BTC USD 85,941.2 Gold USD 4,333.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cerita dari ruang bawah tanah rumah lama

PenglipurLara

Fun Poster
Messages
681
Joined
Jan 14, 2025
Messages
681
Reaction score
29
Points
30
Beberapa tahun dahulu, saya kembali ke bandar kecil tempat saya dibesarkan dan mula bertanya kepada penduduk tua mengenai rumah lama tempat saya tinggal. Apa yang saya dapati agak meresahkan: ramai keluarga telah berpindah masuk dan keluar, namun kejadian aneh dan tak dapat dijelaskan terus menghantui setiap daripada mereka.

Ada jiran-jiran yang berceritakan tentang lampu yang berkelip padam sendiri walau tiada sesiapa berada di rumah, pintu yang terbuka, dan barang-barang yang seakan-akan berpindah tempat secara misteri. Yang lain pula berbisik tentang pertengkaran yang tercetus secara tiba-tiba, penyakit yang datang mendadak, atau kemalangan yang tak sepatutnya berlaku.

Kisah rumah itu mula terbentuk. Dahulu, satu keluarga muda yang bahagia tinggal di situ—ibu bapa muda dengan dua anak. Namun pada satu hari, bencana menimpa. Kebakaran berlaku di dapur ketika tiada orang di rumah, hampir mencederakan anak-anak, tetapi meninggalkan parut yang mendalam pada rumah tersebut. Sejak itu, malapetaka seolah-olah membayangi setiap keluarga yang tinggal, mengikut dari penyakit, kematian mengejut, kemalangan, dan kejadian-kejadian aneh yang berterusan.

Ia seolah-olah rumah itu menyerap tragedi tersebut dan membawanya ke hadapan, membentuk pengalaman setiap orang yang datang selepasnya. Apabila saya kembali, saya dapat melihat coraknya berulang—keluarga baru berpindah masuk dengan harapan, hanya untuk mengalami nasib malang yang tak dapat dijelaskan, besar dan kecil.

Sehingga kini, memikirkan rumah itu membuatkan perut saya berasa tidak nyaman. Tiada hantu, tiada kuasa ghaib—tetapi beban sejarahnya, penderitaan berulang banyak keluarga, cukup untuk membuatkan sesiapa saja merasa gusar. Ruang bawah tanah yang saya takutkan semasa kecil, dan perkara aneh yang saya saksikan, semuanya adalah sebahagian daripada cerita yang berterusan itu.
 
Back
Top
Log in Register