Beli barang dari Aliexpress.com

Recommended Brokers


abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,105
Reaction score
33
Points
30
Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...

Saja nak buka thread ni :D:D:D sbb nak tau berapa ramai warga CG yang [email protected] berurusan dengan pembelian dari website yg sy bg tu www.aliexpress.com

Untuk makluman, saya dah membeli barang2 dari situ contoh macam jam, tablet, antenna wifi dan mini projektor.Suma saya jual di FACEBOOK DAN MUDAH.MY. Setakat ni tiada masalah dan menggunakan khidmat EMS ataupn China Post. Kalau EMS mmg amik masa dalam 7-10 hari la.kalu guna China Post...ya allah,memang dekat sebulan baru dpt tu brg.TP YANG BAGUSNYA BARANG TETAP SAMPAI.Yang lain2 punya perkhidmatan belum try lg.[STRIKE]Tp CUBA ELAKKAN GUNA Fedex ataupn DHL sbb biasanya bila brg tu smpi rumah kita kne cas lg utk brg tersebut[/STRIKE]. (Saya dah try guna DHL,kalau brg tu tak lebih hrga RM500,diorg xcas cukai kastam).Diorg ckp cukai kastam dan bla bla bla.tp yg sy pelik guna EMS ngn China Post barang boleh lepas plak.:-?:-?.xde nak bayar cukai lg.

Jadi mari la kita share info sebanyak mungkin maklumat2 di sini supaya kita sama2 blh maju dalam perniagaan kita masing2 :D:D...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Sebelum BELI tu saya akan:

1. sy akan cari sedkit sbyk maklumat syarikat tu smada pernah scam org atau tidak.
2. sy akan pergi research d forum2 lain utk mencari maklmat lagi ttg seller tu.
3. sy akan pilih rating dan feedback yg lebih dari 10org sekurang2nya.kmudian sy akan baca feedback tu page by page utk mencari lg info dan review org ttg seller tu.(JANGAN BACA FEEBACK DI PRODUCT DETAILS.TOLONG BACA FEEDBACK UTK RUANGAN FEEDBACK)
4. sy akan berchatting dgn seller dan btnyakan soalan2 yg berkaitan brg tersebut.
5. baru la sy akan order brg tersebut


BOLEH BAYAR GUNA KAD DEBIT JUGA CONTOH MCM NI:

contoh dia camni haaa..
ceq guna kad bank islam ni je :">



cam ni pun tak pa :D





HATI2 GUNA YANWEN,ADA YG SCAM..ELAKKAN GUNA KURIER NI.TAPI KALU RASA CONFIDENT BRG SMPI XDE MASALAH :D

TT tolong buat ni dalam 1st page... aku ada pengalaman.... klau pakai yanwen postage better jgn deal sbb barang x AKAN smpai...

nk detail pergi website ni

http://track-chinapost.com/?page_id=242/china-post-forum-group1/asia-forum-forum13/yanwen-express-thread4930.4

Ni website postage company yg mne fake ke btul
http://www.trackitonline.ru/?service=postal&ctr=CN

CHECK SYARIKAT DI ALIEXPRESS DAN ALIBABA DI SINI:
www.alireviews.com

Saje nak kongsi :) Untuk yang link first tu , CAN tu location code untuk Guangzhou Baiyun International Airport. Saya pun pernah kena mcm ni jugak. Asyik ulang status sama je. Tp alhamdulillah brg sampai so jgn risau. Barang tu bukan hilang , mungkin tgh delay dekat airport china. Dulu pun igt CAN tu CANADA tp lepas baca dekat forum baru tahu

DISINI CARA NAK LETAK GADGET CURRENCY EXCHANGE DI LAPTOP ANDA



ADD ON UNTUK GOOGLE CHROME BAGI YANG GEMAR BERSHOPPING
ADD ON MOZILLA https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/simple-currency-converter/?src=search
untuk yang gemar shopping, boleh guna extension chrome ni..plugin ini akan terus convert ke rate terkini currency yang kita mahu..senang...terus boleh nampak harga dia...kurang sikit terliur tengok harga..ha3:p

