Dari Otai kepada Newbie

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.18625
USD / JPY
104.705
GBP / USD
1.30455
USD / CHF
0.90414
USD / CAD
1.31322
EUR / JPY
124.206
AUD / USD
0.71389

CG Sponsors




abuweng

Freshie
Joined
Dec 27, 2008
Messages
31
Reaction score
4
Points
11
Assalamualaikun & Salam 1 Malaysia...

Aku bukanlah seorang jaguh dalam bertrading.. Namun bertahun pengalaman mengadap pasaran dan mencari
stategy tanpa jemu.. Membuatkan hati kecil aku terpanggil untuk membuka thread baru ini untuk mengajak
para Otai Online Trading terutamanya yang paling popular dikala ini Forex Trading, dapat kongsikan
pengalaman dan pengetahuan anda kepada newbie.. Tak kirala biarpon ia berunsur perniagaan atau disebut
kormersial untuk web, blog, system trading atau aper-aper jerla.. Asalkan ia menjadi panduan mudah
bagi para newbie ini tadi mencari indentiti dalam Forex Trading secara sistematik..
Untuk membantu mereka menjadi trader yang akan scalping, intraday ataupun swing dengan target munasabah.

Kerana kita sesama tahu.. Hasil yang akan kita perolehi seandainya pencarian yang tiada fokus oleh
pendatang baru.. Seperti mana yang telah kita lalui pada tahun-tahun yang lalu..

Di dunia internet yang serba terdedah ini.. kita sering terdedah kepada propaganda yang menggambarkan
betapa mudahnya bertrading.. tanpa menekankan elemen risiko yang memudaratkan...

contoh macam kat bawah:

http://www.mail-archive.com/desa-cem.../msg00314.html
http://forexexcel.com/testimoni/
http://www.forextrik.com/harun/
http://berjayaforex.com/testimonial
http://www.panduan-asas-forex.com/index.html/
http://www.gapprofit.com/testimoni-forex.ag.php
http://www.kuasaforex.com/testimoni.htm
http://www.seminarfx.afcobiz.com/testimonial.html

Dah la yer.. Bebanyak pon sama jer jer gayanya.. Mana ada yang berani cakap: "Inilah sebahagian murid
kami yang ok, yang lain tak tahu la bangkrup kot"..:">

Pada tuan punya web kat atas aku mohon jutaan maaf.. Aku petik secara rambang sahajer, nak lagi best
yang selalu keluar kat paper The Star.. Baiiik punya ayat.. Memang membunuh... Hallo kawan.. Kalau
kita boleh baik punya trading.. Jangankan mau bikin kelas nak jual barang pon malas.. Apa taknya..
ada USD100 tak sampai setahun confirm juatawan.. Ok.. aku minta maaf sekali lagi.. Mungkin ngko orang bikin duit..
Tapi bila orang baca apa yang ngko orang exposekan.. Itu boleh bikin orang hilang duit.. Lu pikir la sendiri..
Ada berani kalo.. link awak punya student ngan http://mt4stats.com/ , amacam ada beranih.. See.. kalau tak
ada yang berani shut cabaran aku.. Wahai para newbie semua.. LU PIKIR LA SENDIRI.. Tapi seandainya anda berani
menyahut cabaran saya.. Yes.. memang andalah yang patut diberikan perhatian..

macam bro kita seorang nih.. http://waktong.mt4stats.com/
Aku jumpa dia kat satu forum.. Ayat dia biasa ajer.. tapi dia berani expose dia punya trading history..
Ini macam baru ok... Kalo setakat screen shoot performance 1 minngu.. aku pun ada koleksi hebat..:p

Kalau ada yang marah.. Marahlah aku tak kisah.. Cuma pikirkanla.. Berapa juta lagi RM saudara mara kita
yang bakal terbang melayang kerana memandang mudah dunia Online Trading dan kesudahannya hanya beberapa
kerat ajer yang terus berjuang seperti kita.. Yang lain menyerah kalah dalam rugi yang memeritkan..
Pada aku kerugian adalah normal dalam bidang perniagaan.. Cuma janganlah ia kedengaran PELIK oleh mereka
yang tidak bertrading.

