BTC USD 76,160.4 Gold USD 4,341.92
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cerita seram di gereja lama dan perkahwinan misteri

PenglipurLara

Fun Poster
Messages
681
Joined
Jan 14, 2025
Messages
681
Reaction score
29
Points
30
Kisah Seram Saya: Gereja Berhantu dan Sebuah Perkahwinan

Di sebuah pekan yang tersenarai dalam Daftar Sejarah Kebangsaan, terdapat sebuah gereja yang penuh sejarah. Didirikan seawal akhir 1800-an, gereja kayu ini luar biasa kerana masih dalam keadaan asal, meskipun cuaca masin boleh merosakkan kayu. Pertama kali saya melangkah masuk, jantung saya berdegup kencang. Sebagai seorang penganut pagan, saya khuatir roh-roh di dalam akan menolak kehadiran saya.

Namun, roh-roh di sana hanya memandang dengan penuh ingin tahu. Pekan ini memang berhantu, tapi gereja ini... lebih ramai daripada yang saya jangka. Saya tak sangka akan ke sana lagi selepas kali pertama, sehingga saudara ipar saya berkahwin di gereja tersebut baru-baru ini. Demi menghormati roh-roh, saya cuba kekal di luar selagi hujan membenarkan. Apabila terpaksa masuk, roh-roh pula menyambut dengan mesra. Mereka duduk bersama kami, cukup sopan, meskipun ada yang mulut terkumat-kamit melihat pakaian pengapit pengantin.

Satu peristiwa sedih memperingati acara ini. Ibu saudara suami saya baru kehilangannya suaminya akibat kanser. Saya tahu dia tidak menyukai saya, tetapi tidak hairan dia hadir untuk menyokong anak saudaranya. Menghairankan lagi, arwah suaminya juga ada, berdiri setia di sisinya.

Selepas majlis, ketika saya mahu keluar, terlihat sosok figura seorang pastor lama di mimbar, memandang tajam tempat paderi baru berdiri. Dia menghampiri saya, tersenyum. "Syukur dia pergi," katanya perlahan, menghidu mamahan rumit manusia yang meminta bayaran. Mengejutkan, dia mempercayai saya... seorang pagan. "Tidak semua di sini menyetujui kehadiranmu, tetapi kau hormatkan tempat ini. Aku melihatmu pertama kali datang, dan kau di sini dialu-alukan, bila-bila kau mahu," ujarnya sebelum menghilang begitu sahaja.

Roh seorang pastor lama meminta bantuan saya untuk membantu sidang rohnya mencari jalan pulang. Tidak pernah saya alami pengalaman begini. Saya berdiri lama, menimbang-nimbang. Boleh jadi saya kembali... mungkin tidak. Apa yang pasti, pekan ini menanti jawapan dari saya.
 
Back
Top
Log in Register