Investor Chat Adakah Industri Pelancangon Malaysia Akan Bertkembang Semula Mulai 2021?

CG Sponsors




MrLan

Junior Member
Joined
Nov 3, 2020
Messages
65
Reaction score
7
Points
11
Assalammualaikum semua.

Thread ini bagi membincangkan isu-isu dan keadaan ekonomi industri pelancongan di Malaysia. Persoalannya:
1. Dimana hala tuju industri pelancongan negara?
2. Adakah negara bersedia dengan "trend" pelancung akan datang?
3. Mampukah pelancong tempatan menampung industri pelancongan di Malaysia?
4. Jenis pelancongan masa depan apakah yang pelancung kehendaki?
5. Bagaimana pengusaha pelancongan yang baru mampu bersaing dengan pengusaha pelancong sedia ada?

Harap semua dapat berikan komen yang baik utk kita sama-sama halusi.

Sekian.
 
Sponsored Post

g-man

Active+ Member
Joined
Jan 16, 2011
Messages
4,787
Reaction score
642
Points
81
Wsalam..setakat ni masih lg pelancong tempatan, tempat pelancongan penuh dgn org mngkin sbb dah lama PKP, manusia nk release,duit morotarium pun ade..jd mereka keluar melancong, bila PKPB berlaku, dh kurg pelancong..industri jd merosot tmbh² takde morotarium automatik.

Pd aku,industri ni boleh merosot tahun dpn klo covid tak setel.
 

pemain

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
2,583
Reaction score
384
Points
51
Assalammualaikum semua.

Thread ini bagi membincangkan isu-isu dan keadaan ekonomi industri pelancongan di Malaysia. Persoalannya:
1. Dimana hala tuju industri pelancongan negara?
2. Adakah negara bersedia dengan "trend" pelancung akan datang?
3. Mampukah pelancong tempatan menampung industri pelancongan di Malaysia?
4. Jenis pelancongan masa depan apakah yang pelancung kehendaki?
5. Bagaimana pengusaha pelancongan yang baru mampu bersaing dengan pengusaha pelancong sedia ada?

Harap semua dapat berikan komen yang baik utk kita sama-sama halusi.

Sekian.
awak sedang buat tesis ka?
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,895
Reaction score
690
Points
121
Konpom merosot.

At least 2022 baru ada nampak pemulihan.
 

MrLan

Junior Member
Joined
Nov 3, 2020
Messages
65
Reaction score
7
Points
11
Konpom merosot.

At least 2022 baru ada nampak pemulihan.
Ye ke? Sektor pelancong dlm negara masih kuat..then by tahun depan or awal 2022 borders dah buka semula sbb by 2021 hingga 2022 dah tentu caccine covid dimula pakai kan?
 

MrLan

Junior Member
Joined
Nov 3, 2020
Messages
65
Reaction score
7
Points
11
Wsalam..setakat ni masih lg pelancong tempatan, tempat pelancongan penuh dgn org mngkin sbb dah lama PKP, manusia nk release,duit morotarium pun ade..jd mereka keluar melancong, bila PKPB berlaku, dh kurg pelancong..industri jd merosot tmbh² takde morotarium automatik.

Pd aku,industri ni boleh merosot tahun dpn klo covid tak setel.
Yes setuju tapi harapan cerah skrg sbb Pizer Germany dah ada vaccine yg diuji 90% sukses, dgn vaccine dari China lagi, nampak industri pelancungan kita utk 2021 dan 2022 masih tertakluk kepada pelancong dlm negara.
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,895
Reaction score
690
Points
121
Ye ke? Sektor pelancong dlm negara masih kuat..then by tahun depan or awal 2022 borders dah buka semula sbb by 2021 hingga 2022 dah tentu caccine covid dimula pakai kan?
nak melancong apanya, ramai org Malaysia dah takde duit.

takkan nak suruh diorg melancong guna duit kwsp rm500 sebulan tu pula?

skrg ni keperluan lagi penting dari kemahuan.

kalau pun ada yg naik kapal terbang, sebab nak balik kampung atau urusan kerja je.

maksud saya, yang terjejas teruk ni sektor perhotelan, villa, homestay, bot, taman tema, kraftangan.
 

MrLan

Junior Member
Joined
Nov 3, 2020
Messages
65
Reaction score
7
Points
11
nak melancong apanya, ramai org Malaysia dah takde duit.

takkan nak suruh diorg melancong guna duit kwsp rm500 sebulan tu pula?

skrg ni keperluan lagi penting dari kemahuan.

kalau pun ada yg naik kapal terbang, sebab nak balik kampung atau urusan kerja je.

maksud saya, yang terjejas teruk ni sektor perhotelan, villa, homestay, bot, taman tema, kraftangan.
Sekarang ni mmg ler...1-2 tahun lagi? Lepas PKP kali pertama, berduyun org gi melancong, tu baru kena 3 bulan lock down. Bayangkan apa org nak buat tahun depan...hehehe
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,895
Reaction score
690
Points
121
Sekarang ni mmg ler...1-2 tahun lagi? Lepas PKP kali pertama, berduyun org gi melancong, tu baru kena 3 bulan lock down. Bayangkan apa org nak buat tahun depan...hehehe
aku x follow sgt berita selepas PKP tu. bak datang statistik cakap ramai org pegi melancong diantara bulan Jun - September.

org Malaysia dah takde duit la bang. diorg pikir cmana nak survive je ni.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register