BTC USD 60,457.0 Gold USD 1,725.22
Time now: Jun 1, 12:00 AM

hedging vX

astagold.UMOFX

Legendary Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
13,054
Reaction score
605
Points
161
teknik ni berdasarkan gabungan beberapa teknik yg dah ada.

hedging adalah salah 1 sistem yg paling broker tak suka. hedging hampir sama (99%) dgn sl tapi beroperasi mengikut kehendak pengguna dan kita terlindung dari aktiviti spike palsu.

apa pun, teknik ni tak power seperti teknik lain. peratus pulangan pun mungkin kecil berbanding teknik power yg lain sebab teknik ni teknik rilek :p

teknik ada sedikit persamaan dgn grid, cuma konsep sikit berbeza selepas mengambil kira kegagalan teknik grid.

ss sket, tapi dah ada post lak, fokus kat eu. uj utk test tambahan sebab slow (lower dd dan lower risk, akan asingkan nanti)
 

Attachments

  • hedge master mac 16 2000.jpg
    hedge master mac 16 2000.jpg
    469.5 KB · Views: 683
Sponsored Post

zeal_tech

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Aug 23, 2008
Messages
7,888
Reaction score
11
Points
65
power gak nie...
 

Norazwan

Active Member
Joined
May 11, 2010
Messages
1,427
Reaction score
45
Points
30
tumpang blajar tt....
kali ni nk ambik seat depan skali....
 

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
442
Points
136
aku mmg fail hedging...
 

manok

Active Member
Joined
Jun 14, 2010
Messages
1,659
Reaction score
31
Points
35
kne pakai robot je ke teknik gabungan ni masta? :-?
 

astagold.UMOFX

Legendary Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
13,054
Reaction score
605
Points
161
ok, tadi tu intro sket2.

price bergerak dalam wave pattern (80-90% adalah betul).

asas teknik:

1. hedge - buy dan sell serentak
2. grid - tapi variable gap grid
3. tak martin
4. lot balancing
5. marginal trading - bersedia utk trade range yg besar (atau gunakan settting yg bersesuaian)

=============================================================
nota: tp dan gap boleh di ubah, tapi ada 1 variable yg jangan diubah.

1. buy dan sell serentak (seberapa rapat yg boleh), tp 25p, sl 1000p atau lebih (bergantung kepada selera masing2). contoh:

buy 1 - 1.4000
sell 1 - 1.4000

2. kalau buy hit tp, buka buy 1 yg baru, dan sell 2, lot sama. (utk elakkan gap atau masalah server dc :D atau requote :D, lebih elok awal2 pasang buy stop dan sell limit kat atas buy 1 dan sell 1 tadi, dan juga pasang sell stop buy limit kat bawah buy 1 sell 1 tadi)

3. kata la sell dah ada 2 (sell 2 tp 50p), buy ada 1, buka buy yg baru bila buy yg dah ada tu tp, dan jangan tambah post sell yg dah ada 2. jadi dalam 1 keadaan, akan ada 2 sell, 1 buy kalau price terus naik.

4. bila price retrace, bila buy 1 tadi dah -ve 25pip, baru buka buy 2 tp 50p, dan masa ni baru buka sell no 3 (dengan syarat jarak sell no 2 dn no 3 sekurang2nya 50pip dan tp sell 3 75p)

ini adalah contoh untuk jarak berubah 25pip.

=============================================

lot balancing:

bermaksud jumlah lot yg hampir sama atau betul2 sama utk buy dan sell, pada 1 masa dan bila2 masa, perbezaan lot hanya 1 post atau 0.01lot jika menggunakan 0.01lot entry.

===============================================

contoh lagi: (mac 17)

1. buy 1, sell 1
2. harga naik 25p, buy 1 tp, buka buy 1 yg baru, dan sell no 2
3. harga naik 25p, buy tp, buka buy 1 yg baru, sell jangan buka lagi sebab sell dah ada 2, buy ada 1 aje (jarak sell yg akhir dah 25p)
4. harga naik 25p, buy tp, buka buy 1 yg baru, sell jangan buka lagi sebab sell dah ada 2, buy ada 1 aje (jarak sell yg akhir dah 50p),(teruskan selagi belum reverse)
5. harga naik 25p, buy tp, buka buy 1 yg baru, sell jangan buka lagi sebab sell dah ada 2, buy ada 1 aje (jarak sell yg akhir dah 75p syarat utk buka sell ke 3 dah ada iaitu minima 50pip, tapi syarat kedua ialah syarat perbezaan jumlah trade sell dengan jumlah trade buy masih belum lepas sebab perbezaan jumlah trade atau lot ialah boleh buka sell lagi kalau buy dah ada 2 post iaitu sama dgn jumlah post sell),(teruskan selagi belum reverse)
6. kalau harga reverse 25p dari buy 1 yg ada, boleh buka 1 buy lagi sebab sell ada 2 (lot balancing), dan boleh buka sell ke3 sebab jumlah buy dan sell sama dan jarak sell yg baru nak dibuka dgn sell yg akhir ada minima 50p.

