Fenomena kena tindih semasa tidur

CG Sponsors




serwan

Active+ Member
Joined
Sep 6, 2008
Messages
2,828
Reaction score
20
Points
25
Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le, tahyul semua tu. Fenomena kena tindih kepercayaan dan kebenaran just to share. Aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni. Betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada, nampak benda-benda pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer). Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena. Aku pun jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu. Ada la dalam 3-4 kali jugak, masa tu aku sedar boleh bukak mata separuh. Aku tau aku sedar tapi tak boleh gerak. Kadang-kadang geram, sebab tak boleh gerak pastu 5 minit baru boleh gerak. Aku dulu pun takut, memang ingat kena hempap dah. Lepas boleh gerak tu seram sejuk jer. Tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia, baru lah aku tau kebenaran dia. Ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'.

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa hendak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).

Okey, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage otak akan bagitau badan kita suruh rehat so, badan kita kira macam switch off kejap REM atonia (tader muscle tone)

Ok, otak kita pun ada switch off button dipanggil reticular activating system RAS. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni, so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on. Kiranya screensaver laaa or hibernate so, bila kita bangun, RAS switched on balik. Kita sedar fully awake state. Tapi kadang-kadang, electrical signal tidak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter. Maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika. Before otak activate balik, memang menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang-kadang partial atau sebahagian jer. Tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc..

Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dll..)

Sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2. Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup tidur la ni...penat sangat)

4. Stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh basikal....heheh extreme sangat contoh aku ni)

6. Orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap dengan hantu. Korang lagi hantu sebenarnya......... tapi kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba-tiba kena tindih dek laki korang jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki.. bacalah Alhamdulillah!!!!
 
Sponsored Post

faxists

Fun Poster
Joined
Jul 12, 2006
Messages
782
Reaction score
77
Points
20
hehheheh..kalau aku kata aku pernah kene badan tak boleh gerak..lepas tu mcm ada tangan tarik badan aku..supaya ngadap dia..masa tu aku tidur ngiring..mcmana pulak tu..

tambah lagi..aku boleh rasa tilam aku kene pijak 3 kali..hehhehehe..
 

hailz

Active+ Member
Joined
Aug 27, 2008
Messages
3,826
Reaction score
81
Points
30
itu analisis sains dan kajian manusia bro tt...ko rasa mcm tu semua xde kena mena dgn alam alami. kena percaya ada kaitan antara nya dan ghaib dan alam yg lagi satu...x semua sains dan x semua benda kayalan je..
 

serwan

Active+ Member
Joined
Sep 6, 2008
Messages
2,828
Reaction score
20
Points
25
hehheheh..kalau aku kata aku pernah kene badan tak boleh gerak..lepas tu mcm ada tangan tarik badan aku..supaya ngadap dia..masa tu aku tidur ngiring..mcmana pulak tu..

tambah lagi..aku boleh rasa tilam aku kene pijak 3 kali..hehhehehe..
entah.. cuba citer :D
 

serwan

Active+ Member
Joined
Sep 6, 2008
Messages
2,828
Reaction score
20
Points
25
itu analisis sains dan kajian manusia bro tt...ko rasa mcm tu semua xde kena mena dgn alam alami. kena percaya ada kaitan antara nya dan ghaib dan alam yg lagi satu...x semua sains dan x semua benda kayalan je..
tak kesah la.
ayat last tu je yg takleh blah n buat aku rasa nak paste kat sini..
 

7crew

Active Member
Joined
Aug 23, 2010
Messages
2,291
Reaction score
78
Points
30
kekadang sesuatu yang terjadi susah kita nak faham atau percaya selagi kita tak alaminya
 

PinguSpy

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
8,141
Reaction score
114
Points
73
aku dah alaminya... kadang2 .. aku rasa takut time alaminya..
kadang2 aku rasa sedar time alaminya... dan aku teringat article dkt forum yg suruh gerak ibu jari kaki.. so aku pun gerak lah = terus boleh control balik badan aku.. kalau x just kaku je..
 

ammar5

Super Active Member
Joined
Feb 23, 2006
Messages
6,511
Reaction score
14
Points
65
wife aku selalu kena if tgk cite hantu....ada lembaga hitam kata nya...apa benda tu TT?sains gak ke lembaga tu :p:p
 

atlantis

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 3, 2008
Messages
35,221
Reaction score
767
Points
161
jawapan ni macam orang politik yg bersalah cuba tegakkan benang basah.
jawapan sebenarnya takde tapi utk kata 'tak tau' malu.
so, cakap je asal bunyi.
 

rijal2009

Marked as Scammer, (until issue resolved)
Joined
Jul 8, 2009
Messages
9,169
Reaction score
286
Points
81
seumur hidup aku baru pernah kena 2 kali kena tindih ni..

tapi kalau nak ikutkan kajian sains ni memang cakap begitu..

tapi sebenarnya ada jugak jin2 ni yang tindih kita...

aku pun tak berapa sure tentang ni..

tapi memang seram la time kena tindih tu sebab nampak lembaga berbulu hitam..

time seram siot tak dapat buat apa2..nak baca ayat qursi pon susah...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register