BTC USD 81,719.4 Gold USD 4,105.35
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jimat elektrik...angan2

Status
Not open for further replies.
sakit tak de....cuma ada serangan kuman dalam darah...tapi siap kena masuk icu le!


Takpe beb, dugaan Allah tuh... Mungkin masa kat spital arituh bro dapat berfikir lebih panjang lagi ttg projek nih... So kan ada hikmahnyer tuh...

So bila nak jalan foundation projek nih..? Aku nak jugak join...
 
aku kenal boss mukmin group yg membuat dan memasar serta mementen kan peralatan sebegini.kalo minat utk buat alat ko leh kasitau.

tapi alat yg tt cadang nak design ni memang tak serupa dengan yang dia orang jual. lagipun apa yang aku nampak, tt tak minat konsep jual alat, tapi tt lebih cenderung ke arah services. tu yang tt ada cakap kat aku, yang dia perlukan technical man yang mesti dilatih. aku dapat pegang satu daerah pun jadi le. :D
 
tapi alat yg tt cadang nak design ni memang tak serupa dengan yang dia orang jual. lagipun apa yang aku nampak, tt tak minat konsep jual alat, tapi tt lebih cenderung ke arah services. tu yang tt ada cakap kat aku, yang dia perlukan technical man yang mesti dilatih. aku dapat pegang satu daerah pun jadi le. :D


So kira TT nih perlukan ahli2 pemantauan keatas penguna2 setiap daerah ke hape?
 
uishh...power2...update2..

sj pos sini nnti sng nak cari lagi...

up2....
 
mcm dasat je bnde neh,,ble wat style servis so xde mane2 cmpny la dpt copy product neh,so klo dpt cmpny besa mmg kompom dpt pegang,,
 
So kira TT nih perlukan ahli2 pemantauan keatas penguna2 setiap daerah ke hape?

tt ada cakap kat aku, jangan biarkan pengguna dgn masalah mereka, pengguna seperti tiada tempat mengadu, kita yang kena ambil berat.
 
tt ada cakap kat aku, jangan biarkan pengguna dgn masalah mereka, pengguna seperti tiada tempat mengadu, kita yang kena ambil berat.



Nih dah kira cam kita wat consultation pada pengguna jer... :-?
 
Angan² aku....

Kalau aku cipta alat ni..ada tak yang nak join sama....

Ciri²
Alat ni tak scam pengguna.
Kita sendiri monitor bil elektrik pengguna.
Yang pengguna tahu bilnya turun.
Alat ni jika dipasang...profit TNB akan drop berjuta² RM!
Kita sendiri maintain alat ni.
Kita bertanggungjawab ke atas alat ni...rosak/fail...bukannya client.

Apa aku perlukan...
Kilang utk buat casing/cover
Beberapa komponen elektronics/elektrical
Group utk assemble.
Beberapa technician yang aku kena latih
Beberapa kerani
Kelulusan SIRIM
Beberapa Individu untuk Roadshow kpd pengguna/client
Marketing group....

Modal??? Kenalah invest dulu....tapi kalau bil pengguna turun sampai 40%...takkanlah tak de profit utk aku....

Kenapa aku boleh buat...metering system, TNB bil komponen, tarif TNB, electronics/elektrical design, + understanding customers needs + akta/peraturan....memang aku master! :D

tapi, kenapa aku tak boleh buat....kalau nak berjaya kenalah dalam group....tak larat aku sorang²!

Peluang: Setiap yg TNB kenakan ke atas client...sebenarnya adalah peluang untuk aku! :D

Ni cuma angan² je.....mat jenin

sekali lagi....

Kalau aku cipta alat ni..ada tak yang nak join sama....

:):):)hai aku sokong kalau u dah buat aku boleh tlg buat makerting,amacam,ok
 
Ada lagi yang berminat untuk merealisasikan projek geng CG ni? :)

senarai usahawan yang betul-betul berminat:

1)
aku jadi ejen bole la bro...kerani cabuk ker...heheh...tp part time la..modal tu dlm 5k tu bole kot...

2)
er bro erea mana ? menarik sunguh kalau betul jadi.. saya nak jadi supply area klang - banting

3)
bro, saya tahu bro memang selalu berikan idea bagus. tapi kalau boleh, jgnlah hebahkan idea ni. group saya sanggup 'berunding'. #:-S

4)
Wife aku electrical engineering..mungkin dia boleh bantu kot :-?

5)
nak buat housing and casing tu pakai Injection Molding..
aku leh jadi engineer bro haha..:D

6)
aku nak aply supoter bahagian utara(peneng)... boleh kot.hihih

7)
TT bila dah lancar produk ni boleh aku jadi agennya

8)
boleh bro..count me in..

boleh apply dana MOSTI guna aku punye universiti:)):)):))

ape2 nnt kita buat grop bro..