Install dan set dulu extension




Hasilnya ..membuat terliur:D




Nak On/Off



*** Contoh sebelum nak Order



CONTOH NAK OPEN DISPUTE

SEBELUM BELI TGK KALENDAR CUTI NEGERI CHINA NI...TAKUT PROCESSING TIME AKAN MENGALAMI KELEWATAN SEBAB HOLIDAY DAN PROCESSING TIME PN AKAN JADI LAMBAT​


TENGOK PROCESSING TIME


*** Contoh medium pembayaran***Kalau nak menggunakan PAYPAL sila request dgn SELLER :)



*** Antara warga CG yang pernah/sentiasa beli

aku slalu beli dari aliexpress ni..memang bagus..murah..dan selamat...duit kita takkan sampai ke seller selagi kita tak terima barang...setakat ni dah 2 barang aku beli..guna chinapost jer...haha
aku bli pon pakai Paypal atau credit card je. senang. bole bli pukal atau bli satu2. diog nye admin pon mntap.
brg aku beli dekat aliexpress baru smpai...aku beli 3g repeater...order 30/04...smpai 08/05...pakai fedex ie...blm test lg...ingat mau order brg lg dkt aliexpress...murah n berbaloi...
aku beli tinted lampu dekat aliexpress.com. bayo guna paypal. tapi kena kawtim dengan seller dulu, dia accept atau tak. guna China Post, dalam 2-3 minggu baru barang sampai. packing nya kualiti pun cun..

tambahan

pernah gak beli barang dari ebay US, amik masa 2-3 minggu untuk sampai jika free postage. pun guna paypal.
banyak barang dah beli kat aliexpress ni...murah kalau pakai china airmail (dlm 2-3 minggu baru sampai).
kalau barang mahal, aku pakai EMS (tak sampai 2 minggu).

sekarang ni pon ada 2 item belum sampai dah masuk minggu ke-3 ( pakai china airmail).

masa nak order, tengok trader rating dulu. :D
Taukeh pun selalu jugak menggunakkan ali express..tapi taukeh nak ingatkan lah...supayaa berhati2, kadang2 rate feedback bagus pun..barang yang kita dapat kadang2 x original..so seblom beli..better tanye seller dulu or beli sample dahulu( bagi yg ingin beli byklah)
*Sumbangan dari jaih untuk tracking*
http://www.trackitonline.ru/

Sumbangan dari Badzkun..blh check di sini juga postage ape2 kurier pn​

*** CONTOH NAK TRACKING CHINA POST

http://intmail.183.com.cn/icc-itemstatusen.jsp

NI JAM SUKAN SAYA BELI GUNA CHINA POST AMIK MASA 3 MINGGU BARU SMPI



NI TABLET DUAL SIM 3G SAYA BELI DARI ALIEXPRESS GUNA EMS PNYA POSTING SMPI DLM MASA 10 HARI. SELAMAT DAH SY JUAL KEPADA PELANGGAN SY :D



Sampai dah antenna 12dbi dari china...guna China post..amik masa 3minggu lbh baru smpi..kastam pn lepas :D



NI BARANG TERBARU SAMPAI MINI LED AV VGA PROJECTOR GUNA EMS

















PERBINCANGAN YANG MENARIK


Hai korang. Sorry, tapi business transaction baru-baru ni tak jadi sebab harga dia tak padan dengan barang. Untung memang boleh, tapi sedikit dan lambat.

Payment, ada banyak cara tapi paling selamat Escrow dan PayPal. Elakkan Western Union kalau boleh. (Lainlah memang percaya dengan dia. Tapi tak digalakkan.)

Setakat ni, apa yang saya belajar dari AliBaba ialah:

1. Produk sangat murah disana. 1000 Units kadang hanya 0.30 satu jadi = Rm300 je. Campur postage 200-300.(EMS digalakkan. FedEx dan lain kena bayar kastam lebih tak silap)

2. Suppliers, kalau dicontact biasanya sangat baik. MOQ yang ditetapkan kadang-kadang boleh di 'adjust' kan. Tak semestinya, 1000 unit tak boleh turun jadi 500 unit.

