Keharmonian agama perlu diutamakan

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81
Umat Islam harus sentiasa tenang, setiap tindakan perlu berpaksi kepada ajaran agama

PERKEMBANGAN terbaru beberapa hari lalu amat membimbangkan. Emosi umat Islam sudah tercabar akibat cubaan penganut Katholik untuk mengguna kalimah suci Islam bagi merujuk kepada agama mereka di dalam majalah mingguan Herald-The Catholic Weekly.

Ini dapat dilihat dari demonstrasi aman dilakukan di seluruh negara. Masyarakat Islam arus perdana melihat penghakiman itu sebagai suatu perkara yang akan menimbulkan kekeliruan dan kegusaran di kalangan umat Islam. Penghakiman itu juga dilihat menghakis keistimewaan agama Islam sebagai agama Persekutuan.

Dalam beberapa hari saja penghakiman diumumkan, keluhan dan ketidakpuasan hati umat Islam dizahirkan di media arus perdana dan media alternatif. Demonstrasi aman di seluruh negara adalah manifestasi semangat umat Islam mempertahankan kesucian agama.

Namun ada golongan yang terlalu emosi mengambil tindakan melampau cuba membakar gereja seperti dilaporkan. Tindakan sebegini haruslah dihentikan segera.

Percubaan membakar tiga gereja dikutuk keras pelbagai pihak, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang menyifatkannya sebagai perbuatan tidak bertanggungjawab dan menjejaskan keharmonian negara.

Setiap rakyat diminta bertenang dan tidak mengambil tindakan melampaui batas, sebaliknya diselesaikan mengikut saluran sesuai dengan undang-undang. Tindakan mereka sebenarnya akan menghancurkan keharmonian negara.

Kepelbagaian agama sebagai amalan hidup hormat-menghormati tidak boleh digugat oleh sesiapa dan amalan ini sudah sebati di kalangan rakyat. Cuma umat Islam berasa tercabar akibat perbuatan 'merebut' kalimah Allah.

Akibatnya, berlaku kejadian membakar Gereja Metro Taber Nacre A/G Catholic di Taman Melawati, Gereja Assumption Assunta, Petaling Jaya dan Gereja Chappel, Damansara. Tidak pernah terfikir di benak fikiran saya perkara seperti ini akan berlaku di Malaysia. Ia pasti tidak akan berlaku jika sensitiviti umat Islam tidak diusik oleh mana-mana pihak.

Tindakan pembakaran rumah ibadat ini melampau dan tidak menzahirkan ajaran Islam sebenar. Ia tidak berpaksi kepada ajaran agama Islam itu sendiri. Saya menyeru semua orang sama ada Islam ataupun bukan Islam supaya tenang dalam mengambil tindakan.

Biarlah saluran undang-undang menentukan bagaimanakah kemelut penggunaan isu kalimah Allah ini kerana rayuan sudah kemukakan di Mahkamah Rayuan.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin juga mengambil perhatian serius terhadap isu penggunaan ini dan menitahkan semua pihak menghormati kesucian ajaran dan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia.

Baginda bertitah, bagi menjamin suasana aman dan harmoni di antara penganut berlainan agama, maksud dan rujukan kalimah Allah dalam konteks umum hendaklah menepati sifat ditetapkan oleh Islam kerana amalan itu sekian lama diterima baik semua penganut agama lain di Malaysia.

Baginda juga berharap agar semangat perpaduan dan hormat-menghormati antara kaum dan agama yang menjadi tunjang kekuatan negara ini sentiasa dijaga.

Hanya Islam satu-satunya agama disebut dalam Perlembagaan Persekutuan. Tiada agama lain disebut secara khusus melainkan hanya disebut sebagai boleh diamalkan dalam keadaan aman dan harmoni dalam negara saja.

Ini jaminan Perlembagaan bahawa pengamalan agama lain oleh bukan Islam dibenarkan tertakluk kepada Perkara 11(4) iaitu berkaitan sekatan penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam.

Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan agama Islam ialah agama Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan. Makna 'boleh diamalkan dengan aman dan damai' ialah agama lain selain Islam boleh diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan selagi ia tidak menghakis kedamaian dan keamanan agama bagi Persekutuan iaitu Islam.

Dalam suasana tegang sekarang saya menyeru umat Islam mempertahankan penggunaan kalimah Allah ini merujuk kepada agama Islam saja sesuai dengan 'waqi' (suasana setempat) di Malaysia tetapi dalam mempertahankannya haruslah dilakukan mengikut undang-undang yang berkuatkuasa.

Jangan mengambil sebarang tindakan yang boleh menggugat keharmonian negara. Toleransi yang ditunjukkan umat Islam selama ini sebagai umat majoriti di Malaysia haruslah diteruskan walaupun dalam keadaan tegang sekarang.

Saya amat memahami isu agama adalah sensitif di kalangan umat Islam tanpa mengira batasan politik atau ras, namun ia harus ditangani dengan kebijaksanaan.

Penulis ialah Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia
 
Sponsored Post

anak_jatiperak

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2009
Messages
5,360
Reaction score
6
Points
65
Salam..Teman pun bersetuju da......kita sebagai org Islam kena kembali pada ajaran agama islam yg maha suci da
 

hackerz6

Banned
Joined
Mar 6, 2008
Messages
3,815
Reaction score
9
Points
25
hurm..teman pon xstuju penggunaan Allah oleh kristian..boleh mengelirukan org sebab kt mesia ni kan dari dulu law sebut nama Allah merujuk kpd Islam.kesannye kt generasi akan dtg nt..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register