkenalkan akta,
hyper2 market ni kene pasarkan 50% produk2 diorang adalah jenama
tempatan..kalau setakat buatan tempatan,memang banyak yang buat kat sini..
tapi brand dari luar

kalo aku la ada kedai runcit ke pasaraya ke.. da lama aku jual sume produk2 ni.. nak tlg org sendiri kan.... :(:(:(
 

apiez_85

Active+ Member
Messages
4,975
Joined
Dec 4, 2008
Messages
4,975
Reaction score
104
Points
43
akak aku kje as officer kat bhg retail ni..


slah stu sbb akak aku ckp knp produk bumiputera susah nak jumpa dlm pasaran ialah sbb diskriminasi oleh company2 retailing ni.. tambah2 company retail malaysia punya, kalau yg tesco suma tu oversea punya x susah sgt.. mksd aku yg cina pgg.. mmg macam2 syarat tinggi2 dorg letak..

bkn takat produk pertanian jer, ubat2an dan produk health industri yg besar2 pun susah nak msuk... cth: produk halagel, pengeluar produk gelatin halal tunggal kt asia, produk dia cam ubat gigi je yg baru bleh tembus kt syarikat retail msia cam giant jusco suma.. aku buat final project on this company, apa yg au dpt produk2 ubatan yg mmg compirm berasaskan gelatin halal cam kpsul2 ubat dan murah + high quality product pun susah nak masuk retail pharmacy besar2 cam guardian, watsons, dll farmasi besar psal diskriminasi.

nampaknya kita kena ada WIRA org bumiputera dlm hal ni... mana org nya????
 

K.E.Y..kuchi

Active+ Member
Messages
3,354
Paid Membership
Joined
Jul 14, 2009
Messages
3,354
Reaction score
8
Points
25
nampaknya kita kena ada WIRA org bumiputera dlm hal ni... mana org nya????

sbb tu marketing planning tu yg penting..

mcm mane cara ko nk attract org beli product ko tu yg penting..

kalu de product tp org xknl pon xguna gak..
 

mimie813

Super Active Member
Messages
6,531
Joined
Nov 26, 2009
Messages
6,531
Reaction score
290
Points
81
salah satunye strategi pemasaran..
kalau strategi tak betul,produk susah nak market..
then mungkin birokrasi jugak menyusahkan..
takpun mungkin orang kita sendiri
yang masih kurang kepercayaan terhadap produk baru ni..
mungkin,kerajaan kene perkenalkan akta,
hyper2 market ni kene pasarkan 50% produk2 diorang adalah jenama
tempatan..kalau setakat buatan tempatan,memang banyak yang buat kat sini..
tapi brand dari luar

setuju.....

bese nya org kita ni x bape pndai dalam marketing....walaupun produknya bgos....tapi ble x de yg tau...x gne gak....
ada plak yg barang mmg x bape nak bgos , tapi disebabkan promosi yg kow2....produk tu leh jalan gak....

lagipun sesetengah dari kite ni ada yg double standart.....beli barang luar jer....barang sendiri, x nak beli , konon-kononnya x klass.....pigi.... da......

mcam la brg luar tu bgos sngt.....

p/s:still ske mkn pisang dari epal....
still suke makan pucuk ubi dari asparagus...
 

hazirah

Super Active Member
Messages
6,907
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
102
Points
73
salah satunye strategi pemasaran..
kalau strategi tak betul,produk susah nak market..
then mungkin birokrasi jugak menyusahkan..
takpun mungkin orang kita sendiri
yang masih kurang kepercayaan terhadap produk baru ni..
mungkin,kerajaan kene perkenalkan akta,
hyper2 market ni kene pasarkan 50% produk2 diorang adalah jenama
tempatan..kalau setakat buatan tempatan,memang banyak yang buat kat sini..
tapi brand dari luar

mcm sekarang ni suma company retail luar negara yg nak msuk market tempatan dah kne syarat untuk pasarkan sebahagian produk tempatan...

tp x sure berapa peratus... yg psti x smpai 50 peratus... mungkin 10 ke 20 peratus shj.... dn dlm 10 peratus tu plak walaupun produk TEMPATAN berapa peratus shj produk BUMIPUTERA..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register