3. Expect postage mahal. Lagi berat, lagi mahal. Lagi berat dan banyak,lagi lagilah mahal.

4. Cari Gold Supplier je.

Ini yang saya dapat buat masa sekarang ni. Ni saya plak nak tanya. Ada salah satu user kata nak pergi Ghuanxhou untuk tengok barang. Soalan saya : Kalau kita pergi sana, barang memang lebih murah ke depan2??


Edit : Lagi satu, bila beli barang dari AliBaba, pastikan calculator ada dekat dengan tangan untuk kira keuntungan. Contoh, satu barang harga 1USD + Shipping 3USD = 4USD. Kalau awak jual pada harga 5-7 USD, untung awak hanya 1-3USD (MYR 3-9) Shipping mmg mahal.
Erm.. memang betul suma tu.

Nak kira profit kena amik dari total cost untuk dapatkan barang tu kat tangan iaitu (product cost + shipping cost).
Sebab tu kalau barang-barang kecik go for free shipping option. biar lambat asal dapat margin besar nanti.
Kalau untuk personal use atau barang agak berharga boleh la opt for EMS.. still murah kalau barangnya memang mahal, selagi kiraan profit margin masih memuaskan :)
Avoid DHL at all cost. Walau cepat tapi cas mahal amat + confirm kena tax kat kastam. Tak leh nak meniaga camni. :D


Yang pergi rombongan ke sana tu mungkin boleh dapat murah sebab deal secara offline, direct ngan supplier. Tak mustahil boleh nego lagi kalau pandai.
Kalau kat online marketplace alibaba, aliexpress ni dah melibatkan 3rd party (service provider). Sudah tentu diorang kena bayar certain fees untuk setup store, payment gateway lagi, dan benda-benda yang kita tak tahu yang sedikit sebanyak akan mempengaruhi final product price mereka kat listing.

Yang pasti bila beli 1 piece sahaja barang kat aliexpress memang mahal 10%-20% even dibandingkan dengan china shopping site lain yang under 1 company sahaja. Jadi always go for wholesale.. nak pakai sendiri pun amik satu je dari sedozen, pastu baki kasi jual la.. dah cover cost, dapat pakai free dan silap-silap dapat untung lagi :)paid
Haha, tak ah. Saya jenis suka format pendek.

Kepada yang lain yang berminat, ini panduan untuk AliBaba. Saya lompat terus dalam dunia niaga ni sebab website ni. Diorang free, tak suruh beli apa-apa (setakat ni) dan siap kasi ebook free lagi! Tapi, bahasa Inggeris. Siapa yang rasa nak belajar, dipersilakan.
:)

http://www.startupbros.com/how-you-can-make-big-money-importing-from-china-the-rise-and-fall-of-my-empire/

Ini sambungan. Dua-dua sangat berguna untuk AliBaba dan mereka yang plan nak berniaga.

http://www.startupbros.com/step-by-step-guide-on-how-to-find-a-profitable-product-to-sell/
saya masih mencuba..

1. It needs to be small and light
2. It needs to be a simple item
3. Keep it in the $10-200 range
4. Don’t sell what you buy
5. Don’t go seasonal
ni ikut tips dalam artikel tu

1. brg senang nak pos
2. barang takde jual kat jusco/mydin
3. harga rm30-rm50. biasa pelanggan akan beli 2 atau 3. dalam rm100.

target saya utk buat 100 order sebulan. bulan ni target 40 order.
aku xpernah pkai aliexpress.. mahal... pkai alibaba lagi bagus.. masa mula2 deal pkai paypal...skarag dah dekat setahun deal mula bayar pkai western union.. hubungan dgn supplier dah baik sampai dia pun berani pos barang dulu sebelum bayar...
tak pasti kualiti camna... tengok video ok. nak main games cam tak berapa sesuai.. saya try jual kat mudah rm250. takde org berminat pun..

yang saya MK II+

ni beberapa benda yg saya try jual offline dan online

- jam sport yg mcm gelang. jual offline rm10 satu. lambat habis. saya jual borong kat fb rm40 /10pcs. abis gak dalam 300.

