BTC USD 84,783.3 Gold USD 4,140.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fenomena Ustaz Google?

aku xbeberape nk pasti motif tt nak org berhenti gunekan google sbgai rujukan agame kah?

bkn xboleh, kurangkan, tapis2 sikit..page2 yg kita rujuk pn kena tgk jgk, bkn sembarangan..

terkena ke page antihadis mcm sesetengah geng dlm CG, dh dtg masalah..
 
Pada saya tidak salah jika belajar dari internet, asalkan tempat kita ambil pelajaran tu diambil dari tempat2 sepatutnya, bukan dari sumber2 yang diragui. Contohnya pelajaran yang diambil dari MAZA.com etc.

Dan kemudian, benda yang kita belajar tu ditapis dengan tempat/orang lain yang mempunyai kapasiti ilmu agama juga.

Dan yang paling penting adalah yang saya boldkan di atas tu. tanpa humility, jika ada sekelumit pun riak kita kononnya lebih tahu dari orang lain, belajarlah kat mana pun, akan boleh menyebabkan kita bergaduh dengan sesiapa pun.

having said that, perkara sebaiknya adalah mencari guru yang benar, bukan guru sesat dan menyesatkan orang lain.



ini sangat benar. sangat sedih sampai tengok ada thread yang labelkan orang sesat hanya sebab beberapa point yang kita tak setuju dengan dia.:o

well apa yg saya tulis dan apa yg saya translatekan kat dalam comic strip tu sememangnya melambangkan keciciran yg berlaku
tak ada satupun dipertikai kesahihan maklumat, sumber, dsb di internet

berguru dgn internet bukan setakat isu kesahihan maklumat
tapi adab berilmu, adab ketika berdepan dgn perselisihan pendapat
 
well apa yg saya tulis dan apa yg saya translatekan kat dalam comic strip tu sememangnya melambangkan keciciran yg berlaku
tak ada satupun dipertikai kesahihan maklumat, sumber, dsb di internet

berguru dgn internet bukan setakat isu kesahihan maklumat
tapi adab berilmu, adab ketika berdepan dgn perselisihan pendapat

agreed dengan bro...Islam is a way of life...:)cgrock
 
aku xbeberape nk pasti motif tt nak org berhenti gunekan google sbgai rujukan agame kah?

aku rasa boleh kalau nak menambahkan ilmu agama guna google..tapi biarlah ilmu tu berkaitan dengan yang simple simple je...kalau yang terlalu mendalam tu elokla tanya ustaz atau beli buku buku agama kat pasaran....bila kita nak cari satu isu berkaitan agama sekurang kurangya ada panduan dari apa yang kita belajar sebelum ni..jadi takde la telan bulat bulat ilmu yang kita baru dapat dari google tu...kalau boleh carilah ustaz..kat CG ni pun banyak gak yang pandai ugama..aku harap orang orang mcm ni buka satu thread bincang dan sampaikan ilmu agama yg diorang tahu untuk kita belajar bersama sama...:):):)
 
macam manalah agaknya pemimpin agama nak menghadapi zaman "information age"?
perubahan daripada zaman "industrial age" kepada "information age"
zaman pemimpin-pemimpin agama dah hilang pengaruh untuk memperdaya masyarakat..
zaman pemimpin-pemimpin agama dah hilang sumber rezeki
zaman pembohongan dah tak laku
tak lama dah tu, dah hampir untuk zaman penyucian akidah dalam semua agama... :))

An information society is a society where the creation, distribution, use, integration and manipulation of information is a significant economic, political, and cultural activity etc.
 
Last edited:
belajar biarlah secara berguru
berguru pula secara nyata yakni berdepan
supaya pemahaman kita tidak tersimpang dari maksud asal yang disampaikan
kerana syaitan sentiasa mengambil peluang untuk menyesatkan manusia
pun begitu ilmu boleh dirujuk di mana2
tetapi biarlah mendapat cross check dengan guru agama
 
458006_273337986121616_1072522054_o.png


Apa yang tercicir belajar di internet?

Disiplin, adab, kesabaran, akhlak, teguran, how to remain humble
Belajar dari ulama, belajar kenapa dia diangkat jadi ulama, di mana letaknya adab dan sikapnya.

Orang yang tidak tahu, berhak bertanya, tapi tak layak berhujah kalau dia berhujah takut dia sesat lagi menyesatkan.

Sila bekerjasama untuk membangunkan ummah bersama-sama, mohon hentikan kebencian.

Islam terlalu cantik untuk dijadikan bahan bakar kebencian.

belajar dari internet ni cuma utk ilmu jerk,utk sampaikan pada org lain boleh tapi utk berhujah tu cermin diri dulu lah.
 
Back
Top
Log in Register