Jadi akhir kata,
Pada anda yang bergelar Otai.. Newbie mengalukan bantuan anda.. Bersamalah kita membantu para newbie..
menongkah arus pasaran yang gila ini.. InsyaAllah saya pun akan memulakan misi ini awal tahun depan bila bahan rujukan sudah siap sedia... Pada Pihak Admin pula.. Tolonglah lepaskan thread saya.. Saya hanya
ingin menghimpun ketelusan..:D
Wasalam...
 
Last edited:
Sponsored Post

S.Y.E.D

Banned
Joined
Jun 6, 2008
Messages
18,685
Reaction score
588
Points
161
Assalamualaikun & Salam 1 Malaysia...

Aku bukanlah seorang jaguh dalam bertrading.. Namun bertahun pengalaman mengadap pasaran dan mencari
stategy tanpa jemu.. Membuatkan hati kecil aku terpanggil untuk membuka thread baru ini untuk mengajak
para Otai Online Trading terutamanya yang paling popular dikala ini Forex Trading, dapat kongsikan
pengalaman dan pengetahuan anda kepada newbie.. Tak kirala biarpon ia berunsur perniagaan atau disebut
kormersial untuk web, blog, system trading atau aper-aper jerla.. Asalkan ia menjadi panduan mudah
bagi para newbie ini tadi mencari indentiti dalam Forex Trading secara sistematik..
Untuk membentu mereka menjadi trader yang akan scalping, intraday ataupun swing dengan target munasabah.

Kerana kita sesama tahu.. Hasil yang akan kita perolehi seandainya pencarian yang tiada fokus oleh
pendatang baru.. Seperti mana yang telah kita lalui pada tahun-tahun yang lalu..

Di dunia internet yang serba terdedah ini.. kita sering terdedah kepada propaganda yang menggambarkan
betapa mudahnya bertrading.. tanpa menekankan elemen risiko yang memudaratkan...

contoh macam kat bawah:

http://www.mail-archive.com/desa-cem.../msg00314.html
http://forexexcel.com/testimoni/
http://www.forextrik.com/harun/
http://berjayaforex.com/testimonial
http://www.panduan-asas-forex.com/index.html/
http://www.gapprofit.com/testimoni-forex.ag.php
http://www.kuasaforex.com/testimoni.htm
http://www.seminarfx.afcobiz.com/testimonial.html

Dah la yer.. Bebanyak pon sama jer jer gayanya.. Mana ada yang berani cakap: "Inilah sebahagian murid
kami yang ok, yang lain tak tahu la bangkrup kot"..

Pada tuan punya web kat atas aku mohon jutaan maaf.. Aku petik secara rambang sahajer, nak lagi best
yang selalu keluar kat paper The Star.. Baiiik punya ayat.. Memang membunuh... Hallo kawan.. Kalau
kita boleh baik punya trading.. Jangankan mau bikin kelas nak jual barang pon malas.. Apa taknya..
ada USD100 tak sampai setahun confirm juatawan.. Ok.. aku minta maaf sekali lagi.. Mungkin ngko orang bikin duit..
Tapi bila orang baca apa yang ngko orang exposekan.. Itu boleh bikin orang hilang duit.. Lu pikir la sendiri..
Ada berani kalo.. link awak punya student ngan http://mt4stats.com/ , amacam ada beranih.. See.. kalau tak
ada yang berani shut cabaran aku.. Wahai para newbie semua.. LU PIKIR LA SENDIRI..

macam bro kita seorang nih.. http://waktong.mt4stats.com/
Aku jumpa dia kat satu forum.. Ayat dia biasa ajer.. tapi dia berani expose dia punya trading history..
Ini macam baru ok... Kalo setakat screen shoot performance 1 minngu.. aku punya lagi hebat..

