BTC USD 84,783.3 Gold USD 4,140.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fenomena Ustaz Google?

tu psl skrg x perlu pi al azhar...cari pakcik google je dh blh jd ustaz..esp2 forumer2 tertentu dlm CG ni :))

yang lagi hebat pon ade kalau ko ade perasan... :)):))
 
kalau nak pakai ust google pun kena tengok la,
sumber tu dari mana.

yang paling elok kena pi tanya ustaz ataupun pi mengaji,
sebab dlm bab membaca Quraan ni, ada hukum-hukum dia.
 
jadi point sebenar ialah adab dalam berguru atau menuntut ilmu la. tapi menurut pendapat aku la ek, benda ni bukan disebabkan google sahaja. malah berguru di luar pun boleh jadi benda yg sama. kdg2 kita xleh nak salahkan orang2 yang berdebat ni kerana mungkin ada sesuatu yang dah lama mereka pegang tiba2 menjadi persoalan.

jadi bagi aku xkirala berguru dari siapa pun masalah yg sama tetap akan berlaku. perdebatan yg xkesudahan kalau apa yg mereka pegang disanggah oleh pendapat lain. aku rasa thread ni ada kaitan sket ngn thread bro chaphoo haritu, kalau ko nak bincangkan tentang adab dan etika dalam berguru.

memang tak dinafikan
kalau berguru pun tak menjamin ketamadunan seseorang tu berdepan dengan perselisihan pendapat
ramai yang buleh mewarisi ilmu, tapi tak mampu warisi adab

kalau berguru dgn ulama pun akhlak porak peranda, inikan lagi tidak berguru

sebab tu thread ni cuba highlight keciciran nilai yg terjadi bila tidak berguru
sebagai salah satu faktor mempengaruhi akhlak seseorang itu
 
aku bukan cakap ape eh. no offense kepada siapa2.
actually aritu aku ngn makcik aku ade cakap pasal semayang jama qasar. awal2 nya aku nak stay uma 3 ari ja pastu terlebih plak. then kena la semayang mcm biasa. then makcik aku ni cakap kat aku, "eh boleh la. ustaz abc aritu dia bg ceramah kata boleh jamak sampai hari ke 5. 7 hari pun ade jugak ustaz lain cakap."

jadi cemana tuh. bukan aku xnak percaya eh kat ustaz2 ni tapi disebabkan segelintir yg suka bagi ajaran sendiri buat aku rasa lagi senang guna google dan ambil pendapat majoriti yg aku jumpa di google :-?

Bukan ke dulu ko bertudung...nape skrg free hair...?

Cer ko google hukum membuka aurat....

Lanst=> cuma nasihat menasihati...:D
(Kalu aku ade slhh pun korang nasihatlah...aku terima)
 
topik ni best bagi retis yang suka tweet tu
baru bape hari berhijrah, dah kondem2 org lain

Islam memang indah
 
nak google bole, tapi kene paham dan pastikan sumber tu, dari org yg btol..
 
Apa yang tercicir belajar di internet?

Disiplin, adab, kesabaran, akhlak, teguran, how to remain humble
Belajar dari ulama, belajar kenapa dia diangkat jadi ulama, di mana letaknya adab dan sikapnya.

Pada saya tidak salah jika belajar dari internet, asalkan tempat kita ambil pelajaran tu diambil dari tempat2 sepatutnya, bukan dari sumber2 yang diragui. Contohnya pelajaran yang diambil dari MAZA.com etc.

Dan kemudian, benda yang kita belajar tu ditapis dengan tempat/orang lain yang mempunyai kapasiti ilmu agama juga.

Dan yang paling penting adalah yang saya boldkan di atas tu. tanpa humility, jika ada sekelumit pun riak kita kononnya lebih tahu dari orang lain, belajarlah kat mana pun, akan boleh menyebabkan kita bergaduh dengan sesiapa pun.

having said that, perkara sebaiknya adalah mencari guru yang benar, bukan guru sesat dan menyesatkan orang lain.

Islam terlalu cantik untuk dijadikan bahan bakar kebencian.

ini sangat benar. sangat sedih sampai tengok ada thread yang labelkan orang sesat hanya sebab beberapa point yang kita tak setuju dengan dia.:o
 
Back
Top
Log in Register