BTC USD 23,811.6 Gold USD 1,928.23
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bisnes Sempoi / Low Class tapi Lumayan? Jom Senaraikan!

Jackhalid

Super Active Member
gem
Messages
7,345
Paid Membership
Joined
May 24, 2008
Messages
7,345
Reaction score
1,755
Points
151
Salam.

Dalam sibuk2 orang kerja makan gaji, ada beberapa individu yang buat bisnes yang nampak macam lekeh / sempoi / low class tapi pulangannya sangat2 lumayan.

Meh aku bagi 5 contoh kat sini:

1 - TUKANG LAP CERMIN DALAM SHOPPING MALL
Kerja diorang lap cermin kedai2 dlm shopping mall. Gunakan ubat khas, surat khabar utk mengelap dan teknik2 tertentu. 1 kedai dia caj RM5.00. kalau 100 kedai dia lap 1 hari = RM500.00. 30 hari = RM15,000. Fuuhhhh... modal takde la banyak sangat pun

2 - TUKANG HANTAR BARANG PAKAI LORI
Ni aku sembang dgn drebar lori yang hantar perabot carrefour. 1 hari dia hantar dalam 10 tempat (minima). 1 tempat tu carrefour kasi RM40. so, 1 hari = RM400. Sebulan kalau hari2 kerja dapat la RM12,000. Amacam?

3 - MENIAGA PASAR MALAM / GERAI TEPI JALAN
Sapa2 baca buku Chef Li tau kot. Income peniaga pasar malam / gerai2 tepi jalan ni memang lumayan. 1 hari kadang cecah RM500 gak NETT PROFIT. Sewa tapak murah je. So, bayangkan potensi pendapatan bulanan peniaga2 camni? Perghhh....

4 - UPAH MESIN RUMPUT
Biasanya dibuat oleh warga Bangladesh. Time kerja dia duk mesin mesin. Habis kerja tengah lepak2 dia pergi tanya2 kat rumah2 yang ada rumput tu samada nak mesin ke tak. kalau nak, diorang mesin la. keje dalam 10-15minit dapat la RM10-20. kalau 1 hari 5 rumah dia mesin, dah dapat RM50-100 side income. Kumpul2 hujung bulan diorang lagi kaya dari orang Malaysia. hahaha...

5 - UPAH CUCI RUMAH
Bidang ni semakin mendapat tempat sebab warga bekerja ni masa terhad. So diorang upah warga Indonesia utk bersihkan rumah diorang. Caj dalam RM60 utk 3 jam. Kalau 1 hari buat 2 rumah, dah dapat RM120 utk 6 jam punya kerja. Sebulan? Korang kira la sendiri yer. hehehe


Jom sama2 senaraikan kalau2 korang ada idea bisnes lain yang seangkatan dengannya.
Bisnes tersebut mestilah boleh dibuat, halal serta sah di sisi undang-undang.
Kalau boleh, nyatakan sekali potensi pendapatannya yer. Kalau ada anggaran modal lagi best!


Semoga perbincangan ini dapat beri idea segar kepada CG members yang tengah dok pikir nak buat bisnes apa yg modal kecik tapi pulangan lumayan. Sekian... :)cgrock

Up semangat sejuta...

Perkongsian pengalaman adik aku yang sedang tunggu posting guru .. baru abis study di UPSI ..

Tiap hari jual dadih di hadapan sekolah rendah time pelajar sekolah pulang .. sekitar jam 1.15 petang - 2.15 petang ( 1 jam kerja )

sebelah petang pulak tunnggu pelajar sekolah agama balik pukul 5.30 petang hingga 6.00 petang ( 30 minit kerja )

ni cerita income dia :

Modal RM132.30 untuk 600 Cup dadih

1 Cup dia jual RM1.20.00

RM1.20 x 600 cup = RM720.00 /day

Untung kasar

RM720.00 / day

Untung bersih

RM720.00 – RM132.30 ( Bahan mentah ) – RM10.00 ( overhead ) = RM577.70/day


RM577.70 x 20 hari jualan


= RM11,554.00 / month

:)paid:)paid:)paid:)paid:)paid

resepi dadih akan aku kongsi kat sini nanti ... amat senang dan mudah ..



 
Last edited:
Sponsored Post

hafyz1984

Active+ Member
Messages
4,790
Joined
May 26, 2011
Messages
4,790
Reaction score
696
Points
76
Salam.

Dalam sibuk2 orang kerja makan gaji, ada beberapa individu yang buat bisnes yang nampak macam lekeh / sempoi / low class tapi pulangannya sangat2 lumayan.

Meh aku bagi 5 contoh kat sini:

1 - TUKANG LAP CERMIN DALAM SHOPPING MALL
Kerja diorang lap cermin kedai2 dlm shopping mall. Gunakan ubat khas, surat khabar utk mengelap dan teknik2 tertentu. 1 kedai dia caj RM5.00. kalau 100 kedai dia lap 1 hari = RM500.00. 30 hari = RM15,000. Fuuhhhh... modal takde la banyak sangat pun

2 - TUKANG HANTAR BARANG PAKAI LORI
Ni aku sembang dgn drebar lori yang hantar perabot carrefour. 1 hari dia hantar dalam 10 tempat (minima). 1 tempat tu carrefour kasi RM40. so, 1 hari = RM400. Sebulan kalau hari2 kerja dapat la RM12,000. Amacam?

3 - MENIAGA PASAR MALAM / GERAI TEPI JALAN
Sapa2 baca buku Chef Li tau kot. Income peniaga pasar malam / gerai2 tepi jalan ni memang lumayan. 1 hari kadang cecah RM500 gak NETT PROFIT. Sewa tapak murah je. So, bayangkan potensi pendapatan bulanan peniaga2 camni? Perghhh....