Kalau ada yang marah.. Marahlah aku tak kisah.. Cuma pikirkanla.. Berapa juta lagi RM saudara mara kita
yang bakal terbang melayang kerana memandang mudah dunia Online Trading dan kesudahannya hanya beberapa
kerat ajer yang terus berjuang seperti kita.. Yang lain menyerah kalah dalam rugi yang memeritkan..
Pada aku kerugian adalah normal dalam bidang perniagaan.. Cuma janganlah ia kedengaran ***** oleh mereka
yang tidak bertrading.

Jadi akhir kata,
Pada anda yang bergelar Otai.. Newbie mengalukan bantuan anda.. Bersamalah kita membantu para newbie
menongkah arus pasaran yang gila ini. Pada Pihak Admin pula.. Tolonglah lepaskan thread saya.. Saya hanya
ingin menghimpun ketelusan..

Wasalam...

sbg pendatang baru dalam dunia trading..saya juga mengalu alukan kemahiran tuan bertrading untuk dikongsikan bersama sama pendatang baru yg lain.. mungkin tuan salah sorang Otai yg dumaksudkan itu.. sya beranggapan YA.. jadi sama2 kita manfaatkan peluang yg ade ni.. thx
 

exllon

Active+ Member
Joined
Dec 27, 2009
Messages
3,178
Reaction score
66
Points
30
Minta tunjuk dari Trader berpengalaman...
 

akulag

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jul 4, 2008
Messages
402
Reaction score
5
Points
15
apa yang dimaksudkan otai tu?

ada yang bpengalaman dgn ilmu forex, tapi tak kaya sgt...sebab dia hanya amik 10-20 pips sehari...dan dia mmg target tu...dia ada masa, so dia nak ajar sebangsa dgn dia utk charge yang sikit ( yang sampai riban2 tu tak tau la kan)

ada yang gah sebab mmg buat usd100 jadik usd meliun2...

jadinya camni la...saya cuma nak tanya satu soklan jer...

coach tiger woods, nicole ann david, misbun sidek...diorang pernah jadi juara dunia ker?

fikir2 kan... :)
 

abuweng

Freshie
Joined
Dec 27, 2008
Messages
31
Reaction score
4
Points
11
kepada akulag,
ayat anda agak mengelirukan.. Jangan buang masa..
Jika anda bertrading sila beri tahu berapa banyak anda dah RUGI..
Kalau untung berapa banyak & mana buktinya..
Kalau anda handal.. Tampilah.. Ramai menanti anda..
Kalau tak trading, anda salah chanel..

Macamnila..
aku bagi contoh.. bebudak baru bagus kalo nak belajor ngan http://atlantisforex.blogspot.com/
Aku tak jumpapon dia lagi.. Cuma hati kecil aku mengeluh.. kenapala aku tak jumpa
blog nih satu ketika dulu..

tips ringkas.
Jangan ghairah nak jadi macam profesional trader, kebanyakkan melalut jer jadinya.
Teknikal itulah, inilah.. kekjap-kejap melingkup jugak.. Cukupla trading sebagai diri kita.. siapa kita.. operator pengeluaran, buruh kasar, posmen tak pon cikgu.. Yang penting untung sudah.. Kalau ada mengenakan sesuatu jumlah pengeras untuk menuntut ilmunya, pada aku itu normal.. Cuma sampai bila kita dengar ada kekawan amik kursus dengan kos riban2.. lain bulan bila jumpa.. kita tanya dia nak cerita pon malas.. #:-S
 
Last edited:

akulag

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jul 4, 2008
Messages
402
Reaction score
5
Points
15
kepada akulag,
ayat anda agak mengelirukan..
part mana yang mengelirukan tu? boleh tau?