- jam speedometer rpm. harga market rm100. saya jual rm60 je. tak abis pun. nasib baik beli utk test market je.

- motorcross cowling/set lampu depan (trail light). harga pasaran rm300. saya jual rm180. takde org beli.. kos dlm rm110.

- jam getah. yg ni saiz besar nak jual masa puasa hari tu. beli utk test market 20 bijik. cost rm7. jual rm15. abis dah separuh. kat GM jual rm3.90 je borong...

- model motor superbike 36cm. besar gedabak. shipping saja rm50-60. kos jadi dalam rm160. masa ni takde org jual lagi kat sini.. pun tak terjual.. skrg dah ada kat GM, rm135 harga borong.

- keyboard & cover utk tablet 7 inci. try jual kat mudah, tak laku. beli 2 je. 1 pakai sendiri.

- handphone stand. yang ni mcm boleh jual. tapi tak reti nak jual camna. benda murah je.. harga jual dalam rm8.


yang ni yang boleh jual
- mouse beli dalam rm5-6 satu. beli 20 bijik, rosak 1.
- mouse gaming 7 button. harga dalam rm14.
- mouse biasa. kos dalam rm8-9
- mouse wireless bawah rm10.
- cable usb micro. harga tak masuk akal.

dalam aliexpress ni cari yg jual 10-20 bijik. yg jual 1-1 tu kalau byk pun tak murah lagi.. .
terima kasih semua
dah balik dari pos malaysia pmk klia,
dia kata kena cukai 10% (jumlah belian campur pos rm 7xx)
tapi bila argue sebab personal use dilepaskan juga..
cukai tu cukai jualan rupanya, bukan cukai bawa masuk..

lagi satu sejadah dia klasifikasi dalam hscode adalah carpet haha..
jadi masih tertakluk 10% - 20% tax. taktau la hscode mana dia pakai ada bnyk jgk acepta la afta la etc..

kalau kena cukai 10% tadi dah rm78 campur minyak rm 40 dan tol rm 20 tak berbaloi la huhu..
ramai jgk kena tadi ada bawak barang memanah, ada bawak enjin moto kawasaki
EMS mcm poslaju. treking dia akan start dengan EX0000000000CN. depan EX tu express.. (X tu sebarang abjab A-Z). belakang CN tu china.

biasa dalam 4-5 hari sampai... kalau register code dia RX0000000CN. R tu register. makan masa dalam 20-30 hari dapat..
Harga barang + shipping

1. usd100 + usd50 = usd150
2. usd100 + free shipping = usd100 ( harga brg dah murah dorang markup siap2 untuk cover shipping supaya nampak mcm free shipping) > shipping masih kena byr tapi ikut jalan paling lambat)

Skrg ni alibaba dah blh beli mcm di aliexpress..korang chek sni
http://www.alibaba.com/wholesale
 
Last edited:
Sponsored Post

okawa

Fun Poster
Joined
Jul 16, 2008
Messages
453
Reaction score
10
Points
15
Ha, baru berniat nak beri dari aliexpress.com.
Tp takde pengalaman pembelian lagi.
Apa yg saya tgk, alibaba.com kena beli borong, aliexpress.com boleh beli 1 saja.
 

abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,105
Reaction score
33
Points
30
Ha, baru berniat nak beri dari aliexpress.com.
Tp takde pengalaman pembelian lagi.
Apa yg saya tgk, alibaba.com kena beli borong, aliexpress.com boleh beli 1 saja.
Beli aje bro...sy dlu pn cuba2 aje dlu.:)):))pastu beli guna debit card sndiri:D:D

alibaba mmg kne beli borong dan kne hati2 supaya xkne scam.kalu aliexpress cari yg top rating dia pnya kedai.baru la selamat dan tokey tu kne la slalu menjawab persoalan customer.:)cgrock:)cgrock

kalu nk murah dan free post guna china post la.tp brg mmg sebulan baru smpi.EMS laju skit dlm 10ari bkerja.sy bagi tips,kalu kita dah terima order tu,jgn terus tekan 'confirmed order recieved'.sebaikknya kita test dlu smpi la btul2 puas ati,baru klik tu.amik la masa 10ari ke,20ari ke.sbb tempohnya 30ari.kalu xklik tu maknanya barang tu dah smpi kt alamat tu :D:D
Klu brg rosak,kita contact balik tokey kedai tu,minta ganti.kalu xde reply baru bt 'open dispute' dgn menghantar bukti2 ke pada admin aliexpress.
 

