BTC USD 27,520.1 Gold USD 1,978.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bani JAWI (Bangsa MELAYU)

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,607
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,607
Reaction score
27,584
Points
2,836
Awards
2
BANI JAWI (BANGSA MELAYU)

Bani Jawi dikatakan berasal dari keturunan Nabi Ibrahim a.s. Hal ini pernah disebutkan oleh Ibnu Athir bhw Bani Jawi merupakan keturunan Nabi Ibrahim a.s melalui perkahwinan beliau dgn wanita yg bernama Qanthura binti Maftur.

Dikhabarkan bhw Qanthura merupakan seorg wanita yg berasal dari bangsa Malai dan merupakan ibu angkat kepada Nabi Ishaq a.s ketika Nabi Ishaq pertama kali dtg ke Semenanjung Emas (Swarnabhumi).

Selepas kematian ibunya, Nabi Ishaq menganjurkan kepada bapanya agar mengahwini ibu angkatnya yg berada di Swarnabhumi. Dgn hati yg terbuka, Nabi Ibrahim a.s menerima lalu mengadakan perjalanan ke Swarnabhumi bersama ahli keluarganya yg terdekat.

Setelah selesai bernikah, Nabi Ibrahim membawa istrinya kembali ke Kanaan. Hasil perkongsian hidup, Nabi Ibrahim mendpt 6 org anak lelaki bernama Zimran, Yukshan, Madyan, Ishbak, Madan dan Shuah.

Dikisahkan ketika saat detik Nabi Ibrahim a.s akan menutup mata terakhir, beliau pun memanggil kesemua anaknya agar berkumpul. Ketika anak2 Qanthura berkumpul, mereka semua sudah dewasa, kuat dan cerdas seperti kehebatan bapa mereka serta memiliki sifat tenang seperti ibu mereka.

Apabila Nabi Ibrahim a.s melihat anak2 Qanthura berkumpul disisinya, beliau pun berpesan kpd mereka supaya berhijrah ke timur iaitu ke tanah yg dijanjikan oleh Allah Taala kpd Nabi Ibrahim a.s utk keturunannya dr perkahwinannya dgn Qanthura.

Ketika itu, Allah Taala pun mewahyukan kpd Nabi Ibrahim a.s utk melaksanakan satu misi penting sebelum menutup mata di dunia fana ini. Wahyu yg mempunyai satu misi rahsia itu hanya terungkap dlm manuskrip kuno. Salah seorg dr anaknya berkata: "Jika itu yg Allah Taala perintahkan kepada ayah, kami sanggup melalsanakannya.

Mendengar kata anaknya itu, Nabi Ibrahim merasa lega kerana satu persatu anaknya menyatakan kesanggupan mereka utk melaksanakan perintah Allah Taala itu. Dengan kudrat yg masih ada, Nabi Ibrahim a.s pun bangun dan terus mengambil sesuatu lalu diserahkan benda berharga itu kepada anaknya.

Setelah Nabi Ibrahim a.s wafat, semua anaknya dari isterinya Qanthura berhijrah ke arah timur bersama ahli keluarga masing2 dari tanah Kanaan. Ada di antara mereka melalui jalan darat melintasi padang pasir dan kota2 Akkadia-Babylon sehingga mereka berhenti di suatu tempat. Ada juga di antara mereka melalui jalan laut. Rahsia yg disampaikan oleh bapa mereka dibaca kembali satu persatu sambil mengadakan perbincangan.

Anak Nabi Ibrahim a.s yg bernama Madyan menuju ke arah tenggara daripada Laut Mati dan tinggal di Ma'an. Daripada keturunannya lahirlah Nabi Syuaib bin Sayfun bin Anqa bin Thabit bin Madyan bin Nabi Ibrahim a.s.

Menurut sumber sejarah, lbh dari 2,000 tahun yg lampau, Bani Jawi pernah menduduki Tibet dan gunung besar di situ telah dinamai mereka dgn nama Himalaya di mana dlm bahasa Sanskrit, Himalaya bermaksud Gunung Melayu. Beberapa lama di banjaran, Bani Jawi telah berpindah merentasi banjaran yg ada menuju ke arah selatan akibat peperangan yg berlaku di India dan tanah besar China.

Anak Nabi Ibrahim a.s yg bernama Ishbak ( Ishvaku) telah menetap di India dan dari keturunannya lahirlah Nabi Siddharta Gautama dàn Nabi Krishna. Nabi Siddharta Gautama adalah putera Suddhodana bin Sihahanu bin Jayasena bin Suppabuddha bin Atva bin Khandra bin Samayattak bin Annpama bin Ananda bin Annpama bin Punnavaddhana bin Sela bin Kancanavola bin Sujata bin Sumitta bin Punnabhar bin Sihassara bin Sihavahana bin Jali bin Vessantara bin Raja bin Sivisanjaya bin Canimukha bin Candima bin Nupura bin Virudhatha bin Ishbak (Ishvaku).

Sementara itu Nabi Krishna adalah anak Vasudeva (Basudewa) bin Sursen bin Vrashni bin Satvatta bin Sashibinr bin Kroshta bin Yadu bin Yayati bin Nahush bin Ayu bin Pururuwa bin Sudyumna bin Ishbak bin Nabi Ibrahim.

Dilanjutkan cerita, anak2 Qanthura meneroka setiap kawasan sehingga mereka menemui suatu kawasan yg bagi mereka sesuai utk meneruska kehidupan mereka dan mereka menamai kawasan dgn nama Kampuchia. Kehidupan mereka di Kampuchia sgt aman dan damai serta melahirkan keturunan yg sgt banyak.

Beberapa tahun lamanya, sebahagian drpd keturunan mereka berhijrah ke Semenanjung Tanah Melayu. Bagi keturunan Nabi Ibrahim a.s yg melalui jalan laut, mereka telah mendarat di sekitar Palembang, Sumatra dibawah pimpinan seorg raja yg bernama Mus.

#MAMR


 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
401,607
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
401,607
Reaction score
27,584
Points
2,836
Awards
2
Sebenarnya kita telah di pisahkan oleh agama, kaum & warna kulit, kenegerian etc oleh budaya nenek moyang kita sahaja, yg mereka nama2kan sendiri

Kan kita semua bani adam

adam tu tidak berbangsa

Semua nya bermula dari Nabi Adam A.S
 

ownz

Fun Poster
Messages
849
Joined
Sep 24, 2010
Messages
849
Reaction score
36
Points
30
boleh refer bawah...


Surah AlHujurat. Ayat 013.
v049013.gif
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
Sebenarnya kita telah di pisahkan oleh agama, kaum & warna kulit, kenegerian etc oleh budaya nenek moyang kita sahaja, yg mereka nama2kan sendiri

Kan kita semua bani adam

adam tu tidak berbangsa
 
Sponsored Post

Top
Log in Register