• Forum searching still not well functioning . We have already working on it.

Dinar Iraq (Part 2) - Menanti detik

Recommended Brokers


Latest Threads

Pendapat saya tentang pelaburan Dinar Iraq


  • Total voters
    799

horras

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Sep 13, 2009
Messages
5,445
Reaction score
4
Points
38
Previous thread HERE for your reference Dinar Iraq - berita terkini (Part 1)

Thread lama terlalu panjang. Kita sambung di sini. Selamat berforum.

Rujukan Web-web berkenaan Dinar Iraq :

Central Bank Of Iraq
Iraq Current Time

Currency converter
Ciri-ciri ketulenan Dinar Iraq

Web-web berita keadaan semasa di Iraq :
Aknews
Ninanews
Currencynewshound

Aku post semula berita dari thread part 1..Merujuk kepada pertemuan terbaru (Ahad) di antara Maliki dengan pemimpin Kuwait. Beberapa persetujuan terhadap isu membabitkan konflik perdagangan antara Kuwait-Iraq semakin membuahkan perkhabaran yang positif :) , Khabarnya melalui laporan Duta Iraq di Kuwait, Syed Mohammed Hussein Bahr al-Ulum, berkata bahawa Kuwait bersetuju untuk memberi ‘kebebasan dan kemudahan kepada usahawan Iraq untuk masuk ke negaranya. Hal ini adalah sangat besar dan bersejarah buat kedua2 negara yang selama ini tidak terfikir untuk melakukan perkara2 seumpama ini pada masa2 lepas tetapi kini boleh berubah di mana peniaga dan usahawan Iraq boleh “masuk” Kuwait untuk mengembangkan pelaburan dan perniagaan mereka. Rundingan ini terus melenyapkan isu permusuhan antara mereka sebelum ini. Untuk fasa selanjutnya,duta Iraq juga akan berunding sebanyak 50 orang pelabur Kuwait yang berminat untuk melabur di Iraq. Nampaknya secara kesimpulan dari saya bila isu begini timbul, Iraq sudah tidak terikat atau berjuang menyelesaikan isu Chap7. Sebalik mereka sebenarnya sudah menyelesaikan perkara ini. Sebab rundingan pada Ahad (semalam) berkisar kepada susulan selepas Iraq bebas dari Chap7. Mereka sudah ada tarikh sbb itu mereka berbincang mengenai apa harus dilakukan untuk meningkatkan hubungan perdagangan 2 hala mereka. Isu chap7 sudah selesai, Cuma tunggu tarikh (schedule yg dirahsiakan) sahaja .
Seorang sahabat facebook message kepada saya :- “as salam....nak confirm je...ada rumours among otai je...yg BNM dah keluar pekeliling tentang..tidak meniktiraf dinar iraq...di malaysia...dan info jugak dtg dari intel BNM.....betul ke?...tq”
So jawapan saya :) ,

Memang benarpun, jika matawang Iraq diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia sekarang, silap haribulan… Bank Negara Malaysia akan di “gam“ oleh IMF dan UN di atas melanggari undang2 antarabangsa. Ia juga turut berlaku ke atas matawang Kyatt Myanmar yang telah diberikan pekeliling oleh IMF dan UN ke seluruh bank central di dunia untuk membekukan note itu ke atas perdagangan antarabangsa buat sementara waktu. Pada saya, BNM tidak layak untuk memberi apa2 status tentang dinar Iraq..sebab wang kertas ini diperakui sah digunakan di Iraq sekarang nie... cuma buat masa ini wang ini tdk boleh didagangkan ke peringkat antarabangsa kerana masih “terikat” dengan Sekatan perdagangan antarabangsa di bawah Chapter 7. Saya harap pemegang dinar Iraq faham akan situasi ini.. Saya akan merasa hairan jika Bank Negara mengiktirafnya. Ia sama seperti melanggari garis panduan antarabangsa. Maksud iktiraf ialah memperakui kewujudan akan matawang ini dan semestinya ada akta dan isu2 mengenai urusan membabitkan dinar Iraq. Cuma buat masa ini, bukan sahaja BNM malah mana central bank di mana2 negara termasuklah di US sana tdk mengiktirafkan matawang dinar Iraq…harap maklum…
Hahaha.. Hang ni pits bru cite mcm ni da kalut.. Lek2.. Dont worry ler.. Penarikan berlaku serentak..

P/s : lek2 brother2 sume.. Sabo2 k jgn cepat gelabah.. Tenang2 jer. Semua note terlibat. Penarikan semua note shingga 2013. Skrg ni pon CBI tengah tarik note2 besar dlm market iraq.. CBI nk kurangkn bebanan bila RV nanti.. Yg kat kita nie dia xdpt nak tarik.. bila RV pon dia xleh nk tarik sbb BNM akn pegang IQD kita.. CBI akn tarik semua sbb nk gntikan OLD FAMILY NOTE --> NEW FAMILY NOTE.. CBI tarik serentak sehingga 2013..

Kalo tarik note25K dulu apa jadi kat market?.. Note kecik nak masuk dgn nilai terbaru tapi dlm masa sama note besar masih dlm nilai 3zero.. Huru hara market..

So CBI akan umum rate baru utk semua note.. Termasuk dgn note besar sekali. Gune 1 rate shj.. Kat sini bila RV baru nilai diseragamkan..

RV TETAP RV..:)cgrock:)cgrock:)paid:)paid

yg ni boleh diterima x bos?



Uploaded with ImageShack.us
 
Last edited:
Sponsored Post

macfee

Fun Poster
Joined
Jun 8, 2006
Messages
445
Reaction score
0
Points
0
Kalo banyak juta2 iqd rate mcm ni mmg ler ok..:p

still jutawan RM lagi..:">

Kalo ada 100k iqd (ikut kemampuan) jd kempunan nk jutawan:p

Harap2 rate lagi tinggi ler:)cgrock
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
14,697
Reaction score
998
Points
0
Location
Sg.Petani Kedah
alah bro.. better la drpd takdak langsung.. at least lepas la nak bayar apa2 ke.. nak angkat keta sebijik lagi ke.. nak tambah sorang lagi bini ke.

tak gitu?? .. :))
 

fhans23

Active Member
Joined
Feb 18, 2008
Messages
2,470
Reaction score
0
Points
0
mcm aku ada skeping dua je ni takde jd jotawang la dgn mcm tu...
tapi takpe aku ttp besyukur..
bole setel2 hutang alhamdulillah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register