BTC USD 55,257.0 Gold USD 1,777.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

kapak

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
19,626
Reaction score
265
Points
131
UPDATE

Saya baru siapkan ebook teknik ni

boleh download di sini: https://drive.google.com/file/d/1IzdhkKWwQq1FRdrmqODZJCUPJGDWFCos/view?usp=sharing




Assalamualaikum

Apa itu big round number (BRN) ?
BRN boleh dikatakan sebagai nombor bulat / nombor yang digenapkan atau ‘nombor cantik’. Biasanya dalam gandaan 100

Lihat contoh BRN dalam dalam chart di bawah:
Screen Shot 2020-08-16 at 9.38.30 PM.png

Line merah ialah BRN

lihatlah price sentiasa 'bermain-main' di sekitar BRN

Kenapa saya letakkan BRN sebagai kunci utama?
Kerana BRN dapat membantu saya lebih berdisiplin

PENDING ORDER HANYA DI BRN!!!
PENDING ORDER HANYA DI BRN!!!
PENDING ORDER HANYA DI BRN!!!

Jangan sekali-kali langgar rules tersebut

Semakin ‘bulat’ nombor tersebut semakin kuat support/resistence

Lihat contoh di bawah:
Screen Shot 2020-08-16 at 1.11.10 PM.png

CADJPY H4

Terdapat 4 BRN yang saya tanda di situ
78.00
79.00
80.00
81.00

BRN yang paling power kt situ ialah 80.00 sebab ianya yang paling ‘bulat’



Macamana nak entry?

1- entry di zon SBR / RBS

Contoh:
Screen Shot 2020-08-16 at 9.49.42 PM.png

area kuning ialah zon RBS
kebetulan ianya berlaku di garisan BRN (1.0800)
kalau letak buy limit di 1.0800 tu dh profit 150pips dh tu


2- entry di CRS

contoh:
CRS.png

chart di atas menunjukkan berlakunya CRS iaitu bearish engulfing. Kebetulan berlaku di garisan BRN.
Best to sell!


3- entry di chart pattern

contoh:
hns.png

chart di atas menunjukkan berlakunya pattern head and shoulder. kebetulan right shoulder berlaku di garisan BRN.
Best to sell!



4- entri di trend line

contoh:
trendline.png

chart di atas menunjukkan price menuju ke upper trendline dan kebetulan terdapat garisan BRN di situ.
Best to sell!
tapi dlm chart tu tak sampai lagi ke BRN.. dlm 2pips lagi nk kena.. xpe la xde rezeki :D



Nk TP di mana?
Boleh setkan TP 50 pips

Atau

TP di next BRN (100pips)

Atau

TP di next SnR


Nk SL kt mana?
Boleh setkan SL 30 pips
Yg paling penting TP mestilah lebih besar dari SL.
Sebaik-baiknya 2:1


Timeframe H4 dan daily sahaja


ingat rules penting
PENDING ORDER HANYA DI BRN!!!
 
Last edited:
Sponsored Post

kapak

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
19,626
Reaction score
265
Points
131
analisis untuk esok

pair: CADJPY

DAILY
Screen Shot 2020-08-16 at 10.11.09 PM.png


jika dilihat pada daily, price dh breakout trendline. petanda nak naik lagi. so, kita akan tunggu signal buy




H4
Screen Shot 2020-08-16 at 10.14.29 PM.png

Timeframe H4 pula, price sedang retrace dan menuju ke BRN 80.00
tambahan pula terdapat zon RBS di situ

boleh letak PO buy limit 80.00
TP 50 pips. atau 100 pips pun boleh insyaallah
SL 30 pips
 

kapak

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
19,626
Reaction score
265
Points
131
GBPJPY
Screen Shot 2020-08-16 at 10.23.49 PM.png


Buy limit 139.00
TP 100pips
SL 30 pips
 

kapak

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
19,626
Reaction score
265
Points
131
AUDNZD
19 Ogos 2020
Screen Shot 2020-08-19 at 9.40.26 AM.png

Terdapat CRS pada TF Daily
petanda harga mungkin akan buat reversal

Boleh buat pending order
sell limit 1.1000 <-- best BRN
TP 1.0900
SL 1.1053
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-08-18 at 1.47.35 PM.png
    Screen Shot 2020-08-18 at 1.47.35 PM.png
    36.3 KB · Views: 8

asasindino

Active+ Member
Joined
Jun 30, 2011
Messages
4,663
Reaction score
78
Points
30
teknik ni lah yang aku gabungkan dengan TRSR..mantap..x sakit mata nak detect SNR
 

kapak

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
19,626
Reaction score
265
Points
131
analisis untuk esok

pair: CADJPY

DAILY
View attachment 272108

jika dilihat pada daily, price dh breakout trendline. petanda nak naik lagi. so, kita akan tunggu signal buy




H4
View attachment 272109
Timeframe H4 pula, price sedang retrace dan menuju ke BRN 80.00
tambahan pula terdapat zon RBS di situ

boleh letak PO buy limit 80.00
TP 50 pips. atau 100 pips pun boleh insyaallah
SL 30 pips


UPDATE

Screen Shot 2020-08-26 at 9.52.45 AM.png


sikit lagi nak tp 100pips
cun betul setup ni :love:
 

kapak

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
19,626
Reaction score
265
Points
131
AUDCAD
26 Ogos 2020

Screen Shot 2020-08-26 at 8.36.08 PM.png


price sedang menyucuk trendline dan berada di BRN (0.9500)
nampak macam cukup syarat utk sell
tapi agak risk kerana price dh menyucuk 4 kali
biasanya kali keempat dia akan breakout

kalau korang nak sell boleh je. tapi kena letak SL siap2
saya duk tepi je dulu 👀
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.19850
USD / JPY
108.785
GBP / USD
1.38335
USD / CHF
0.92016
USD / CAD
1.25085
EUR / JPY
130.379
AUD / USD
0.77340

CG Sponsors




Top
Log in Register