CG Bicycle Club

CG Sponsors




Apa Jenis Basikal Anda Sekarang?

  • Touring Bike (Travel)

    Votes: 0 0.0%
  • Hybrid Bike/Fitness Bike (Recovery @ Transport)

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    11
  • This poll will close: .

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
اَلسَلامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اَللهِ وَبَرَكاتُهُ

Buat warga CG yang dihormati semua.

Thread ini kita sama kongsi maklumat tentang BASIKAL

Kategori basikal apa? Dari basikal sarip dol sampai basikal trek 13Juta Jijoe boleh dikongsikan disini.


Terima kasih kepada internexus!

Kami akan kongsikan 8 kebaikan bersenam secara berbasikal.


1. Meningkatkan Kesihatan Mental
Kajian oleh YMCA menunjukkan bahawa orang yang mempunyai gaya hidup aktif secara fizikal, mempunyai skor kesejahteraan 32% lebih tinggi berbanding individu yang tidak aktif.


2. Berbasikal Membantu Mengurangkan Berat Badan
Secara ringkas, jika ingin menurunkan berat badan, ‘Kalori yang dibakar semestinya lebih dari kalori yang masuk’. Jadi, anda perlu membakar lebih banyak kalori daripada yang anda makan untuk mengurangkan berat badan. Berbasikal membakar kalori antara 400 sehingga 1000 dalam satu jam, bergantung kepada intensiti dan berat pengayuh.



3. Berbasikal Membina Otot
Unsur rintangan berbasikal bermaksud bahawa ia tidak hanya membakar lemak, ia juga membina otot – terutamanya di sekitar glutes, hamstrings, quads, dan betis. Otot lebih kurus daripada lemak, dan orang yang mempunyai peratusan lebih tinggi otot membakar lebih banyak kalori walaupun tidak aktif.

Akan tetapi, quads anda tidak akan seperti pelari trek melainkan anda melabur masa yang serius di membuat senaman squat. Yang pasti, tone otat anda akan lebih menarik.




4. Dapat Breakfast 2 Kali.
Jika anda ingin berbasikal ke tempat kerja, anda boleh mendapatkan makanan ringan sebagai sebahagian makanan harian anda.

Perjalan ke tempat kerja memakan masa setengah jam, kalori yang mampu dibakar adalah sekitar 200 – 500 kalori, dengan ini anda dapat menikmati breakfast buat kali kedua. Jadi kebaikan bersenam bukan sahaja menjaga kesihatan malah memboleh kita makan dengan lebih banyak.




5. Kesihatan Paru – Paru Yang Lebih Baik
Ini sedikit pelik, akan tetapi kajian menunjukkan bahawa orang yang bersenam secara basikal kurang menghirup asap luar berbanding orang yang menaiki kereta.

Satu kajian oleh Kempen Udara Sihat, Kings College London, dan Majlis Camden, menyaksikan pengesan pencemaran udara dipasang pada pemandu, pengguna bas, pejalan kaki dan pelumba menggunakan laluan sibuk melalui pusat London.




6. Mengurangkan Sakit Jantung Dan Risiko Kanser
Berbasikal meningkatkan kadar degupan jantung anda dan mengalirkan darah dengan baik ke seluruh tubuh anda. Berbasikal juga membakar kalori, ini mengurangkan risiko peningkatan berat badan. Oleh kerana itu, ia adalah antara pilihan bentuk latihan yang dicadangkan oleh NHS sebagai cara yang sihat untuk mengurangkan risiko anda mengalami penyakit utama seperti penyakit jantung dan kanser.

Dr. Jason Gill dari Institut Kardiovaskular dan Sains Perubatan mengatakan: “Berbasikal ke tempat kerja dikaitkan dengan risiko yang jauh lebih rendah untuk mengalami kesihatan yang buruk.”




7. Berbasikal Mempunyai Impak Rendah
Kebanyakan dari kita dapat membincangkan apabila kita bercakap tentang manfaat berbasikal adalah berkaitan latihan. Menganggap mungkin lebih mudah hanya untuk berlari?
Berlari mendapat impak dari berat badan – dan oleh itu kadar kecederaan lebih tinggi. Berbasikal, sebaliknya.

Apabila para saintis membandingkan kumpulan latihan – pelari jarak jauh dan penunggang basikal, mereka mendapati pelari mengalami 133-144 peratus lebih kerosakan otot, 256 peratus lebih, keradangan dan DOMS 87 peratus lebih tinggi.




8. Berbasikal Menjimatkan Masa

Bandingkan ketiga pengalaman ini:

1. Masuk ke dalam kereta, duduk di lalu lintas, beratur untuk masuk ke tempat letak kereta, parking kereta, membayar, tiba

2. Berjalan ke perhentian bas, tunggu bas, mengadu tentang bas yang terlambat, dapatkan bas (membayar), memberhentikan anda setengah batu dari rumah anda.