Kalau anda handal.. Tampilah.. Ramai menanti anda..
Kalau tak trading, anda salah chanel..
macam belajar silat, bukan utk tunjuk handal atau tidak...tujuannya utk membela diri dan keluarga sahaja...

serupa macam trading, utk apa tunjuk handal, sebab mesti ada yang lagi handal dari kita...bro handal ker bro? :)

Macamnila..
aku bagi contoh.. bebudak baru bagus kalo nak belajor ngan http://atlantisforex.blogspot.com/
Aku tak jumpapon dia lagi.. Cuma hati kecil aku mengeluh.. kenapala aku tak jumpa
blog nih satu ketika dulu..
wah blog bagus ker ni bro? boleh saya menuntut... :)

tips ringkas.
Jangan ghairah nak jadi macam profesional trader, kebanyakkan melalut jer jadinya.
tips ringkas jugak nih rasanya kalau saya boleh bagi...

Having perfect discipline – not perfect strategy – is the key.

Jika tok guru bagi hikmat 8 petala langit pun, tapi malas practice dan main buat jer tak ikut peraturan...rasanya salah guru ker salah sendiri?:">
 

Ran

Active+ Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
4,978
Reaction score
62
Points
40
kakakaa...dah jadi thread debat pulak dahh...hahhaa..kelakar tul..
 

abiraudhah

Fun Poster
Joined
Dec 3, 2009
Messages
106
Reaction score
0
Points
10
bagi saya yg newbi2 nih lah kan... forex/trading market ni memang lah online... tetapi kekadang jadi offline..

yer lah... forex bukan mcam mlm/bis networking yang kena cari orang/bercerita ngan orang baru ada income/popit...

ada mdal g blajar sorang2... kalo mnjadi kaya sorang2.. kalo lingkup kayap sorang2...

sebab tuh kita rasa org yg succes/kaya dgn forex nih tk rame.. sebab kita tk jumpa... de all berjaya/kaya senyap2 jer..

ye lah.. kalo dah success bwat per nk penat2 bwat kelas/cari orang lai kan...

so adat lah yg newbi akan terkena dgn macam2 prob/ kena tipu ker/ lost ker/ pay class mahal2 tpi tk menjadi ker.. sebab de all g mencari pun sonyap2... ikut rekmen orang/kawan...

sya nak tngok gak.. ada ker otai2/ yg berjaya nak masuk di sini n merendah diri share kejayaan mereka...
mereka melihat dari jauh jerr/....
dulu mereka pun mcam kita newbi2 mencari2 bukan trus succes...
so now turn kita lah mencari2...
SEBAB TU LAH PELAJARAN DALAM FOREX SYA RASA.. LEARNING FROM MISTAKE...
PRACRTICE MAKE PERFACE...
it is not about cifu/teknik/indi etc... it is about us/trader..

---- mencari2 otai gak nih huhuuhu dah beriban koyak n g classs huhuhuhu-------
 

sureheboh.com

Passed Away
Platinum Member
Joined
Jan 17, 2007
Messages
18,961
Reaction score
308
Points
131
apa yang dimaksudkan otai tu?

ada yang bpengalaman dgn ilmu forex, tapi tak kaya sgt...sebab dia hanya amik 10-20 pips sehari...dan dia mmg target tu...dia ada masa, so dia nak ajar sebangsa dgn dia utk charge yang sikit ( yang sampai riban2 tu tak tau la kan)

ada yang gah sebab mmg buat usd100 jadik usd meliun2...

jadinya camni la...saya cuma nak tanya satu soklan jer...

coach tiger woods, nicole ann david, misbun sidek...diorang pernah jadi juara dunia ker?

fikir2 kan... :)
Hahaha jawapan paling bernilai yang pernah aku jumpa kat cg ni.. :D
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
aku baru start memorex pg nie...aku start ngan demo acc kat marketiva pastu aku rase platfom nie cam x friendly aku gne insta (demo acc)...

aku baru start blajar forex kat babypips ngan kat cg jumaat lepas..

pastu aku tak tau result aku nie bagus ke x..

korang tolong komen skit..

p/s: aku main acc demo pastu demo 5k..pastu aku main tkan2 sajer2 bg wet depo tu kurang..then aku start trade...ok ker result aku nie? nie result aku trade kurang 1 jam




kalau gamba x kuar nie link dia.. http://img19.imageshack.us/i/instademotest.png/
 
Sponsored Post
Top
Log in Register