9)
:)cgrock:)cgrock nak join sama :D:D:D

10)
bro bro bro....

cover2 la sikit.
setakat perlatan ni, group aku boleh kasi. pakai duit aku pun tak pe. harap jangan bocorkan dulu. kita jumpa dulu. duit tak de masalah.

11)
bro...bahagian2 lain aku mmg tak reti....tp kalo marketing...insyaAllah....:D

aku nak bhgn marketing.....

12)
salam tuan...

sy nak Join kalau ada bahagian INTERNET MARKETING..

sy juga bekas Engineer Electrical Power...

tp skang bergiat aktif dalam bidang Internet Marketing, web design dan lain2..kalu ada bahagian ni..boleh dapatkan bantuan saya dalam GROUP..

tq :) - apa2 pun sy sokong projek ni..heh

13)
saya berminat untuk bawah ni:

Beberapa Individu untuk Roadshow kpd pengguna/client
Marketing group....

14)
salamm,

hehehe.. nak join .....

15)
aku leh jadi marketing group nanti

16)
den nk jadi technician je leh?heheh..blajr dip electronik je..bukan electric power la..

17)
Aku pun nak join ler.... TT kalau nak dapatkan electronic components tuh bole aku tolong carikan.... Kalau nak pakai Aduino pun ada budak dlm CG nih leh tolong supply......

18)
saya berminat...

saya pulak nak cover marketing bahagian putrajaya/selangor, dan jugak boleh support bahagian advertising pasal saya ada syarikat printing, boleh print brochure,banner,bunting, dan cetak t-shirt uniform untuk seluruh team :)

saya juga bekas engineer otomotif dan sourcing masa kerja makan gaji dulu, ada kelulusan degree mechanical eng, walaupun tak pakar dalam letrik tapi nak belajar pasal letrik ni insyaAllah tak ada masalah, still tak lari dari engineering sense :D

19)
aku pun mahu join projek ni. aku nk kaw kt pantai timur...haha, kalo buat 1st meeting kt mane2, blh pm kan.

20)
berminat nih..bil umah aku pun sebulan 200-300 x lari...uwaaa

21)
erk.. tak pasan aku thread ni...

Sumbagan yang aku boleh beri :

1. Jadi ejen pemasaran
2. Boleh sewakan gudang
3. Kemungkinan nak pakai kontraktor2, den kenal beberapa org yang selalu datang TNB..

tu setakat ni.. projek bagus ni.. bro sconsult memang otai..

22)
sy berminat bab2 teknikal.. nk joint group ni la...


Group utk assemble.
Beberapa technician yang aku kena latih

23)
aku x pandai apa2..kalau ada bas..aku boleh bawak korang semua g mana2...tu je la..hehehe

24)
aku xreti ape2 pon pasal letrik
aku cuma bleh jadi beta tester je

25)
aku leh wat part time marketing bro... tapi kena make sure yg TNB x kondem udah lar....

26)
aq bole buat virtual prototype.gne software inventor.casing n assembly aq bole wat secara virtual gne software 2.

27)
menarik...
ada sdikit kemahiran wat monitoring online... depends kepada hardware juga :D

28)
akhirnya, 2 hari lepas, aku dapat jumpa sconsult di hospital pakar. nampak dah mula pulih. dapat lah sedikit preview walaupun memang susah nak cungkil 'rahsia' dari sconsult ni....semuanya dalam kepala....tapi sconsult tetap 'cas' aku :D.

apa yg aku nampak, memang boleh meletup 'program' sconsult ni. dia perlukan leader yang ada asas teknikal di peringkat daerah. memang perlu roadshow utk pengguna elektrik. pengguna elektrik yang berjumlah berjuta2 ni lah yang akan menjadi pelanggan kepada program sconsult ni. teknikal man kat daerah ni mesti dilatih cara kendali masalah pengguna. Program ni memang selari dengan ketidakpuasan pengguna TNB. Di sinilah sconsult gunakan kelebihan yang dia ada.

Seperkara lagi, sconsult ada fikirkan juga, apa 'security' yang dia dapat setelah dia latih semua teknikal man di daerah2 ni. Dia tak mahu ada yang cuba buat sendiri kerana program ni seharusnya berpanjangan.

Tapi, dari apa yang aku perhatikan, ada lebih dari tu yang sconsult rancang, cuma macam biasa, dia takkan bocorkan semuanya.....tapi kesudahan nanti seperti 'free energy' jadi reality. Mungkin ni peluang kita utk turut serta.

29)
:):):)hai aku sokong kalau u dah buat aku boleh tlg buat makerting,amacam,ok
 
Ada lagi yang berminat untuk merealisasikan projek geng CG ni? :)

ramainya ahib....petanda bagus ni. kalau lokasi masing2 merata bagus juga, kalau semuanya sekitar KL payah pulak nanti nak gerak.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top
Log in Register