3. Dapatkan basikal, trafik lalu lintas, kunci basikal, tiba
Perjalanan jarak dekat menjadi penyumbang besar kepada ke tahap pencemaran global. Manakala dengan berbasikal, anda akan menjimatkan petrol atau wang tunai di pengangkutan awam, serta masa



TIPS MEMILIH BASIKAL UNTUK ANDA! ( Thanks
We Are Cyclist. )

bicyclemalaysia-carigold-tips-memilih-basikal-img1.png
bicyclemalaysia-carigold-tips-memilih-basikal-img2.png
bicyclemalaysia-carigold-tips-memilih-basikal-img3.png
bicyclemalaysia-carigold-tips-memilih-basikal-img4.png
bicyclemalaysia-carigold-tips-memilih-basikal-img5.png


Selamat memilih basikal anda ya gaiisss!!!!
 
Last edited:
Sponsored Post

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
Alhamdulillah. Catatan masa of tour of Kampung Sekapur Sirih Road UCI hari ini...

Photo finish menunjukan saya sekadar berada dalam kelompok peloton sahaja hari ini....

Catatan masa rasmi hari ini sekadar...


Mrdisc-kayuh1.jpeg



Jarak time trial hari ini pula adalah...


Mrdisc-kayuh2.jpeg



Hari ini banyak lalu laluan landai...sesuai untuk pakar pecut...

Kita pakar perut jek nak sprint di zon pecut mcm mana kan...:D


Mrdisc-kayuh3.jpeg



Cuma saya harus berbangga dengan pencapaian zon pecut saya...

Top speed laluan landai antara kampung pak mustar dengan kampung pak belalang capai 27.1 km/j

Memang target ke arah situ...cuma nak capai 30 km/j dan konsisten dalam kelompok peloton dalam kelajuan itu...:D



Mrdisc-kayuh4.jpeg



Kadar pembakaran kalori termasuk menghirup udara oksigen segar walaupon ada laluan landai yang dicemari dengan toksik dioksida tetapi boleh tahan juga kadar hari ini - 95


Sekian sahaja lintas langsung tour of kampung sekapur sirih road.. Kembali ke bilik berita bersama abu bakar atan...

p/s: Harap2 nanti ada slot bersama hasnida hanim ahmad kamil TV3 laa yer....:ROFLMAO:
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
cg-bicycle-club-img1.png


Kenkawan ini basikal jenis apa nie?
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
Welcome to basikal club.

Ada info2 menarik tentang basikal ?

Jom kekongsi disini...(y)

Pagi ini rehat time trial. Ptg cuba sambung mengayuh kalo cuaca mengizinkan...🤲
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
Boleh bos.

Selamat berkongsi ilmu tentang basikal...

400 miles a gallon.

A bike ride a day keeps the doctor away.

A helmet on your head will keep you away from a hospital bed!

Better late than dead on time.

Bicycling is better for your body, mind, wallet and world.

Bicyclists make better lovers!

Bike is for two not for too many.

Bikes ARE traffic.

Burn Carbohydrates, Not Hydrocarbons.
boleh lepak sini lepas ni
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
Mengenai jenis-jenis basikal : ( Maaf dalam bahas inggeris )

jenis-jenis-basikal-img1.png


jenis-jenis-basikal-img2.png


jenis-jenis-basikal-img3.png
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
cascadebicycle-carigold-img1.png


Risau anak naik basikal jatuh? InshaALLAH bermula dengan doa naik kenderaan semua akan dipermudahkan...ameen


Terima kasih akuislam!

Bacaan Doa Naik Kenderaan


سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ

Subhana-alladhi sakh-khara la-na hadha wa ma kunna la-hu muqrinin. Wa inna ila Rabbi-na la munqalibuun.


Maksudnya:

Segala puji bagi Allah, Maha suci tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami,sedang kami sebelum ini tidak terdaya menguasainya.
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
cascadebicycle-carigold-img2.png


Dapat family trip seperti ini sesuatu yang menggembirakan.....tinggalkan lamborghini @ harley davidson anda....

Kita tour sebegini..amacam? :LOL:
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,048
Reaction score
198
Points
38
bicycleworldmalaysia-carigold-img3.png


Memandangkan hari ini hari abah2 waliq2 ayah2 bapa2 father2 dan lain2 term....hari kita sedunia...

Takkkan mekap y15 jer bos...dah kilat sportrim aloy japan tue bos.....

Takde salah besday kita hari ini angkat basikal utk anak2 bos...mereka gembira anda pasti lebih gembira!

Pips2 candelstick tak kemana bos kalo ngadap depan chart jekkk...

Jangan dah margin call baru nak mengayuh bos...depa budak2 tak salah sebab margin tue....:D

Itu anak punya nyawa xboleh beli punya...nanti bila dah beso degil semacam jgn disalahkan org lain.....:p
 
Sponsored Post
Top
Log in Register