balung

Fun Poster
Joined
Jan 3, 2013
Messages
434
Reaction score
2
Points
15
cantikkkk.. aku mmg suke bende nie.. sbb aku baru igt nak borong kat website lagi satu.. taoboa . com


ehhhh...baru perasan.. aliexpress ni die tulis Taobao's Sister Company.. maksudnye sama la yer..

bleh TT bg tau bayaran gune ape? gune maybank bleh? lagi satu charge penghantaran ikut berat ke..? ade minimum order macam alibaba?
 

amuk293

Active+ Member
Joined
Jan 10, 2008
Messages
4,257
Reaction score
66
Points
30
aku slalu beli dari aliexpress ni..memang bagus..murah..dan selamat...duit kita takkan sampai ke seller selagi kita tak terima barang...setakat ni dah 2 barang aku beli..guna chinapost jer...haha
 

abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,105
Reaction score
33
Points
30
good info niii
Ape lg bro..try la :D


cantikkkk.. aku mmg suke bende nie.. sbb aku baru igt nak borong kat website lagi satu.. taoboa . com

ehhhh...baru perasan.. aliexpress ni die tulis Taobao's Sister Company.. maksudnye sama la yer..

bleh TT bg tau bayaran gune ape? gune maybank bleh? lagi satu charge penghantaran ikut berat ke..? ade minimum order macam alibaba?
kalu borong kt aliexpress masih ok lagi la sbb murah skit dari alibaba (alibaba kene beli kuantiti yg besar),cuma yg bagus kt aliexpress suma kedai guna ESCROW.payment akan di releasekn kpd tokey kedai apabila barang dah smpi kepada customer.sbb tu lps ter

tak tau plak taobao tu bro hehehe..yg tau dhgate,aliexpress ngn alibaba

sy biasanya guna debit card,dan kad tu mesti owner pnya,bkn org lain.kalu x akan di refund balik ke bank kad tersebut.dan tempoh refund tu 7-14hari bkerja.kalu maybank debit kad tu kompem la boleh :D

ikut berat tu bro,kecuali kalu pakai China Post,mmg free la.byk mana pn kita amik.tp mmg lama guna china post tu nk smpi ke alamat kita.minimum order bergantung pada kedai.ada guna lot,ada guna 1pc.kalu barang2 kecik mcm jam getah kne amik lot.1 lot ada 10pcs mcm tu :D:D

takde masalah ker setakan ini beli kat situ
Alhamdulillah,xde masalah.yg penting tgk rating kedai dan cuba berchatting ngn tokey kedai tu.kalu bgus,dia jawab segala pertanyaan kita ngn baik :D:D
 

hil.my

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2007
Messages
2,939
Reaction score
155
Points
38
Beli aje bro...sy dlu pn cuba2 aje dlu.:)):))pastu beli guna debit card sndiri:D:D

alibaba mmg kne beli borong dan kne hati2 supaya xkne scam.kalu aliexpress cari yg top rating dia pnya kedai.baru la selamat dan tokey tu kne la slalu menjawab persoalan customer.:)cgrock:)cgrock

kalu nk murah dan free post guna china post la.tp brg mmg sebulan baru smpi.EMS laju skit dlm 10ari bkerja.sy bagi tips,kalu kita dah terima order tu,jgn terus tekan 'confirmed order recieved'.sebaikknya kita test dlu smpi la btul2 puas ati,baru klik tu.amik la masa 10ari ke,20ari ke.sbb tempohnya 30ari.kalu xklik tu maknanya barang tu dah smpi kt alamat tu :D:D
Klu brg rosak,kita contact balik tokey kedai tu,minta ganti.kalu xde reply baru bt 'open dispute' dgn menghantar bukti2 ke pada admin aliexpress.

bagus bro.. boleh buat panduan ni :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register