{HELP** Nak pasang soket lampu, blur wayar sambung mana

CG Sponsors




bob76

Legendary Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
16,282
Reaction score
70
Points
120
Assalamualaikum

Nak tanya siktla, saya baru je tanggal lampu kalimantang kat siling rumah, sebab nak ganti dgn mentol energy saving tu.

Disebabkan tak pandai bab electrik bagai ni, saya nak tanya lah cara nak pasang tu.



Kat siling tu ada 3 wayar, 2 hitam satu hijau. Yg hijau tu rasanya mmg tak pakai pun sebelum ni sebab takde pun bersmbung dgn lampu yg sebelum ni.

Jadi baki 2 wayar lagi tu nak sambung kan kat mana ya pada pemegang lampu tu?? Ada N, E, L kat situ. tadi tanya kedai hardware tu , apek tu ckp sambung je mana2 tapi mcm x konfiden la pulak, tu yg nak pastikan dulu sebelum pasang.

harap ada yg biasa buat kerja gini dpt membantu :D

Terima kasih didahulukan..
 
Sponsored Post

hackerism_11

Fun Poster
Joined
Mar 11, 2013
Messages
541
Reaction score
24
Points
15
betul la bang.. smbung je mana2.. hijau tu kalau boleh smbg ke body lampu tu..
 

cyborg

Active+ Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
4,554
Reaction score
96
Points
40
Test guna testpen. Switch ON pastu sentuh dengan testpen kalau nyala tu wire LIVE.
Kalau tak berani carilah kontraktor pendawaian letrik rakyat Malaysia bumiputera bertauliah lulusan IKM atau ILP.

Selamat mencuba.
 

eddy76

Fun Poster
Joined
May 17, 2010
Messages
297
Reaction score
8
Points
15
2 kabel hitam tu sama size atau satu lagi lebih besar
Sepatutnya tak boleh 2 hitam mesti satu putih satu hitam satu lagi hijau.
Nak senang on suiz guna test pen kalau menyala tu live. Live pasang yang jumpa tgh tu. Neutral satu lagi.
 

bob76

Legendary Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
16,282
Reaction score
70
Points
120
betul la bang.. smbung je mana2.. hijau tu kalau boleh smbg ke body lampu tu..
Oh ye ke?? Hijau tu mmg takde langsung wayar terkeluar dari getah dia..so mmg takde pakai pun sebelum ni
 

bob76

Legendary Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
16,282
Reaction score
70
Points
120
Test guna testpen. Switch ON pastu sentuh dengan testpen kalau nyala tu wire LIVE.
Kalau tak berani carilah kontraktor pendawaian letrik rakyat Malaysia bumiputera bertauliah lulusan IKM atau ILP.

Selamat mencuba.
Setakat ON sentuh testpen tu berani lagi hehhe..cuma tak pasti nak smbung ke mana..

Nak panggil electrician setakat pasang soket tu mcm malu la pulak, kerja kecik gitu.:">
 

bob76

Legendary Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
16,282
Reaction score
70
Points
120
2 kabel hitam tu sama size atau satu lagi lebih besar
Sepatutnya tak boleh 2 hitam mesti satu putih satu hitam satu lagi hijau.
Nak senang on suiz guna test pen kalau menyala tu live. Live pasang yang jumpa tgh tu. Neutral satu lagi.
kabel hitam tu sama saiz. ohh.kalau tak nyala kira neutral la ek??

Rumah lama bos..tak tau la napa dulu wiring camtu
 

hackerism_11

Fun Poster
Joined
Mar 11, 2013
Messages
541
Reaction score
24
Points
15
Oh ye ke?? Hijau tu mmg takde langsung wayar terkeluar dari getah dia..so mmg takde pakai pun sebelum ni
ye TT.. kalau cmtu.. x payh la guna wayar tu.. tp klu nak ikut silibus :D:D, TT on suis lampu.. letak testpen dekat dua2 wayar hitam tu.. mane yang nyala .. tu la wayar lIVE/LIFE .. then wayar tu smbung dekat yg tulis L, lg 1 wayar sambung ke N.. settle..
 

hackerism_11

Fun Poster
Joined
Mar 11, 2013
Messages
541
Reaction score
24
Points
15
Setakat ON sentuh testpen tu berani lagi hehhe..cuma tak pasti nak smbung ke mana..

Nak panggil electrician setakat pasang soket tu mcm malu la pulak, kerja kecik gitu.:">
haha.. egois TT ni..:)):))
 

kni

Legendary Member
Joined
Dec 14, 2007
Messages
10,376
Reaction score
145
Points
128
Setakat ON sentuh testpen tu berani lagi hehhe..cuma tak pasti nak smbung ke mana..

Nak panggil electrician setakat pasang soket tu mcm malu la pulak, kerja kecik gitu.:">
betul dah tu bro.. follow jer cadangan kat atas.
apa2 pun.. bro kena guna testpen...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register