bisnes sewa canopy

CG Sponsors




mummy_hana

Fun Poster
Joined
May 4, 2010
Messages
105
Reaction score
0
Points
10
As salam warga CG...
Sy dn hubby bminat nk buat biz kecil2 myewa canopy..

Sape2 yg ada xprience bole share...
SHARING IS CARING uolssss...

Sape2 yg tahu pmbekal canopy..bole share gak yer..

Tq warga CG yg tsayang...:D:D:D:D
 
Sponsored Post

emasmoden

Super Active Member
Joined
Aug 7, 2007
Messages
7,373
Reaction score
23
Points
65
bagus bisnes ni, tapi pnh keja tak pasang simpan canopy ni.
at least bab tu kena ada pengalaman baru sng nak manage yg lain2.
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,732
Reaction score
1,517
Points
191
arwah bapak mentua aku buat business canopy ni.. daripada zaman khemah petak sampai khemah pesen la ni..

income masuk mmg best.. pak mentua aku beli keta cash.. lori cash.. so time dia meninggal mmg dia takde hutang..

tp sejak dia meninggal.. business khemah tu rasa mcm merosot.. sbb mak mentua aku ambik alih.. so agak terbatas la disebabkan pompuan.

cabaran utama sewa khemah ni ialah pengurusan manusia la.. nak urus budak2 kerja utk pasang dan turun khemah.. masalah logistik spt satu lori muat berapa khemah.. dan kadang2 org lari dari bayar duit khemah..

pd pandangan aku la.. ada cara utk selesai masalah2 tu..

1. owner business mmg kena kerap turun site.. tgk tapak yg hendak didirikan khemah.. dan jaga kualiti khemah ( kanvas.. wiring kipas n lampu.. skylope.. dan beberapa benda2 lain )

2. tetapkan gaji as komisen per khemah kepada pekerja.. dan make sure budak2 kerja buat kerja dengan cermat.. sbb kalau kurang cermat kanvas akan terkoyak.. dan tuan kena jahit atau tukar kanvas baru..

3. owner kena tau berapa kapasiti khemah bagi sebuah lori yg ada.. dan pastikan lori dlm keadaan baik.. sbb kadang2 kena pasang khemah kat tempat2 jauh..


tip utk kaya buat khemah..

hantar profile syarikat kepada kompeni2 besar.. sbb kompeni2 besar ni selalu buat event besar2.. dlm profile tu tulis semua projek yg pernah buat dan jenis2 khemah yg ada..

dan paling paling paling paling penting.. business khemah ni kena ada perwatakan komunikasi yg baik dengan pelanggan..
 

An's

Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
1,408
Reaction score
1
Points
25
org sebelah umah ambo pn wt business ni...
 

neocortex

Active Member
Joined
Jun 11, 2012
Messages
2,348
Reaction score
75
Points
40
arwah bapak mentua aku buat business canopy ni.. daripada zaman khemah petak sampai khemah pesen la ni..

income masuk mmg best.. pak mentua aku beli keta cash.. lori cash.. so time dia meninggal mmg dia takde hutang..

tp sejak dia meninggal.. business khemah tu rasa mcm merosot.. sbb mak mentua aku ambik alih.. so agak terbatas la disebabkan pompuan.

cabaran utama sewa khemah ni ialah pengurusan manusia la.. nak urus budak2 kerja utk pasang dan turun khemah.. masalah logistik spt satu lori muat berapa khemah.. dan kadang2 org lari dari bayar duit khemah..

pd pandangan aku la.. ada cara utk selesai masalah2 tu..

1. owner business mmg kena kerap turun site.. tgk tapak yg hendak didirikan khemah.. dan jaga kualiti khemah ( kanvas.. wiring kipas n lampu.. skylope.. dan beberapa benda2 lain )

2. tetapkan gaji as komisen per khemah kepada pekerja.. dan make sure budak2 kerja buat kerja dengan cermat.. sbb kalau kurang cermat kanvas akan terkoyak.. dan tuan kena jahit atau tukar kanvas baru..

3. owner kena tau berapa kapasiti khemah bagi sebuah lori yg ada.. dan pastikan lori dlm keadaan baik.. sbb kadang2 kena pasang khemah kat tempat2 jauh..


tip utk kaya buat khemah..

hantar profile syarikat kepada kompeni2 besar.. sbb kompeni2 besar ni selalu buat event besar2.. dlm profile tu tulis semua projek yg pernah buat dan jenis2 khemah yg ada..

dan paling paling paling paling penting.. business khemah ni kena ada perwatakan komunikasi yg baik dengan pelanggan..

Dirumah saya sekarang ni ada 80 set kanopi 20x20, 18x18 ada 30 set, 3 half moon, meja 200 dengan kerusi 5000 biji.
*Orang punya, kawasan rumah dia sewa untuk store.
Benda yang dihighlight merah tu memang benar. :)
 

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
As salam warga CG...
Sy dn hubby bminat nk buat biz kecil2 myewa canopy..

Sape2 yg ada xprience bole share...
SHARING IS CARING uolssss...

Sape2 yg tahu pmbekal canopy..bole share gak yer..

Tq warga CG yg tsayang...:D:D:D:D
Good luck mummy
 
Sponsored Post
Top
Log in Register