4 - UPAH MESIN RUMPUT
Biasanya dibuat oleh warga Bangladesh. Time kerja dia duk mesin mesin. Habis kerja tengah lepak2 dia pergi tanya2 kat rumah2 yang ada rumput tu samada nak mesin ke tak. kalau nak, diorang mesin la. keje dalam 10-15minit dapat la RM10-20. kalau 1 hari 5 rumah dia mesin, dah dapat RM50-100 side income. Kumpul2 hujung bulan diorang lagi kaya dari orang Malaysia. hahaha...

5 - UPAH CUCI RUMAH
Bidang ni semakin mendapat tempat sebab warga bekerja ni masa terhad. So diorang upah warga Indonesia utk bersihkan rumah diorang. Caj dalam RM60 utk 3 jam. Kalau 1 hari buat 2 rumah, dah dapat RM120 utk 6 jam punya kerja. Sebulan? Korang kira la sendiri yer. hehehe


Jom sama2 senaraikan kalau2 korang ada idea bisnes lain yang seangkatan dengannya.
Bisnes tersebut mestilah boleh dibuat, halal serta sah di sisi undang-undang.
Kalau boleh, nyatakan sekali potensi pendapatannya yer. Kalau ada anggaran modal lagi best!


Semoga perbincangan ini dapat beri idea segar kepada CG members yang tengah dok pikir nak buat bisnes apa yg modal kecik tapi pulangan lumayan. Sekian... :)cgrock


Bagi aku sumber mana kau ambik artikel ni...
 

mr reyes

Active+ Member
Messages
3,253
Joined
Nov 13, 2007
Messages
3,253
Reaction score
64
Points
30
Tapi kerja macam ni la yang dipandang rendah.

Aku pernah buat kerja salah satu seperti di atas masa zaman student dulu.

Income ok la, cukup untuk aku sara sebuah kereta masa belajar dulu. Lagi pun, production biasa-biasa je.

La ni, aku dah grad, dah kerja dah... Alhamdulilah. Minat gak nak wat balik keje ni as part time, tapi kekangan masa, jarak dan lokasi aku sekarang membantut segalanya.

Berapa minggu lepas penah chat dengan sorang kawan, dia masih menganggur dan asyik turun naik pejabat mencari keje dan dia ni stay kat Shah Alam.

Aku bagi cadangan, " Why not ko berniaga kat uptown ke... downtown ke, nak modal leh mintak kat bapak ko, dia ok punya"....


dan aku dijawab, " weh, jatuh la standard aku kalau wat keje macam tu"...


hahahahha... aku sengih je la...
 

-Paku-

Active+ Member
Messages
4,548
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2012
Messages
4,548
Reaction score
4
Points
25
Salam.

Dalam sibuk2 orang kerja makan gaji, ada beberapa individu yang buat bisnes yang nampak macam lekeh / sempoi / low class tapi pulangannya sangat2 lumayan.

Meh aku bagi 5 contoh kat sini:

1 - TUKANG LAP CERMIN DALAM SHOPPING MALL
Kerja diorang lap cermin kedai2 dlm shopping mall. Gunakan ubat khas, surat khabar utk mengelap dan teknik2 tertentu. 1 kedai dia caj RM5.00. kalau 100 kedai dia lap 1 hari = RM500.00. 30 hari = RM15,000. Fuuhhhh... modal takde la banyak sangat pun

2 - TUKANG HANTAR BARANG PAKAI LORI
Ni aku sembang dgn drebar lori yang hantar perabot carrefour. 1 hari dia hantar dalam 10 tempat (minima). 1 tempat tu carrefour kasi RM40. so, 1 hari = RM400. Sebulan kalau hari2 kerja dapat la RM12,000. Amacam?

3 - MENIAGA PASAR MALAM / GERAI TEPI JALAN
Sapa2 baca buku Chef Li tau kot. Income peniaga pasar malam / gerai2 tepi jalan ni memang lumayan. 1 hari kadang cecah RM500 gak NETT PROFIT. Sewa tapak murah je. So, bayangkan potensi pendapatan bulanan peniaga2 camni? Perghhh....

4 - UPAH MESIN RUMPUT
Biasanya dibuat oleh warga Bangladesh. Time kerja dia duk mesin mesin. Habis kerja tengah lepak2 dia pergi tanya2 kat rumah2 yang ada rumput tu samada nak mesin ke tak. kalau nak, diorang mesin la. keje dalam 10-15minit dapat la RM10-20. kalau 1 hari 5 rumah dia mesin, dah dapat RM50-100 side income. Kumpul2 hujung bulan diorang lagi kaya dari orang Malaysia. hahaha...

5 - UPAH CUCI RUMAH
Bidang ni semakin mendapat tempat sebab warga bekerja ni masa terhad. So diorang upah warga Indonesia utk bersihkan rumah diorang. Caj dalam RM60 utk 3 jam. Kalau 1 hari buat 2 rumah, dah dapat RM120 utk 6 jam punya kerja. Sebulan? Korang kira la sendiri yer. hehehe


Jom sama2 senaraikan kalau2 korang ada idea bisnes lain yang seangkatan dengannya.
Bisnes tersebut mestilah boleh dibuat, halal serta sah di sisi undang-undang.
Kalau boleh, nyatakan sekali potensi pendapatannya yer. Kalau ada anggaran modal lagi best!


Semoga perbincangan ini dapat beri idea segar kepada CG members yang tengah dok pikir nak buat bisnes apa yg modal kecik tapi pulangan lumayan. Sekian... :)cgrock


hebat,tak terpikir pun aku keje-keje yang senarai diatas ni:)cgrock
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register