====================================================

lot balancing - jangan sesekali menambah lot utk trade yg bertentangan dengan trend kecuali jumlah post yg lawan trend dah sama dengan jumlah yg ikut trend.

jarak antara post yg berubah pada kadar tetap (jika guna 25p):

sell no 1, naik 25p sell no 2,
naik 50p dari sell no 2, sell no 3,
naik 75p dari sell no 3, sell no 4
(tapi mesti merujuk syarat lot balancing)

===========================================

bajet margin:

bajet margin kalau berlaku gerakan 1000pip naik:

0.01lot 1pip 1sen, saiz lot sentiasa sama, modal $100.

sell 1 -1000p = -$10.00
sell 2 -975p = -$9.75 (jarak 25p)
sell 3 -925p = -$9.25 (jarak 50p)
sell 4 -850p = -$8.50 (jarak 75p)
sell 5 -750p = -$7.50 (jarak 100p)
sell 6 -600p = -$6.00 (jarak 150p)
sell 7 -425p = -$4.25 (jarak 175p)
sell 8 -225p = -$2.25 (jarak 200p)
sell 9 0p = -0 (jarak 225p)

jumlah float -$57.50

(kiraan worst case senario ini tidak mengambil kira syarat lot seimbang dan tidak mengambil kira keuntungan post yg hit tp)

secara amnya, kalau harga bergerak 1000pip terus selepas sell dan buy pertama, dan kalau dah set pending order buy stop tanpa tp atas tp buy pertama, cuma akan ada 1 sell 1 buy aje, dan loss pada spread 4-6pip je

==============================================

bajet margin kalau berlaku gerakan 1000pip naik:

0.01lot 1pip 1sen, saiz lot bertambah 0.01 (mancing plus), modal $xxx.

sell 1 -1000p = -$10.00
sell 2 -975p = -$9.75x2 = 19.50 (jarak 25p)
sell 3 -925p = -$9.25x3 = 27.75 (jarak 50p)
sell 4 -850p = -$8.50x4 = 34.00 (jarak 75p)
sell 5 -750p = -$7.50x5 = 37.50 (jarak 100p)
sell 6 -600p = -$6.00x6 = 36.00 (jarak 150p)
sell 7 -425p = -$4.25x7 = 29.75 (jarak 175p)
sell 8 -225p = -$2.25x8 = 18.00 (jarak 200p)
sell 9 0p = -0 (jarak 225p)

jumlah float -$202.50 (dicadangkan modal minima usd500 utk acc tanpa bonus)

(kiraan worst case senario ini tidak mengambil kira syarat lot seimbang dan tidak mengambil kira keuntungan post yg hit tp)

secara amnya, kalau harga bergerak 1000pip terus selepas sell dan buy pertama, dan kalau dah set pending order buy stop tanpa tp atas tp buy pertama, cuma akan ada 1 sell 1 buy aje, dan loss pada spread 4-6pip je
 
Last edited:
  • Like
Reactions: kni

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Platinum Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
ok, tadi tu intro sket2.

price bergerak dalam wave pattern (80-90% adalah betul).

asas teknik:

1. hedge - buy dan sell serentak
2. grid - tapi variable gap grid
3. tak martin
4. lot balancing
5. marginal trading - bersedia utk trade range yg besar (atau gunakan settting yg bersesuaian)

=============================================================
nota: tp dan gap boleh di ubah, tapi ada 1 variable yg jangan diubah.

1. buy dan sell serentak (seberapa rapat yg boleh), tp 25p, sl 1000p atau lebih (bergantung kepada selera masing2). contoh:

buy 1 - 1.4000
sell 1 - 1.4000

2. kalau buy hit tp, buka buy 1 yg baru, dan sell 2, lot sama. (utk elakkan gap atau masalah server dc :D atau requote :D, lebih elok awal2 pasang buy stop dan sell limit kat atas buy 1 dan sell 1 tadi, dan juga pasang sell stop buy limit kat bawah buy 1 sell 1 tadi)

3. kata la sell dah ada 2 (sell 2 tp 50p), buy ada 1, buka buy yg baru bila buy yg dah ada tu tp, dan jangan tambah post sell yg dah ada 2. jadi dalam 1 keadaan, akan ada 2 sell, 1 buy kalau price terus naik.

4. bila price retrace, bila buy 1 tadi dah -ve 25pip, baru buka buy 2 tp 50p, dan masa ni baru buka sell no 3 (dengan syarat jarak sell no 2 dn no 3 sekurang2nya 50pip dan tp sell 3 75p)

ini adalah contoh untuk jarak berubah 25pip.

ilmu baru bagi wak nie
dah khatam ilmu yg wak sedang belajar nie
wak cuma menuntut ilmu nie pula
tQ tt:p
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.18941
USD / JPY
109.652
GBP / USD
1.37507
USD / CHF
0.92427
USD / CAD
1.25812
EUR / JPY
130.429
AUD / USD
0.76049

CG Sponsors




Top
Log in Register