BTC USD 82,447.9 Gold USD 4,194.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fadhilat surah AL-AN'AM

matttiya88

Active+ Member
Messages
3,171
Joined
Mar 21, 2008
Messages
3,171
Reaction score
245
Points
43
ayat al-An'am itu turun diMekah sekaligus, tidak menentu, pada malam hari dimana turun bersamanya tujuh puluh ribu (70,000) malaikat denmgan iringan tasbih, tahmid dan tamjid, hampir-hampir bumi bergoncang kerananya maka Nabi Muhammad s.a.w. cepat-cepat sujud dengan membaca yang bermaksud:

"Barangsiapa membaca surat al-An'am maka tujuh puluh ribu malaikat memohon ampun kepadanya pada malam dan siang harinya."

Juga sabda Baginda s.a.w.

"Barangsiapa membaca tiga ayat permulaan surat Al;An'am sampai hafal "taksibunna" dipagi hari maka Allah s.w.t. mengarahkan tujuh puluh ribu malaikat untuk menjaganya dan amalnya tertulis terus sampai kiamat, juga turun dari langit ketujuh malaikat dengan besi, sewktu-wktu syaitan hendak mengenakan kepadanya suatu keburukan maka dipukulkannya godam itu, pula antara dia dan syaitan ditegakkan tujuh puluh ribu penghalang, dan kelak sewaktu hari kiamat terjadi. Allah s.w.t. berfirma: "Hai anak Adam, berjalanlah dibawah bayanganKu, makanlah buah-buahan syurgaku, minumlah air telaga Kautsar dan mandilah pada sungai Saisabil, maka kamu sebagai hambaKu dan Aku adalah tuhanmu, tiada bagimu hisab dan siksa."

(Syeikh Zadah, riwayat dari Imam al-Wahidi, didalam al-Wasith)

Ada juga faedah atau khasiat dari Surat Al-An'am ini ialah sebagaimana berikut:



Dapat mengubati penyakit dengan cara membacakan ayat ini kemudian telan ludah kita sendiri seraya dibayangkan meratakan penyakit itu diseluruh anggota yang sakit itu dan seterusnya mengusir atau mengeluarkannya dari tubuh yang sakit.


Untuk menjaga diri agar terhindar dari zalim, sihir dan khianat orang lain. Untuk itu wiridkanlah tiap-tiap hari sesudah sembahyang Maghrib dan sembahyang Subuh. Insyaallah kita akan terpelihara dari sifat tersebut diatas.

http://rockbebeh.blogspot.com/2007/09/fadhilat-surah-al-anam.html

 
Back
Top
Log in Register