BTC USD 34,543.3 Gold USD 1,802.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Betul ke Melayu Malas?

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,940
Reaction score
2,387
Points
151
kebanyakan orang-orang hebat tidak bersetuju dgn statement "MELAYU MALAS"....

kalau ikut pendapat peribadi aku, statement ni tercipta/wujud dan dipercayai oleh ramai org disebabkan banyak faktor sebenarnya........ tapi salah satu faktornya, aku yakin dan percaya statement "MELAYU MALAS" ni dihasilkan oleh orang yg emosional (atau berdendam).....

org yg emosional tu siapa?? kdg2 bukan bangsa lain je ckp, kdg2 bangsa Melayu sendiri bercakap mcm tu....
hanya kerana KAWAN DIA sorang tu yg malas dan menyusahkan dia, akhirnya dia emosional/berdendam dan akhirnya dia pun keluarlah statement "MELAYU MALAS"...
padahal kawan dia sorang tu je yg perangai haram-j, tiba2 dia bersetuju dgn statement MELAYU MALAS....

ini cuma pendapat peribadi aku lah tentang salah satu faktor bagaimana statement tu boleh wujud....


boleh cuba dengar pulak pendapat org2 hebat dlm video di bawah ni tentang faktor-faktor lain bagaimana statement MELAYU MALAS tu boleh terjadi..
- adakah sebab kemiskinan? ...boleh tgk sendiri video di bawah

 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,940
Reaction score
2,387
Points
151
tambahan..

Video #1 ni, harap kerajaan tengok lah video ni..... sebab ada kaitan dengan kerajaan...apa yg patut kerajaan buat.....

.
.

Video #2, yang ni bagus juga tgk....dalam video ni, semuanya berdasarkan fakta.

.
.

Video #3
- berdasarkan apa yg Firdaus Wong cakap, sedikit aku nak tulis apa yg aku faham ,
"Melayu solat lima waktu...subuh, zuhur, asar, maghrib, isyak.... setiap hari... klau non-muslim dengar, mereka akan rasa terseksa... solat lima waktu setiap hari sampai ke akhir hayat itu sudah membuktikan Melayu rajin... tapi mungkin persepsi setiap bangsa tu berbeza.....kalau bangsa A, mungkin dia labelkan seseorang tu rajin apabila seseorang tu kaya raya.....tapi kalau bangsa B, mungkin dia labelkan seseorang tu rajin bukan sbb harta.....tp mungkin sbb apabila dia sentiasa tolong keluarga, tlg org dan sbgnya...."

Please enter a message with more than 10 characters.
 
Last edited:

HangPC2

Active Member
Joined
Nov 19, 2009
Messages
1,674
Reaction score
34
Points
30
Commons Chamber - Volume 420 : Debated On Friday 8 March 1946



Topics :

- Malayan Union
- Malay People
- British Policies In Malaya



Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-01.jpg


Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-02.jpg


Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-03.jpg


Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-04.jpg


Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-05.jpg


Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-06.jpg


Debat-Parlimen-British-pada-8-Mac-1946-Isu-Malayan-Union-07.jpg






Sources : UK Parliament


 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
28,779
Reaction score
2,103
Points
206
Den malas jago mkn n malas senam, adakah den pemalas?
Tapi den rajin bisnes online n rajin layan cg Dan suko mkn!
Adakah den sorang yg rajin?
Ekekeke 😁
 

syahrizam

Active+ Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
3,589
Reaction score
89
Points
40
Aku boleh kata la 90% pekerja dalam F & B dan retail adalah pekerja asing. So, aku setuju dgn kenyataan tu.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #4
Joined
Nov 23, 2012
Messages
29,858
Reaction score
4,082
Points
236
paksa Melayu kerja di syarikat2 swasta, kalau di kerajaan usah duduk goyang kaki di pejabat .. dapat kontrak suruh Melayu buat dan bukan orang asing, jangan kasi Sub, lepas tu kita dapat tafsir Melayu malas atau tidak, Keratapi Tanah Melayu tu buruh India yang buat, tapi diletak nama Melayu .. cuba duduk panas terik buat satu projek 1 bulan :D :p
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,955
Reaction score
472
Points
51
paksa Melayu kerja di syarikat2 swasta, kalau di kerajaan usah duduk goyang kaki di pejabat .. dapat kontrak suruh Melayu buat dan bukan orang asing, jangan kasi Sub, lepas tu kita dapat tafsir Melayu malas atau tidak, Keratapi Tanah Melayu tu buruh India yang buat, tapi diletak nama Melayu .. cuba duduk panas terik buat satu projek 1 bulan :D :p

Sepatutnya letak nama keretapi tanah India ke?
KLCC ramai buruh indon masa tu,
perlu tukar jadi JCC(Jakarta convention center) ?

Kat Klang ni ada geng India malas kerja tapi suka pow duit buruh kontrak buat rumah, adakah kau nak aku ckp semua India malas kerja, asik pow duit org?
Belum campur yg kerja merompak, pecah rumah.

Kau ingat kerja kerajaan tu yg kerja duduk kat kaunter tu je ke?
Guru, askar, polis, bomba tu pun under kerajaan.
Boleh mintak kaum keluarga kau apply kerja tu semua.

Kau kalau tgk 1,2 org dari golongan tu buat hal, jangan nak generalise kan semua pun perangai mcm tu.
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #4
Joined
Nov 23, 2012
Messages
29,858
Reaction score
4,082
Points
236
Sepatutnya letak nama keretapi tanah India ke?
KLCC ramai buruh indon masa tu,
perlu tukar jadi JCC(Jakarta convention center) ?

Kat Klang ni ada geng India malas kerja tapi suka pow duit buruh kontrak buat rumah, adakah kau nak aku ckp semua India malas kerja, asik pow duit org?
Belum campur yg kerja merompak, pecah rumah.

Kau ingat kerja kerajaan tu yg kerja duduk kat kaunter tu je ke?
Guru, askar, polis, bomba tu pun under kerajaan.
Boleh mintak kaum keluarga kau apply kerja tu semua.

Kau kalau tgk 1,2 org dari golongan tu buat hal, jangan nak generalise kan semua pun perangai mcm tu.

kikikikikikiki
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register