BTC USD 40,589.3 Gold USD 1,866.37
Time now: Jun 1, 12:00 AM

bateri notebook takleh tahan lama

nokaki

Active Member
Joined
May 26, 2008
Messages
2,159
Reaction score
2
Points
25
jgn over charge-bat rosak
ikut jenis laptop
kalo acer xyah le krm slm je
baru blipun bat ttp lembap:-?
 
Sponsored Post

yazaedar

Active+ Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
2,834
Reaction score
4
Points
25
bateri laptop ni sangat sensitive..
jadi cara penjagaan yang bagus...masa on laptop keluarkan bateri dari notebook 2..untuk mengelakkan dua objek berjalan dlm 2 masa..sebab volt di malaysia 240v jadi kepanasan atau arus elektrik yg mengalir menyebabkan chip bateri cepat kembang..
jadi sekiranya hendak charge bateri,semasa off atau tidak menggunakan laptop,masa e2lah charge bateri..untuk adapternya pula jangkaan masa 3 tahun akan rosak..

notebook acer tak leh rasanya sebab baru tak sat aku cabut,,,power tak dak teruih..... koman betui la acer ni....leh tahan sejam je....dulu 3 jam,,,setahun ddah laptop aku ni...
 

gambate

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Nov 9, 2007
Messages
6,761
Reaction score
101
Points
73
notebook acer tak leh rasanya sebab baru tak sat aku cabut,,,power tak dak teruih..... koman betui la acer ni....leh tahan sejam je....dulu 3 jam,,,setahun ddah laptop aku ni...

toshiba rock :)cgrock:)cgrock
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,690
Reaction score
361
Points
131
bukan masalah bateri cepat kong.... yg korang caj je laptop walaupun dah penuh bateri apa hal :p:p
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
bateri ni bergantung kepada penggunaan kita gak, kalu kita minimize kat power setting mungkin leh tahan lama skit, tapi standar brand hp/compaq dan acer adalah antara 1-2 jam.

nak ngelakkan bateri cepat kong:
1.charging hanya bila lappy tidak digunakan ataupun lian kata dalam off mode.
2.bila guna kt rumah leh gunakan power adapter, klau boleh cabut bateri.
3.jangan sesekali bila guna sambil charging, sampai charging over charge(led ijau pun masih tak off plug)

sila tambah lagi apa yg patut

thanks 4 the advices.aku tambah no 4: kena ada displin utk buat ketiga-tiga di atas. kalo jenis amik tak endah, jgn komplen kalo bateri cepat konk ~X(
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
adik pompan aku pun ada kasi tau aku.....
batt laptop nih cam batt henpon.....
abis charge, kasi off charger tue.......
kalo tak batt cepat rosak.......
kalo time guna laptop tue, pastikan ada
power outlet wat tali charger laptop tue......
pakai elektrik, batt kasi lepas........

melainkan tempat yg time kiter guna laptop tue
takder power outlet, baru pakai batt tue.....
 

wealthgainer

Legendary Member
Joined
May 20, 2007
Messages
13,976
Reaction score
42
Points
120
bateri laptop ni sangat sensitive..
jadi cara penjagaan yang bagus...masa on laptop keluarkan bateri dari notebook 2..untuk mengelakkan dua objek berjalan dlm 2 masa..sebab volt di malaysia 240v jadi kepanasan atau arus elektrik yg mengalir menyebabkan chip bateri cepat kembang..
jadi sekiranya hendak charge bateri,semasa off atau tidak menggunakan laptop,masa e2lah charge bateri..untuk adapternya pula jangkaan masa 3 tahun akan rosak..

Lagi satu..kalo kat umah...tanggal kan je bateri, guna adapter untuk power. Kalo on travel baru guna bateri...time malam baru charge masa off laptop.
 

raikko5

Legendary Member
Joined
Jul 29, 2008
Messages
14,939
Reaction score
17
Points
115
Lagi satu..kalo kat umah...tanggal kan je bateri, guna adapter untuk power. Kalo on travel baru guna bateri...time malam baru charge masa off laptop.

betul2... aku cabut jer bila kat umah..:D
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
baru aku faham... patut ler bateri laptop aku x sampai 1 tahun setengah doh kong....

aku pun penah dgr... kala masuk power mesti kuar bateri tu baru bateri laptop tahan lama....:D
 

budakbaru

Freshie
Joined
Mar 21, 2007
Messages
45
Reaction score
0
Points
6
Ade jugak yang aku terbaca dalam forum mane aku tak ingat,(tak salah aku forum putera.com)ade mamat u kabor yang battery ni kasi balut dengan kertas timah pastu letak kat dalam fridge dalam dua jam utuk maintain kan cip dalam battery tu..... Tapi aku tak pernah cuba ler,just to share ape yang dibaca
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register