BTC USD 23,156.3 Gold USD 1,928.04
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bisnes Takoyaki

Orkidhutan

Fun Poster
Messages
223
Joined
Mar 31, 2010
Messages
223
Reaction score
24
Points
15
benda ni fraincais kot.. so mahal la sikit

yang ambil pakej licensee tu memang agak mahal la jugak..sekali stall, dapur n bahan mentah utk permulaan ada yang RM3500, RM5000dan semahal RM8000.

Saya prefer nak buat sendiri boleh jimatkan kos. Beli stall mudah alih n design lawa2, beli dapur dan bahan mentah. Pastu leh start berniaga. Cari lokasi yang cantik mcm sewa tapak kt restoran yang ramai orang makan.
 
Sponsored Post

locos

Active Member
Messages
1,647
Joined
Apr 2, 2008
Messages
1,647
Reaction score
26
Points
30
Ada yang jual seketul RM1, dan ada yang 4 ketul RM 4.50.
Beberapa faktor perlu dikira sebelum meletak harga. Kadar sewa premis dan juga bahan mentah yang digunakan.
Bukan setakat tepung takoyaki je, nk bancuh tepung jika 1 kilo guna telor 10 biji, inti lagi (sotong, udang, ayam, cheese) dan juga topping guna idako sos, mayonise kewpie, seaweed dan bonito flakes. Kos boleh tahan jugak tu..

Kalo dengan bahan mcm tu bleh dikira murah gak..kalo semata2 tepung ngan sotong mcm aku ckp tu bg aku masih mahal.
 

Orkidhutan

Fun Poster
Messages
223
Joined
Mar 31, 2010
Messages
223
Reaction score
24
Points
15
teman dh pekena kt CM
kalau pedas skit baru kawww
topping dia yg macam kertas panjang2 tu rasa ketam lak + mayo perhh layannn


Nanti kita buat pedas sikit takoyaki versi melayu :)
Topping yang macam kertas tu ialah katsuoboshi (bonito flakes/ikan panggang sagat).

Saya suka tengok dia seakan hidup dan menari-nari bila di taburkan di atas tako yang panas.:D
 

Orkidhutan

Fun Poster
Messages
223
Joined
Mar 31, 2010
Messages
223
Reaction score
24
Points
15
kt mane tt nk meniaga ni.....klau kl skrg tgh nak naik...tp kt area kuantan x nmpk lg......sedapnye klau ade kt kuantan

Saya kongsi kedai makan dgn kawan..sy buat benda lain dan kawan ni buat takoyaki. Jadi dari situ saya belajar.
Kawan sy ni ada buat pakej licensee jugak..dia ada hampir 15 stall juga seluruh Malaysia. dia cakap ada 2 org client dia dri Pahang..sales kat sana cukup laju..x menang tangan diaorg order bahan mentah.
 

luminor

Active+ Member
Messages
4,596
Joined
Feb 21, 2012
Messages
4,596
Reaction score
8
Points
25
Saya kongsi kedai makan dgn kawan..sy buat benda lain dan kawan ni buat takoyaki. Jadi dari situ saya belajar.
Kawan sy ni ada buat pakej licensee jugak..dia ada hampir 15 stall juga seluruh Malaysia. dia cakap ada 2 org client dia dri Pahang..sales kat sana cukup laju..x menang tangan diaorg order bahan mentah.

btol bro......try wat kt tmpt point of intrest tp msh kurg lg,,,,yg org tgok pelik.......
rase nk mkn.....
x beli rase besalah.....
sedap....ikikikik....

mcm aku pekene cheese meet ball kt ikea....aku terliur...sbb jrg jmpe...korg maybe slalu la...tp bukan aku.
aku org kampung tiada apa2.....lalala lalalal lalla....:p:p:p
 

Orkidhutan

Fun Poster
Messages
223
Joined
Mar 31, 2010
Messages
223
Reaction score
24
Points
15
btol bro......try wat kt tmpt point of intrest tp msh kurg lg,,,,yg org tgok pelik.......
rase nk mkn.....
x beli rase besalah.....
sedap....ikikikik....

mcm aku pekene cheese meet ball kt ikea....aku terliur...sbb jrg jmpe...korg maybe slalu la...tp bukan aku.
aku org kampung tiada apa2.....lalala lalalal lalla....:p:p:p

kita semua asl dri kampung maaa..

mcm2 produk dok ada la ni..kentang jacket pun ada..sebijik kentang bulat comel pakai baju aluminium foil.

Nak meniaga kena kreatif sikit..bagi nampak kelainan..kalau benda yg sama pun org boring gak.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register